Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Μετά τις εκλογές η φοροκαταιγίδα..


Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις έρχονται για όλους τους φορολογούμενους με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από τη νέα κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το... νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:

1. Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 40%, για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, και μείωση των φορολογικών κλιμακίων, από οκτώ σε πέντε, με τους εξής συντελεστές:

-0% για εισόδημα έως και 5.000 ευρώ.
-10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
-20% για το κλιμάκιο από 10.001 έως και 30.000 ευρώ.
-30% για το κλιμάκιο από 30.001 έως 60.000 ευρώ.
-40% για το εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ.

Με την προτεινόμενη κλίμακα, φορολογούμενοι με εισοδήματα από 11.000 έως 21.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους από 30 έως και 280 ευρώ.

2. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών με την πρόβλεψη αντικατάστασής τους από κοινωνικά επιδόματα που θα χορηγούνται στους οικονομικά ασθενέστερους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

3. Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων προβλέπεται να είναι οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες, τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα και κινητά, όπως οι μετοχές κ.λπ.), καθώς και άλλες παράμετροι, όπως ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος. Τα αντικείμενα κριτήρια θα είναι μαχητά.

4. Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 20% για όλα τα νομικά πρόσωπα με μείωση του φόρου που επιβάλλεται στα μερίσματα από 25% σε 20%.

5. Ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Στόχος είναι η στόχευση του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο. Και αυτό, διότι τα πληροφοριακά συστήματα δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τόσο σύνθετους υπολογισμούς. Μάλιστα, αν αλλάξουν ο αντικειμενικές αξίες, κυρίως οι τιμές ζώνης σε κάθε περιοχή, είναι αδύνατο πριν από το 2014 να ενοποιηθούν οι φόροι στα ακίνητα.

6. Οι συντελεστές ΦΠΑ, προς το παρόν, θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα. Αν και η τρόικα έχει ζητήσει να καταργηθούν τα ειδικά καθεστώτα, εν τούτοις φαίνεται ότι θα διατηρηθούν τουλάχιστον για το τρέχον έτος οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου.

7. Νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει, όπως αναφέρει η "Καθημερινή", οι τιμές ζώνης να εξομοιωθούν με τις εμπορικές τιμές και να αναπροσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας «τράπεζας τιμών» και σε πρώτη φάση θα βασιστεί σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος. Πάντως, η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα οδηγήσει αυτομάτως στην αύξηση των φόρων για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα, θα αυξηθούν οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων, το ειδικό τέλος ακινήτων που είναι συνδεδεμένο με τις αντικειμενικές αξίες, ενώ θα προστεθούν και νέοι υπόχρεοι στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

real.gr
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας είναι πολλά, αλλά διαχειρίσιμα

Το αισιόδοξο μήνυμα ότι δεν είναι όλα μαύρα στην οικονομία έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλής, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα σταθερότητας 2011-2012, ενώπιον διευρυμένης συνεδρίας της Οικονομικής Συμβουλευτικής Επιτροπής. Στη σύσκεψη παρέστησαν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης και εκπρόσωποι των κομμάτων, αλλά και των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων...


«Το μέλλον μπορεί να διαμορφωθεί, εάν το πιστέψουμε όλοι και εργαστούμε προς την ίδια κατεύθυνση» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σιαρλής αναγνώρισε ότι τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας είναι πολλά, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορούν να αντιμετωπισθούν με ηρεμία, ψυχραιμία και διαβούλευση.

Στη σύσκεψη διατυπώθηκαν απόψεις και υποβλήθηκαν εισηγήσεις, που θα μελετηθούν για οριστική διαμόρφωση του προγράμματος σταθερότητας.

Στην παρέμβασή του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης προειδοποίησε ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον τεράστιων προκλήσεων, που υπονομεύουν όχι μόνο την περαιτέρω μεγέθυνση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος αλλά και πολλά από τα επιτεύγματα του παρελθόντος. Είπε, επίσης, ότι ζημίες που προκλήθηκαν στις κυπριακές τράπεζες από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κρίνονται ως διαχειρίσιμες και πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει αξιολογήσει και εγκρίνει τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησής τους, ενώ παρακολουθεί στενά την εφαρμογή τους. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

6,3 δισ. το δημόσιο φέσι στους φορολογουμένους

  • 0
     



 6,3 δισ. το δημόσιο φέσι στους φορολογουμένους
400 εκατ. αυξήθηκαν τα χρέη προς τους ιδιώτες σε έναν μήνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπουργείων, ΟΤΑ, Ταμείων και νοσοκομείων έφθασαν στα τέλη Φεβρουαρίου τα 6,32 δισ. ευρώ έναντι 5,93 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο
Αυξάνονται και πληθύνονται τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, δημιουργώντας ένα ντόμινο υποχρεώσεων που περνά σε όλη την αλυσίδα της οικονομίας. Παρά τις υποσχέσεις αλλά και τις επιταγές της τρόικας για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, μήνα με τον μήνα η κατάσταση γίνεται πιο ασφυκτική για όσους έχουν λαμβάνειν από το κράτος, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο τα χρέη του ανήλθαν στα 6,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 400 εκατομμύρια ευρώ από τον προηγούμενο μήνα.
Πρόκειται για τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει τα υπουργεία και οι φορείς του Δημοσίου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα νοσοκομεία, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης και τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, η μη αποπληρωμή των οποίων είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει πλεόνασμα 2,17 δισ. ευρώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Στις κατασκευαστικές εταιρείες το Δημόσιο χρωστάει περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο ο ΦΠΑ για το 2011 που δεν έχει επιστραφεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ.
600 εκατ. αυξήθηκαν σε 60 μέρες τα βερεσέδια
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπουργείων, ΟΤΑ, Ταμείων και νοσοκομείων έφθασαν στα τέλη Φεβρουαρίου τα 6,32 δισ. ευρώ έναντι 5,93 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Το αρχαίο γνωμικό «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» φαίνεται πως εφαρμόζει το ελληνικό Δημόσιο στις συναλλαγές του, καθώς εξακολουθεί να χρωστά τεράστια ποσά στους ιδιώτες προμηθευτές του και μάλιστα να τα συσσωρεύει μήνα με τον μήνα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπουργείων, ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων έφθασαν στα τέλη Φεβρουαρίου τα 6,32 δισ. ευρώ έναντι 5,93 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και 5,73 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ μέσα σε ένα δίμηνο αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το Δημόσιο οφείλει σε:
Κατασκευαστικές εταιρείες περίπου 1,5 δισ. ευρώ, οφειλή που -σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειώνοδηγεί στην πτώχευση υγιών εταιρειών, στη διακοπή σοβαρών έργων υποδομής, ακόμα και σε προγράμματα όπου υπάρχει ανάγκη για αύξηση της απορροφητικότητας (ΕΣΠΑ). Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στις κατασκευές να βρίσκεται στην ανεργία, μιας και τη διετία 2008-2010 χάθηκαν 80.000 θέσεις εργασίας.
Τα ποσά που δεν καταβάλλει το Δημόσιο, έχουν μετατραπεί σε χρέη προς χιλιάδες βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεργάζονται με τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς και χρέη προς τις τράπεζες.
Εξαγωγικές επιχειρήσεις
Το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει ΦΠΑ ύψους 1,5 δισ. ευρώ (αφορούν οφειλές του 2011) στις επιχειρήσεις. Πρόσφατα, το υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε οι εκκαθαρισμένες οφειλές ΦΠΑ ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ να επιστραφούν το συντομότερο δυνατό στο μέτρο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.
Ποσά έως 30.000 ευρώ θα επιστρέφονται σύντομα χωρίς έλεγχο, ποσά από 30.000-100.000 ευρώ θα επιστρέφονται ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο και αιτήσεις για επιστροφή άνω των 100.000 ευρώ θα ελέγχονται υποχρεωτικά.
Τεράστιες είναι οι οφειλές νοσοκομείων σε προμηθευτές, φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ και οι ίδιοι οι οφειλέτες έχουν λαμβάνειν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους ΟΤΑ, όπου στους τουλάχιστον μισούς δήμους της χώρας το κράτος οφείλει ποσά.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δήμοι να έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς ιδιώτες προμηθευτές τους, ενώ καθυστερούν σημαντικά να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει τόσο από το Ταμείο Παρακατα- θηκών και Δανείων, όσο και από χρηματοπι- στωτικά ιδρύματα της ελεύθερης αγοράς.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Αυτοκίνητο και Σκάφος σε ένα! (video)

Αυτό το σκάφος δεν μοιάζει απλά με αυτοκίνητο... ΕΙΝΑΙ και αυτοκίνητο! Μία αμερικανική εταιρία με το όνομα WaterCar ειδικεύεται στο να κατασκευάζει αμφίβια αυτοκίνητα. Οπότε αγοράζεις αυτοκίνητο, έχεις ταυτόχρονα και σκάφος! Απολαύστε μία επίδειξη αυτών των τρανσφόρμερ οχημάτων... στο παρακάτω  βίντεο...

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Τελικά, τι σχέση έχουν τα κουνελάκια με το Πάσχα;

Έχουν σχέση με τη θρησκεία ή είναι απλά ένα χαριτωμένο έθιμο;
Τις ημέρες του Πάσχα, το ζωικό βασίλειο έχει την τιμητική του. Εκτός φυσικά από τα αρνάκια, τα οποία πρωταγωνιστούν για ευνόητους λόγους... σύμβολο των ημερών είναι και τα πανέμορφα και χνουδωτά κουνελάκια.
Και αν αναρωτιέστε τι σχέση έχουν τα κουνελάκια, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε καλαθάκια με αυγά(!), με την Ανάσταση του Χριστού και γενικότερα το Χριστιανισμό, σας έχουμε την απάντηση: απολύτως καμία!
Οι χνουδωτοί μας φίλοι και γενικότερα ότι έχει να κάνει με το Πάσχα, έχουν τις ρίζες τους στον παγανισμό. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το συγκεκριμένο έθιμο χρονολογείται τον 13ο αιώνα στην προχριστιανική Γερμανία, όταν ο λαός πίστευε στον πολυθεισμό. Μία από τις πολλές θεότητες λοιπόν, η θεά της άνοιξης και της γονιμότητας Eostra είχε σαν σύμβολό της το κουνέλι. Η άνοιξη επίσης συμβόλιζε την αναγέννηση ενώ τα αυγά ήταν αρχαίo σύμβολο της γονιμότητας αλλά και της ανάστασης του Χριστού. Μετά την επικράτηση του Καθολικισμού στη Γερμανία το 15ο αιώνα, τα παγανιστικά έθιμα αναμείχθηκαν με τα Χριστιανικά κι έτσι σήμερα τα όμορφα κατοικίδια κοσμούν οτιδήποτε έχει να κάνει με το Πάσχα.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Πάνω οι τιμές, κάτω οι μισθοί

  • 0
     



 Πάνω οι τιμές, κάτω οι μισθοί
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δύο τρίτα του πληθωρισμού οφείλονται στις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα κ.ά.). Αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, οι μέσες πραγματικές αποδοχές περιορίστηκαν κατά 9,1% πρόπερσι , 6,4% το 2011 και φέτος προβλέπεται πως θα υποχωρήσουν έως και 10% .
Οι μισθοί μειώνονται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ νέα μείωση προβλέπεται και για το 2013
Ασβεστη καίει η φωτιά της ακρίβειας με τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες να τρέχουν με ταχείς ρυθμούς παρά την καθίζηση των εισοδημάτων και της ζήτησης.
Από το ξεκίνημα του μνημονίου μέχρι σήμερα ο μέσος πληθωρισμός στη χώρα μας έχει αυξηθεί σωρευτικά πάνω από 10%, την ώρα που οι μέσες ονομαστικές αποδοχές συρρικνώθηκαν κατά 17%, πράγμα που δείχνει ότι η υποτίμηση των εισοδημάτων σε καμία περίπτωση δεν περνά στις τιμές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι κυριότεροι λόγοι που η εσωτερική υποτίμηση των μισθών δεν οδηγεί σε ανάλογη πτώση των τιμών είναι:
οι κλειστές αγορές και τα επαγγέλματα με τις διοικητικά καθοριζόμενες τιμές τα ολιγοπώλια και οι εναρμονισμένες πρακτικές η κρατική ακρίβεια με τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες καθώς και των τιμολογίων και τελών ο κατακερματισμός και η παράλυση των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων για την καταπολέμηση καταχρηστικών πρακτικών και στρεβλώσεων στην αγορά η ύπαρξη ενός ισχυρού εισαγωγικού lobby που έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό παραπέτασμα κατά οποιασδήποτε πολιτικής που οδηγεί σε αποπληθωρισμό η τιμολογιακή πολιτική των ξένων πολυεθνικών που πωλούν τα προϊόντα τους ακριβότερα στην Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες η έλλειψη υποδομών (αποθηκευτικοί χώροι κ.ά.) και το υψηλό μεταφορικό κόστος η ανελαστικότητα της ζήτησης και η υψηλή ρευστότητα σε ορισμένους κλάδους όπως τα ακίνητα.
Αποκαλυπτικά για την αποσύνδεση της υποτίμησης των μισθών με τις τιμές είναι τα στοιχεία στην πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με αυτά, η αύξηση του πληθωρισμού χωρίς την επίπτωση των τιμών του πετρελαίου υπερέβη συρρευτικά το 2% τη διετία 2010-2011 παρά το γεγονός ότι το μέσο ονομαστικό μισθολογικό κόστος στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε κατά 6,3% και στον επιχειρηματικό τομέα κατά 6,6%.
Αποπληθωρισμός
Μάλιστα το ΙΟΒΕ παραπέμπει σε σύγκριση της συμπεριφοράς των τιμών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιρλανδίας όταν η Ιρλανδία βρέθηκε σε παρόμοια φάση οικονομικού κύκλου.
Η Ιρλανδία πέτυχε ταχύ αποπληθωρισμό με τη μείωση των τιμών των εγχώριων παραγόμενων προϊόντων το 2011 να φτάνει στο 2,2% ενώ συνολικά έναντι των ανταγωνιστών της στην Ευρωζώνη έχει γίνει φθηνότερη κατά 15% μέσα στην τελευταία 5ετία.
Ραγδαία λόγω της φούσκας στην αγορά ακινήτων ήταν η μείωση των τιμών των κατοικιών. Από τις αρχές του 2007 οι αξίες των διαμερισμάτων του Δουβλίνου έχουν υποχωρήσει κατά 58%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η μείωση των τιμών αγγίζει το 42%.
Στην Ιρλανδία η εσωτερική υποτίμηση απέδωσε. Το 2008 η χώρα έχει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 5,6% του ΑΕΠ αλλά το 2011 αντιστράφηκε σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, επιτυχία που οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στον ισχυρό εξαγωγικό της τομέα.
Στη περίπτωση της Ελλάδας που το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της ως μερίδιο του ΑΕΠ είναι τρεις φορές μεγαλύτερο της Ιρλανδίας, οι τιμές πρέπει να πέσουν κατά 50% για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δύο τρίτα του πληθωρισμού οφείλονται στις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα κ.ά.). Χωρίς την επίδραση της έμμεσης φορολογίας το μέσο επίπεδο του πληθωρισμού βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα ήταν μόνο 1,1% το 2011, ενώ έκλεισε στο 3,1% και το μέσο επίπεδο του πυρήνα (χωρίς υγρά καύσιμα και οπωροκηπευτικά) θα ήταν μόλις 0,2%.
Αντίρροπα στην πτώση του πληθωρισμού φέτος θα λειτουργήσουν οι επερχόμενες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από το φθινόπωρο και με βάση τις παραπάνω επιδράσεις ο πληθωρισμός προβλέπεται να κινηθεί το 2012 στην περιοχή του 1%.
Γιάννης Στουρνάρας
Δεν έγινε ό,τι στην Ιρλανδία
Πρόκειται για μοναδική ιδιαιτερότητα και στρέβλωση, λέει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρας, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ιρλανδίας όπου η κρίση προκάλεσε αισθητή πτώση των τιμών στην εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός της να μειωθεί κατά 4% όταν στην Ελλάδα το 2011 αυξήθηκε κατά 3,5%.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, δεν υπάρχει ένταση ανταγωνισμού στην Ελλάδα με αποτέλεσμα οι μισθοί να πέφτουν, όχι όμως και οι τιμές. Υπάρχει μία ασυμμετρία μισθών-τιμών. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 2%, χωρίς να υπολογίσουμε την αύξηση του πετρελαίου. Και μέσα στη διετία 7%. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα.
Ματίας Μορς
Δεν το είχαμε προβλέψει
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς που δηλώνει ότι μόνο στη χώρα μας η μείωση του κόστους εργασίας δεν οδήγησε και σε πτώση των τιμών που θα ανακούφιζε και τα νοικοκυριά επισημαίνοντας ότι «ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και περιέργως δεν υποχωρεί όπως συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία».
Ο Ματίας Μορς επισημαίνει ότι η μείωση των μισθών έπρεπε να γίνει επειδή η Ελλάδα είχε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, αλλά παραδέχεται ότι αυτή η μείωση δεν οδήγησε σε πτώση των τιμών. «Πρέπει να βρούμε έναν μηχανισμό να πέφτουν οι τιμές πιο γρήγορα, γιατί ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και περιέργως δεν υποχωρεί, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία».
Χανς-Βέρνερ Σιν
Τινάζει στον αέρα το μνημόνιο
Το ελληνικό παράδοξο με τις τιμές που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συνταγή του μνημονίου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στιγματίζει ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Σιν αναφέροντας ότι οι μισθοί πετσοκόβονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται αλλά η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας δεν βελτιώνεται.
«Η μείωση στο εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα μόνο όμως εάν οδηγεί σε πραγματική μείωση των τιμών», τονίζει.
Εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ρίξει το επίπεδο των τιμών κατά 30% και να φτάσει στο επίπεδο της Τουρκίας, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική, αλλά δεν πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κάνει κανείς εσωτερική υποτίμηση τόσο μεγάλης έκτασης.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr
Τράπεζα της Ελλάδος
Περικοπές αμοιβών χωρίς αντίκρισμα
Σε εξαΰλωση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχει οδηγήσει το σχέδιο της τρόικας για εσωτερική υποτίμηση της ελληνικής οικονομίας.
Οι μισθοί μειώνονται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά και προβλέπεται ότι την ίδια οδό θα ακολουθήσουν και του χρόνου.
Μάλιστα για το 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως οι ονομαστικές αποδοχές θα υποχωρήσουν περαιτέρω κατά περίπου 7% στο σύνολο της οικονομίας (3% στο Δημόσιο και 9% στον ιδιωτικό τομέα).
Ομως το σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης εφαρμόζεται… κατά γράμμα μόνον ως προς το σκέλος των μισθών, ενώ δεν έχει φέρει ακόμη ουσιαστικά αποτελέσματα στο μέτωπο των τιμών.
Πιο αναλυτικά οι μέσες ονομαστικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) μειώθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κατά 4,8% το 2010 και κατά 3% πέρυσι. Για φέτος αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση κατά 8,4% με 9,2% και κατά 7% εντός του 2013.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι, αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, οι μέσες πραγματικές αποδοχές περιορίστηκαν κατά 9,1% πρόπερσι , 6,4% το 2011 και φέτος προβλέπεται πως θα υποχωρήσουν έως και 10% . Η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι η σωρευτική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος τη διετία 2012-2013 θα φθάσει έως και το 12,6% στο σύνολο της οικονομίας και μεταξύ 15,2% και 16,3% στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο στόχος που έχει τεθεί στο νέο Μνημόνιο είναι η μείωση να φθάσει στο 15% την τριετία 2012-2014 και, όπως όλα δείχνουν, θα επιτευχθεί έναν χρόνο νωρίτερα από την πρόβλεψη του Μνημονίου.
Αποτέλεσμα της μονόπλευρης εσωτερικής υποτίμησης είναι η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης μισθωτών και συνταξιούχων, η κάθετη μείωση της ζήτησης και η ολοένα και βαθύτερη ύφεση. Θα πρέπει να τονιστεί πως με τα σημερινά δεδομένα όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες δεν φαίνεται διέξοδος από τον φαύλο αυτόν οικονομικό κύκλο.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Στα όρια της χρεοκοπίας βρίσκεται η ΔΕΗ!

Στα όρια της χρεοκοπίας βρίσκεται η ΔΕΗ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές το πρώτο τρίμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ, εκτινάσσοντας... το συνολικό ποσό από τα 820 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010 στο 1,160 δισ. στο τέλος του Μαρτίου. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προέρχεται από την οικιακή κατανάλωση.

Πιο συγκεκριμένα, από τα 440 εκατ. ευρω τον Δεκέμβριο του 2010, στο τέλος Μαρτίου οι ανεξόφλητες οφειλές των νοικοκυριών έφτασαν τα 760 εκατ. ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παρακράτηση 200 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του Ειδικού Τέλους Ακινήτων για τρεις μήνες για να ενισχύσει τη ρευστότητα της επιχείρησης.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναμένεται να ζητήσει την έγκριση της τρόικας για την ενίσχυση της ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) με 300 – 400 εκατ, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκείμενου να μην καταρρεύσει συνολικά η αγορά ηλεκτρισμού και μαζί η ΔΕΠΑ στην οποία καταλήγει το πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να βρίσκεται ένα βήμα πριν να κηρύξει στάση πληρών στους διεθνείς προμηθευτές αερίου.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Grand Canyon: Το μεγαλείο της φύσης (photos)


Πολλοί περιγράφουν την επίσκεψή τους στο φαράγγι Grand Canyon ως μια εμπειρία ζωής που θα θυμούνται για πάντα. Βρίσκεται στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών και παρόλο που δεν είναι το βαθύτερο φαράγγι, είναι σίγουρα το πιο γνωστό και επιβλητικό. Θεωρείται ως ένα από τα 7 φυσικά θαύματα του κόσμου.

Έχει μήκος 446 χιλιόμετρα, το πλάτος του κυμαίνεται από 6 ως 29 χιλιόμετρα και το βάθος του τα 1,83 χιλιόμετρα! Σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο, ύστερα από εκατομμύρια χρόνια διάβρωσης, που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Πανύψηλοι βράχοι, άγρια φύση και μια μεγάλη ποικιλία πουλιών και θηλαστικών αρκετά από τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια. Το Grand Canyon αποτελεί έναν προορισμό που ταυτίζεται με την απόλυτη περιπέτεια. Μπορείτε να νιώσετε την εμπειρία κάνοντας rafting στον ποταμό Κολοράντο, πετώντας με ελικόπτερο ή αεροπλάνο πάνω απ' το φαράγγι, ή ακόμα εξερευνώντας το θαυμαστό αυτό μέρος με jeep.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί επισκέπτες είναι η τεράστια διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στη κορυφή του φαραγγιού, όπου εκεί η θερμοκρασία είναι γύρω στους 15°C και στη βάση του που ξεπερνάει τους 40°C.






Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

To Πάσχα στο Άγιο Όρος

Ο ήχος από το τάλαντο στην Αθωνική Πολιτεία, το Άγιο Όρος, καλεί μοναχούς και προσκυνητές στο Καθολικό για τις ακολουθίες της Μεγάλης εβδομάδας.
Κάτω από το φως των κεριών, που δημιουργεί κατανυκτική ατμόσφαιρα, οι χοροί των ψαλτών και το τελετουργικό, που παραμένει αμετάβλητο αιώνες τώρα, ωθούν τον προσκυνητή να έρθει σε κοινωνία με τον Κύριο, να μετάσχει στο Θείο Δράμα, να έρθει κοντά στο μυστήριο του θανάτου, της Ανάστασης, της αιώνιας ζωής.
Μετά τη κορύφωση των Παθών με τη Σταύρωση και το θάνατο του Θεανθρώπου αρχίζουν οι ακολουθίες με τους μεγαλύτερους συμβολισμούς.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής μοναχοί και προσκυνητές γονατίζουν μπροστά στον Εσταυρωμένο. Κατεβάζουν τον νεκρό σώμα του Ιησού από το σταυρό. Το πορφυρό πανί με το σώμα του μεταφέρεται από τους μοναχούς στο τραπέζι, που συμβολίζει τον Άγιο Τάφο. Η ατμόσφαιρα είναι επιβλητική, καθώς το σκοτάδι μέσα στο Καθολικό σπάει μόνο από το λιγοστό φως των κεριών.
Ο Επιτάφιος εδώ δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνους που συναντά κανείς στις περιφορές της Μεγάλης Παρασκευής. Είναι απλός. Ένα χρυσοκέντητο πορφυρό πανί.
Μετά το τέλος της ακολουθίας οι μοναχοί στολίζουν με λουλούδια Επιτάφιο. Σαν τους μαθητές του Χριστού. Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής επιστρέφουν στο Καθολικό και ψέλνουν τα εγκώμια της μέρα γύρω από το νεκρό σώμα του Χριστού. Ένας ένας προσκυνούν αυτόν που κατέβηκε στον Άδη για να φέρει τη νέα ζωή.
oros5
Έξι μοναχοί παίρνουν στα χέρια τους τον Επιτάφιο, το χρυσοκέντητο, δηλαδή, πορφυρό πανί. Βγαίνουν από το Καθολικό για την περιφορά γύρω από τον ναό. Πριν ο Επιτάφιος επιστρέψει στο ναό οι μοναχοί τον κρατούν πάνω από την κύρια είσοδο. Ένας ένας οι μοναχοί και οι προσκυνητές περνούν από κάτω σαν να κατεβαίνουν μαζί με τον Ιησού στον Άδη. Ο θρήνος, όμως, κρατά λίγες ώρες.
Το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως έρχεται το πρωί το Μεγάλου Σαββάτου. Οι ιερείς φορούν ήδη λευκά άμφια, καθώς ο λίθος από τον τάφο του Ιησού έχει κυλιστεί. Η λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως είναι χαρμόσυνη και ο ναός γεμίζει με βάγια και δάφνες που πετά ο ηγούμενος σε μοναχούς και προσκυνητές.
Η μέρα κυλά ήσυχα, ώσπου το σκότος να γίνει φως από το Αναστάσιμο φως που έρχεται και στο Όρος από τον Πανάγιο Τάφο. Ο ηγούμενος μοιράζει σε όλους το φως μόλις ακούγεται το δεύτε λάβετε φως.
oros2
Το Χριστός Ανέστη ψέλνεται έξω από το Καθολικό υπό τους ήχους των ταλάντων που ηχούν χαρμόσυνα. Επιστρέφουν στο Καθολικό για να ολοκληρωθεί η λειτουργία. Το φιλί της αγάπης, που ανταλλάσουν φιλώντας ο καθένας έναν σταυρό και μια εικόνα στα χέρια του άλλου, δίνει τον νόημα της ενότητας της εκκλησίας.
oros4
Μετά την Ακολουθία της Αναστάσεως μοναχοί και προσκυνητές μετακινούνται την τράπεζα της μονής για το πρώτο μη νηστίσιμο γεύμα μετά από νηστεία 40 ημερών. Ψάρι χόρτα κρασί και κόκκινα αυγά βρίσκονται ήδη στα τραπέζια. Αμέσως μετά το πασχαλινό γεύμα οι μοναχοί και οι προσκυνητές επιστρέφουν στον ναό. Στο τέλος της πρωινής Λειτουργίας παίρνουν από τα χέρια του ηγούμενου ευλογία, ένα γλυκό και ένα κόκκινο αυγό.
Όμως, οι τελετουργίες του Πάσχα δεν τελειώνουν εδώ. Τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινά από το Πρωτάτο, τον τρίκλιτο βασιλικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Καρυές, μια πολύωρη Πασχαλινή λιτανεία. Με τις εικόνες στα χέρια οι μοναχοί από το Πρωτάτα μετακινούνται από κελί σε κελί, από σκήτη σε σκήτη και στις κοντινές Ιερές Μονές, όπου πραγματοποιούν σύντομες στάσεις.
oros3
Αν πάρει κανείς αυτές τις ημέρες το καραβάκι από την Ουρανούπολη για τη Δάφνη, θα ζήσει ένα Πάσχα εντελώς διαφορετικό. Το Περιβόλι της Παναγίας δεν έχει φολκλόρ, αλλά προσευχή σιωπή για τη σωτηρία του ανθρώπου. Γι αυτή τη σωτηρία που έγινε η Ανάσταση.

Το Πάσχα στο Άγιον Όρος είναι διαφορετικό από ότι εμείς γνωρίζουμε. Στην Αθωνική Πολιτεία, δεν έχουν βεγγαλικά, χορούς και ψητό στη σούβλα. Εκεί το Πάσχα είναι βαθιά μυστηριακό. Εδώ η Ανάσταση είναι ο θεμέλιος λίθος της μοναστηριακής ζωής.

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Μεγάλο Σάββατο: Ο Νικητής του θανάτου

Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου
 
Σήμερα λοιπόν ο Κύριός μας περιοδεύει στον Άδη. Σήμερα συνέτριψε τις χάλκινες πύλες και τους σιδερένιους μοχλούς του. Πρόσεξε την ακριβολογία. Δεν είπε, άνοιξε τις πύλες, αλλά «συνέτριψε τις χάλκινες πύλες», για να αχρηστεύσει το δεσμωτήριο.Δεν αφαίρεσε τους μοχλούς, αλλά τους συνέτριψε, για να αχρηστεύσει τη φυλακή. Όπου βέβαια δεν υπάρχει ούτε....... μοχλός ούτε θύρα, και αν κάποιος εισέλθει, δεν εμποδίζεται να εξέλθει. Όταν λοιπόν συντρίψει ο Χριστός, ποιος θα μπορέσει να διορθώσει; Οι βασιλείς όταν πρόκειται να αφήσουν ελεύθερους τους φυλακισμένους, δεν κάνουν αυτό που έκανε ο Χριστός, αλλά δίνουν διαταγές και αφήνουν στη θέση τους και τις πόρτες και τους φύλακες, δείχνοντας μ’ αυτό πώς θα χρειαστεί να μπουν πάλι εκεί μέσα ή εκείνοι που αποφυλακίστηκαν ή κάποιοι άλλοι στη θέση τους. Αλλά ο Χριστός δεν ενεργεί μ’ αυτόν τον τρόπο. Θέλοντας να δείξει ότι καταργήθηκε ο θάνατος, συνέτριψε τις χάλκινες πύλες του. Και τις ονόμασε χάλκινες όχι επειδή ήταν από χαλκό, αλλά για να δηλώσει τη σκληρότητα και την αδιαλλαξία του θανάτου. Και για να μάθεις ότι ο χαλκός και ο σίδηρος εκφράζουν την ακαμψία και τη σκληρότητα, άκουσε τι λέει σε κάποιον αδιάντροπο: «Τα νεύρα σου είναι από σίδηρο και ο τράχηλος και το μέτωπό σου από χαλκό». Και εκφράστηκε έτσι όχι διότι είχε σιδερένια νεύρα ή χάλκινο μέτωπο, αλλά επειδή έδειχνε πως είναι αυστηρός, αδιάντροπος και σκληρός. Θέλεις να μάθεις πόσο αυστηρός και άκαμπτος και ασυγκίνητος είναι ο θάνατος; Κανένας δεν τον κατάφερε ποτέ ν’ αφήσει ελεύθερο κάποιον από τους αιχμαλώτους του, έως ότου ήρθε και τον ανάγκασε ο Κύριος των αγγέλων. Πρώτα λοιπόν συνέλαβε και φυλάκισε εκείνον (το θάνατο) και ύστερα του πήρε ό,τι του ανήκε. Γι’ αυτό προσθέτει: «Θησαυροί που βρίσκονται στο σκοτάδι και είναι κρυμμένοι και δεν φαίνονται». Αν και αναφέρεται σε ένα πράγμα, η σημασία του είναι διπλή. Υπάρχουν, δηλαδή, τόποι σκοτεινοί, οι οποίοι μπορεί πολλές φορές να φωτιστούν, αν τοποθετήσουμε μέσα τους λυχνία και φως. Οι χώροι όμως του Άδη ήταν πολύ σκοτεινοί και θλιβεροί και ποτέ δεν μπήκαν μέσα του ακτίνες φωτός, γι’ αυτό και τους χαρακτήρισε σκοτεινούς και αόρατους. Επειδή ήταν στην πραγματικότητα σκοτεινοί μέχρι τη στιγμή που κατέβηκε σ’ αυτούς ο Ήλιος της δικαιοσύνης και τους κατελάμπρυνε με το φως του και έκανε τον Άδη ουρανό. Γιατί όπου βρίσκεται ο Χριστός, ο τόπος μεταβάλλεται σε ουρανό. Εύλογα ονομάζει τον Άδη σκοτεινό θησαυροφυλάκιο, γιατί εκεί υπήρχε σωρευμένος πολύς πλούτος. Πραγματικά, όλο το ανθρώπινο γένος που αποτελούσε πλούτο του Θεού ληστεύτηκε από τον διάβολο που εξαπάτησε τον πρωτόπλαστο και τον υποδούλωσε στο θάνατο. Το ότι το ανθρώπινο γένος αποτελούσε πλούτο του Θεού, το αποδεικνύει και ο Παύλος με όσα λέει: «Ο Κύριος είναι πλούσιος σε όλους και ιδιαίτερα σ’ εκείνον που τον επικαλείται». Όπως, λοιπόν, ένας βασιλιάς, όταν συλλάβει κάποιον ληστή, που λήστευε τις πόλεις, που άρπαζε από παντού, που κρυβόταν μέσα σε σπηλιές και αποθήκευε εκεί τα κλεμμένα πλούτη, αφού φυλακίσει τον ληστή, εκείνον μεν τον παραδίνει σε τιμωρία, τους δε θησαυρούς του μεταφέρει στα βασιλικά ταμεία, έτσι έκανε και ο Χριστός, με το θάνατό Του φυλάκισε τον ληστή και τον δεσμοφύλακα, δηλαδή τον διάβολο και το θάνατο, και μετέφερε όλα τα πλούτη, εννοώ το ανθρώπινο γένος, στα βασιλικά ταμεία. Αυτό δηλώνει και ο Παύλος λέγοντας: «Ο Κύριος μάς λύτρωσε απ’ την υποδούλωσή μας στο σκοτάδι και μάς μετέφερε στο βασίλειο της αγάπης του». Και το πιο σπουδαίο είναι ότι ασχολήθηκε με το γεγονός αυτό ο Ίδιος ο βασιλιάς, τη στιγμή που κανένας άλλος βασιλιάς δεν κατδέχτηκε να κάνει κάτι παρόμοιο, αλλά δίνει εντολή στους υπηρέτες του να ελευθερώσουν τους φυλακισμένους. Εδώ όμως δεν συνέβη έτσι, αλλά ήρθε ο Ίδιος ο βασιλιάς στους φυλακισμένους και δε ντράπηκε ούτε τη φυλακή ούτε τους φυλακισμένους. Γιατί ήταν αδύνατο να ντραπεί το πλάσμα Του. Και συνέτριψε τις πύλες και διέλυσε τους μοχλούς και κυριάρχησε στον Άδη και εξαφάνισε όλη τη φρουρά και, αφού συνέλαβε δέσμιο τον δεσμοφύλακα (τον θάνατο), επανήλθε σ’ εμάς. Ο τύραννος μεταφέρθηκε αιχμάλωτος, ο ισχυρός δεμένος. Ο ίδιος ο θάνατος πέταξε τα όπλα του και έτρεξε άοπλος και δήλωσε υποταγή στο βασιλιά.
Είδες τι αξιοθαύμαστη νίκη; Είδες τα κατορθώματα του σταυρού; Να σου πω και κάτι άλλο πιο αξιοθαύμαστο; Αν μάθεις με ποιον τρόπο νίκησε ο Χριστός, ο θαυμασμός σου θα γίνει μεγαλύτερος. Με τα όπλα δηλαδή που νίκησε ο διάβολος, με τα ίδια τον υπέταξε ο Χριστός. Αφού του άρπαξε (ο Χριστός) τα όπλα του, με εκείνα τον κατετρόπωσε. Και άκουσε πώς; Παρθένος, ξύλο και θάνατος ήταν τα σύμβολα της ήττας μας. Παρθένος ήταν η Εύα, γιατί δεν είχε γνωρίσει ακόμα τον άνδρα της. ξύλο ήταν το δέντρο και θάνατος η τιμωρία του Αδάμ. Αλλά να, και πάλι Παρθένος και ξύλο και θάνατος, αυτά τα σύμβολα της ήττας έγιναν σύμβολα της νίκης. Γιατί αντί της Εύας έχουμε τη Μαρία, αντί του ξύλου της γνώσεως του καλού και του κακού, το ξύλο του σταυρού, και αντί του θανάτου ως τιμωρία του Αδάμ, το θάνατο του Χριστού. Βλέπεις ότι ο διάβολος νικήθηκε με τα όπλα που νίκησε άλλοτε; Τον Αδάμ πολέμησε ο διάβολος και τον νίκησε κοντά στο δέντρο, τον διάβολο νίκησε ο Χριστός πάνω στο σταυρό. Το ξύλο την πρώτη φορά έστελνε απ’ τον Άδη στη ζωή ακόμη κι όσους είχαν πάει εκεί. Το ξύλο επίσης την πρώτη φορά έκρυψε τον αιχμάλωτο που ήταν γυμνός, τη δεύτερη έδειχνε σ’ όλους γυμνό το νικητή (το Χριστό) που ήταν κρεμασμένος ψηλά. Και ακόμη, ο πρώτος θάνατος (του Αδάμ) καταδίκασε κι όλους εκείνους που γεννήθηκαν μετά από αυτόν, ενώ ο δεύτερος (του Χριστού) ανάστησε κι εκείνους ακόμη που έζησαν πριν από Εκείνον. «Ποιος μπορεί να περιγράψει με λόγια τη δύναμη του Κυρίου; Από νεκροί που ήμασταν, γίναμε αθάνατοι. Αυτά είναι τα κατορθώματα του σταυρού. Έμαθες για τη νίκη; Έμαθες με ποιον τρόπο επιτεύχθηκε; Δες τώρα πώς επιτεύχθηκες χωρίς κόπο. Δεν βάψαμε τα όπλα μας στο αίμα, δεν παραταχθήκαμε σε θέση μάχης, δεν τραυματιστήκαμε, ούτε είδαμε κανέναν πόλεμο, κι όμως νικήσαμε. Αγωνίστηκε ο Κύριος και μεις στεφανωθήκαμε. Επειδή λοιπόν είναι και δική μας η νίκη, ας ψάλλουμε όλοι σήμερα σαν στρατιώτες ύμνο επινίκιο: «Κατανικήθηκε ο θάνατος και κατατροπώθηκε. Πού είναι θάνατε η νίκη σου; Πού είναι Άδη το κεντρί σου;».
 
Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Κυριακάτικες εφημερίδες [15-4-2012]


.......











Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

VIDEO: Εξερράγη και πάλι η Αίτνα

  • 0



 VIDEO: Εξερράγη και πάλι η Αίτνα
Το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη άρχισε να βγάζει λάβα για 6η φορά μέσα στο 2012 και για τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα.
Αν και ο ουρανός της Σικελίας έχει καλυφθεί από καπνό, οι αρχές πάντως δεν έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής καμία προειδοποίηση για τις γύρω περιοχές καθώς η λάβα κινείται πολύ αργά. Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες στο βίντεο που ακολουθεί.


Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

«Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Πώς είναι σήμερα η ηθοποιός που υποδύθηκε την Παναγία

Ο "Ιησούς από τη Ναζαρέτ" είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές που έχουν γίνει παγκοσμίως. Σπουδαία ερμηνεία και ρόλος ήταν επίσης εκείνος της Παναγίας την οποία υποδύθηκε η 26χρονη τότε Ολίβια Χάσεϊ. Η όμορφη και ταλαντούχα ηθοποιός γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1951 στην Αργεντινή. Στην ηλικία των 17 ετών έγινε γνωστή και αγαπητή στο κοινό μέσα από την ταινία του Φράνκο Τζεφιρέλι, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, ρόλο για τον οποίο βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα και για τον οποίο την επέλεξα ανάμεσα σε 500 ηθοποιούς. Το 1977 πρωταγωνίστησε στον "Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ" ρόλος που την έκανε ακόμη πιο γωστή και την ξεχώρισε.

Ακολούθησαν πολλές ταινίες με τελευταία το "Three Priest" το 2008 αλλά και τηλεοπτικές σειρές με μεγάλη επιτυχία. Εχει παντρευτεί τρεις φορές και έχει αποκτήσει τρία παιδιά, έναν γιο από το γάμο της με τον ηθοποιό Dean Paul Martin, έναν ακόμα από το δεύτερο της γάμο με τον Ιάπωνα μουσικό Akira Fuse και μια κόρη, την India Eisley, από το νυν σύζυγό της, Αμερικανό μουσικό, David Glen Eisley.
Σήμερα στην ηλικία των 62 ετών παραμένει γοητευτική με υπέροχα εκφραστικά μάτια.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Ο καιρός την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα

Σούβλισμα κάτω από την βροχή αναμένουμε τη Κυριακή του Πάσχα σε πολλές περιοχές της Δυτικής και της Βόρειας Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου... και τα Δωδεκάνησα. Πάντως τα νέα είναι πολύ καλύτερα για τους κατοίκους των ανατολικών ηπειρωτικών διαμερισμάτων καθώς τα διαστήματα ηλιοφάνειας θα είναι μεγάλα.

Οι άνεμοι αν και κατά περιόδους θα φτάσουν και τα 7 Beaufort δεν φαίνεται να δημιουργούν προβλήματα στην ναυσιπλοΐα. Πιο αναλυτικά:

To βράδυ της Ανάστασης:

Νεφώσεις με βροχές περιμένουμε σε όλα τα Δυτικά και Βόρεια καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρέξει τοπικά σε δυτικές περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και στις Δυτικές και Βόρειες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς.Τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα είναι κατά περιόδους πιο έντονα και θα συνοδεύονται από σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις και θα φτάνουν στο Αιγαίο και τα 7 Beaufort. Η θερμοκρασία την ώρα της Ανάστασης θα φτάσει στα Βόρεια τους 7-8 βαθμούς στα Δυτικά καθώς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 10-13 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 12-15 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή του Πάσχα

Στην δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα αναμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές. Πρόσκαιρες καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως ορεινά . Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι καιρικές συνθήκες θα είναι σαφώς καλύτερες με λίγες αραιές νεφώσεις και με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις και θα φτάσουν στο Ιόνιο τα 6 Beaufort και στο Αιγαίο ακόμα και τα 7 Beaufort. Πάντως από το μεσημέρι και μετά οι άνεμοι θα εξασθενήσουν ακόμα λίγο. Η θερμοκρασία σε νέα μικρή πτώση στα Δυτικά και Βόρεια θα φτάσει στα Δυτικά τους 17-18 βαθμούς στα Βόρεια του 16-17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 20-22 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 23-25 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Είπαν θα φορολογήσουν το "μαύρο χρήμα" και το έκαναν

Είναι αποφασισμένοι να πατάξουν την φοροδιαφυγή και το κάνουν. Ο λόγος για τους Αυστριακούς των οποίων η κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει όσα χρήματα...βγήκαν παράνομα από τη χώρα. Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ και η Ελβετίδα ομόλογός της, Εβελίνε Βίντμερ-Σλουμπφ, υπέγραψαν εχθές το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, Βέρνη, τη διμερή φορολογική συμφωνία για τη φορολόγηση τραπεζικών λογαριασμών «μαύρου χρήματος» που διατηρούν Αυστριακοί σε ελβετικές τράπεζες, γεγονός που η κ. Φέκτερ χαρακτήρισε ως «μεγαλεπήβολο έργο».

Η συμφωνία αποτελείται από δύο βασικά μέρη, αφενός ένα που προβλέπει μία εφάπαξ φορολόγηση με συντελεστή ανάμεσα σε 15% και 38% (κατά τι μικρότερο από εκείνο που προβλέπεται στην αντίστοιχη συμφωνία Ελβετίας-Γερμανίας και που κυμαίνεται μεταξύ 34% και 41%) για μη καταβληθέντες φόρους και αφετέρου τη φορολόγηση μελλοντικά των ετήσιων τόκων των καταθέσεων με συντελεστή 25%.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη φορολόγηση λογαριασμών Αυστριακών στην Ελβετία, θα αρχίσει η διαδικασία επικύρωσής της στην Ελβετία (όπου απαιτείται η διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος) και στην Αυστρία, με στόχο, αφού τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013, να αποδείξει την πλήρη αποτελεσματικότητά της εντός του έτους.

Η Αυστρία έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό της για το 2013 και στο πλαίσιο του «πακέτου λιτότητας» ύψους 27 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, την είσπραξη ενός δισ. ευρώ από αυτό τον φόρο «μαύρου χρήματος» είναι όμως ακόμη ασαφές ποιό θα είναι το ποσό που πραγματικά θα εισπραχτεί το 2013, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθούν οι φοροφυγάδες.

Τα ετήσια έσοδα από την είσπραξη του φόρου των τόκων καταθέσεων, που θα είναι υποχρεωτικός για τις αυστριακές καταθέσεις στην Ελβετία και θα αποδίδεται στην Αυστρία, υπολογίζεται να ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αυστριακής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, το ποσό των χρημάτων Αυστριακών που βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες πρέπει να ανέρχεται σε 15 έως 20 δισ. ευρώ, χωρίς να μπορεί να διακριβωθεί τί ποσοστό απ' αυτό είναι «μαύρο χρήμα».

Της συμφωνίας, που υπέγραψε η χώρα του με την Ελβετία, υπεραμύνθηκε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομίας, Ράινχολντ Μίτερλενερ, ο οποίος, σχολιάζοντας τη σχετική κριτική που διατυπώθηκε από διάφορες πλευρές, επισήμανε πως είναι καλύτερο ο προβληματισμός να «λύνεται περίπου σωστά» από το «να μην λύνεται απολύτως σωστά».

Υπέρ της υπογραφής της διμερούς συμφωνίας, που την χαρακτήρισε «αναγκαία», επιχειρηματολόγησε σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση και ο Αυστριακός υφυπουργός Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ, ο οποίος υπεραμύνθηκε και του γεγονότος ότι η Αυστρία, όπως νωρίτερα η Γερμανία και η Βρετανία, προχώρησαν στην υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας, χωρίς να περιμένουν μια ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Ε. Σαμαρά: Το κορίτσι του "Ράδιο Αρβύλα" αποκαλύπτεται!

Το κορίτσι του "Ράδιο Αρβύλα" αποκαλύπτεται:
Δείτε την Ευγενία Σαμαρά με μαγιώ και θαυμάστε το καλλίγραμμο σώμα της! Πρόκειται για ένα καλλιεργημένο άτομο με δυναμικό χαρακτήρα και έντονες ανησυχίες...


Από τα έδρανα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου πίσω από το μικρόφωνο του ραδιοφώνου και από τις κάμερες του τηλεοπτικού πλατό και στο σανίδι της θεατρικής σκηνής. Η Ευγενία Σαμαρά αν και μας συστήθηκε σαν το κορίτσι των Ράδιο Αρβύλα σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό. Είναι γεγονός πως η νεαρή παρουσιάστρια τράβηξε την προσοχή κυρίως με την όμορφη και γοητευτική παρουσία της...




Στην συμπρωτεύουσα έχει ένα φανατικό κοινό που την θαυμάζει και όσο κοινωνική είναι σαν άτομο, τόσο δύσκολο είναι να εμπιστευτεί κάποιον ή κάποια στην ζωή της. Όλοι μας την παρακολουθούμε στην πετυχημένη εκπομπή Ράδιο Αρβύλα που προβάλλεται στον ΑΝΤ1. Η Ευγενία παρουσιάζει την ενότητα των βίντεο από το διαδίκτυο. Εκεί μαζί με την Χριστίνα Μουστάκα μοιράζονται μια θέση που για πολλούς είναι μια ηλεκτρική καρέκλα. Ο Αντώνης Κανάκης είναι ένας άνθρωπος που ανέκαθεν δεν επιθυμούσε οι συνεργάτες του να καρπώνονται την επιτυχία του και να μιλάνε για εκείνον.Το συμβόλαιο της Ευγενίας έχει να κάνει μόνο με την συγκεκριμένη ενότητα που παρουσιάζει. Δε δίνει το παρών σε συσκέψεις ή σε θέματα που μοντάρονται.



Μάλιστα με την Χριστίνα Μουστάκα σπάνια βλέπονται μιας και οι μέρες που δίνουν το παρών στο πλατό είναι διαφορετικές και ποτέ δεν είναι παρέα. Είναι ένα νευραλγικό πόστο που όμως κατάφερε έστω και με δύο λεπτά χρόνου κάθε φορά να γίνει γνωστή , αγαπητή και ποθητή για τον ανδρικό πληθυσμό. Πολλά έχουν ακουστεί για την σχέση των δυο κοριτσιών αλλά δεν υπάρχει κόντρα. Μοιάζουν,. Έχουν πληθωρική παρουσία και σύμφωνα με δημοσιεύματα κάποια επιοχή διεκδικούσαν τον Αντώνη Κανάκη στην ζωή τους. Αλλά κάτι τέτοιο ήταν ένα σενάριο φαντασίας και μόνο.
 
 
Ως ηθοποιός έγραψε, σκηνοθέτησε , ασχολήθηκε με την παραγωγή αλλά και πρωταγωνίστησε μαζί με τον Νέλσων Λούκας στην θεατρική παράσταση «Άλλη μια ασήμαντη ιστορία». Εκεί είχε την στήριξη του Αντώνη Κανάκη και όλων των συνεργατών της και την γέμισε με αυτοπεποίθηση. Όταν το όνειρο της τηλεόρασης ξεκινούσε δε περίμενε να είναι τόσο μεγάλη. Μάλιστα σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της σε αθλητική εφημερίδα είχε δηλώσει. « Αρχικά γνώρισα και συνεργάστηκα με τα παιδιά μέσω του ραδιοφώνου Imagine . Όταν αποφάσισαν ότι θέλουν και μια γυναικεία παρουσία στο Ράδιο Αρβύλα με ρώτησαν αν θα ήθελα να συμμετάσχω και αφού πέρασα από ένα κάστινγκ με πήραν. Θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι δε μπορώ να αντιμετωπίσω την Αρβύλα σαν δουλειά, γιατί όταν είμαι εκεί αισθάνομαι ότι είμαι κάπου με την παρέα μου» δήλωνε με αφοπλιστικό τρόπο η 25χρονη ηθοποιός.
 
 
 
Λατρεύει το θέατρο το έργο του Σαίξπηρ « Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός» που έχει ανεβάσει στην Θεσσαλονίκη αυτή την περίοδο. Όσο κόντρα έρχεται όλο αυτό με την σέξι εικόνα της, τόσο σοβαρά προετοιμάζει με πολύωρες πρόβες το επόμενο βήμα της. Έχει χρόνο για την προσωπική της ζωή και ένα αγόρι 24 ετών έχει κερδίσει την καρδιά της εδώ και δύο χρόνια. Το όνομά του είναι Θοδωρής και δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο της υποκριτικής και της τηλεόρασης. Έχει αρνηθεί να κάνει αισθησιακές φωτογραφήσεις και σήμερα αν την ρώταγε κάποιος τι θα απαντούσε σε μια πρόταση τέτοια θα ήταν μάλλον αρνητική . Αλλά για το μέλλον κανείς δε το γνωρίζει μιας και η κάθε περίοδος είναι ιδιαίτερη για τον κάθε άνθρωπο και το πως σκέφτεται. Έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό που είναι 29 χρονών και διατηρούν άψογη σχέση . Στην ραδιοφωνική της εκπομπή προτιμά τα ξένα κομμάτια ενώ στην διασκέδασή της έρχεται και πάλι κόντρα με την εικόνα της και είναι fun της ρεμπέτικης μουσικής.
 
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »