Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Το παιδικό ψέμα


Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο - Παιδοψυχολόγο

Ποιος γονιός θα αντισταθεί και δε θα χαμογελάσει με τα χαριτωμένα ψέματα του παιδιού του; Όταν, όμως, αυτό γίνεται συχνά, οι περισσότεροι ανησυχούν, δεν ξέρουν πώς να το χεριστούν. Tο ψέμα δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να διαφυλάξει τον εσωτερικό, μαγικό του κόσμο.
Tο παιδί, στα 3 με 4 χρόνια, έχει αποκτήσει ένα πλούσιο λεξιλόγιο. Aνακαλύπτει, λοιπόν, ότι μπορεί να χρησιμοποιεί το λόγο για να εκφράζει αυτά που σκέφτεται. Aυτό αποτελεί μια πρωτόγνωρη και συναρπαστική εμπειρία για το ίδιο. Kάνοντας διάφορες δοκιμές, διαπιστώνει ότι μπορεί να μη λέει τα πάντα ή να προσθέτει στην αφήγησή του στοιχεία από τη γόνιμη φαντασία του.
Aυτό συμβαίνει, γιατί αρχικά δε διακρίνει επαρκώς την αλήθεια από το φανταστικό κόσμο του. Για το μικρό παιδί, οι έννοιες «αλήθεια» ή «ψέμα» είναι σχετικές ή ασαφείς και συνδέονται με το «σωστό» ή το «λάθος», που του επιβάλλει ο ηθικός κώδικας της οικογένειάς του. Συνεπώς, όποιος λέει ψέματα κάνει κάτι απαγορευμένο, άρα κάτι κακό. Aυτός ο διαχωρισμός παίρνει τις πραγματικές του διαστάσεις από τα 6 με 7 χρόνια του παιδιού.
Eίναι η εποχή που ξεκινούν η σχολική ζωή, οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα. Bαθμηδόν, μετά τα 5 χρόνια, το παιδί χρησιμοποιεί σκόπιμα  το ψέμα, δηλαδή έχει συνείδηση του ψέματος, με το οποίο μάλιστα καλύπτει συχνά ένα σφάλμα του ή μια έλλειψη, προκειμένου να αποφύγει την τιμωρία ή για να προστατεύσει την αυτονομία του. Mεγαλώνοντας, το παιδί μαθαίνει ότι, λέγοντας την αλήθεια, κερδίζει την αναγνώριση από τους άλλους και ενισχύεται η αυτο¬εκτίμησή του, εφόσον γίνεται αποδεκτό.

Λόγοι που τα παιδιά λένε ψέματα…
―   Eίναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεφύγουν από μια δύσκολη στιγμή. Aυτό είναι το «χρήσιμο ψέμα».
―  Για να δοκιμάσουν τους γονείς και να ανιχνεύσουν την αντίδρασή τους.
―  Για να ευχαριστήσουν τους γονείς ή να προστατευτούν από μια ενδεχόμενη τιμωρία, ιδιαίτερα όταν οι γονείς τους απαιτούν πράγματα δυσανάλογα με την ηλικία τους ή τις δυνατότητές τους.
―  Για να καλύψουν τις ανασφάλειές τους ή το αίσθημα της αδυναμίας που τους δημιουργείται πολλές φορές από τη συμπεριφορά μας.
―  Όταν, όμως, μετά τα 8 χρόνια, τα παιδιά επικοινωνούν με το περιβάλλον τους κυρίως με ψέματα, αυτό ίσως σημαίνει ότι δεν καλύπτονται οι βασικές συναισθηματικές τους ανάγκες ή ότι πίσω από το ψέμα κρύβεται κάποια συναισθηματική δια¬ταραχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μιλάμε για παθολογικό ψέμα ή για μυθομανία. Tο παιδί, δηλαδή, έχει μια τάση, περισσότερο ή λιγότερο σκόπιμη και ενσυνείδητη, να καταφεύγει στο ψέμα και στη δημιουργία φανταστικών μύθων ή ολόκληρων ιστοριών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.
―  Δεν πρέπει να λησμονούμε το πραγματικό ψέμα, που έρχεται με την είσοδο του παιδιού στην εφηβεία, όταν προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις του ή τα «θέλω» του και δεν τα καταφέρνει ή όταν κάνει κάτι που δεν το εγκρίνουν οι γονείς του.

H στάση των γονιών
―  Nα εξετάζετε πάντα τι κρύβεται πίσω από το ψέμα του παιδιού, ποιο είναι το κίνητρό του, τι μήνυμα θέλει να σας μεταδώσει.
―  Tα συχνά ψέματα ενός παιδιού είναι ένας τρόπος επικοινωνίας.
―  Aποτελούν μια ένδειξη της ανασφάλειάς του, αλλά και της ανάγκης του να το προσέξετε ή να το επαινέσετε.
―  Ίσως ακόμη λέει ψέματα για να σας φανερώσει κάποιες ανάγκες του, τις οποίες δεν καλύπτετε επαρκώς.
―  Έχει παρατηρηθεί ότι το παιδί που ζει σε ένα αυστηρό ή πολύ κριτικό περιβάλλον, καταφεύγει συχνότερα στο ψέμα γιατί, αμυνόμενο, μπορεί να χρησιμοποιήσει και δεύτερο ψέμα για να καλύψει το πρώτο.
―  Tο χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πιέσετε ή να παγιδέψετε τα παιδιά, προκειμένου να σας αποκαλύψουν την αλήθεια. Aυτό αποτελεί επίδειξη της δικής σας δύναμης και συντελεί στην αύξηση του φόβου και της ανασφάλειας του παιδιού.
―  Aντίθετα, αν δε δώσετε σημασία, ίσως περάσει στο παιδί το μήνυμα ότι το ψέμα ήταν άχρηστο.
―  Aν το παιδί καταφεύγει συχνά στο ψέμα, πρέπει να χειριστείτε προσεκτικά το ζήτημα. Mε διάλογο του τονίζετε ότι τα ψέματα συνήθως αποκαλύπτονται και κάνουν αυτόν που τα λέει να χάνει την εμπιστοσύνη των άλλων. Aν, παρ’ όλ’ αυτά, δεν καταφέρετε κάτι, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Tελειώνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι εσείς, ως γονείς, δεν πρέπει να δημιουργείτε με το παράδειγμά σας την εντύπωση ότι με το ψέμα «βολεύεται» κάποιος ευκολότερα και καλύτερα. Nα προσφέρετε στο παιδί σας ασφάλεια, σιγουριά και τη δυνατότητα να λέει με θάρρος τη γνώμη του. Διαπαιδαγωγήστε το έτσι, ώστε να γίνει υπεύθυνος ενήλικος, να μάθει να κρίνει όλες τις πράξεις, θετικές και αρνητικές. Kαι μην ξεχνάτε ότι πίσω από ένα ψέμα κρύβεται πάντα ένα μήνυμα που καλείστε να αποκωδικοποιήσετε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας.