Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

5 λόγοι που σε κρατούν ξύπνιο τα βράδια

Αν έχεις προβλήματα με τον ύπνο που διαρκούν πάνω από ένα μήνα...το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα για να τα λύσεις είναι να εντοπίσεις τι τα προκαλεί, ποια είναι η αιτία. Μήπως βλέπεις σε κάτι από τα παρακάτω τον εαυτό σου; Αν ναι, βρες την άκρη μ' αυτά και... κοιμήσου σαν πουλάκι!

Πόνος. Σύμφωνα με έρευνες, χρόνιοι πόνοι, όπως πονοκέφαλοι και πόνοι της μέσης είναι η νούμερο 1 αιτία κακού ύπνου. 

Στρες και ψυχολογικά προβλήματα. H αϋπνία είναι και αιτία και αποτέλεσμα κακής ψυχολογικής κατάστασης και άγχους, σε σημείο τέτοιο που είναι συνήθως δύσκολο να καταλάβει κανείς τι ξεκίνησε πρώτα.

Φάρμακα. Πας να φτιάξεις κάτι και χαλάς κάτι άλλο. Δεν είναι λίγες οι φορές που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η διαταραχή του ύπνου είναι συχνά παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Το καλό μ' αυτό είναι ότι έχει περιορισμένη διάρκεια. Υπομονή λοιπόν.

Καριέρα με... βάρδιες. Είτε είσαι γιατρός είτε μπάρμαν, έχεις πρόγραμμα αντίστροφο με τις φυσιολογικό ωράριο ύπνου-ξύπνιου, το οποίο μάλιστα εναλλάσσεται. Αυτό συνεπάγεται χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, της λεγόμενης ορμόνης του ύπνου.

Ροχαλητό. Αν ανήκεις στα 2,5 εκατομμύρια Ελλήνων που ροχαλίζουν, ψάξ'το λίγο παραπάνω. Στην πλειοψηφία των "παθόντων" το ροχαλητό είναι μία αθώα συμπεριφορά αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι σύμπτωμα άπνοιας κατά τον ύπνο, μίας διαταραχής συνδεδεμένης με καρδιοπάθειες και υψηλή πίεση.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Τα μεγέθη του γυναικείου στήθους σε εικόνες...


Δείτε μια χιουμοριστική προσέγγιση του θέματος...






 
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο για τα πετρέλαια

Ξεπέρασε για άλλη μια φορά τα όρια η Τουρκία, η οποία απειλεί πλέον ανοιχτά τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον β’ γύρο των αδειοδοτήσεων, λέγοντας πως θα είναι οι μόνοι υπέυθυνοι αν προκληθεί ένταση. Η κυβέρνηση Ερντογάν δηλώνει ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές» και πετάει το γάντι στην Λευκωσία λέγοντας πως αν προκληθεί ένταση στην περιοχή την ευθύνη θα φέρουν οι Ελληνοκύπριοι και οι εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, γίνεται λόγος για «15 διεθνείς εταιρείες» που έχουν υποβάλει προτάσεις στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού, όπως αναφέρει το iefimerida.gr

«Ένα μέρος των θαλάσσιων περιοχών, που βρίσκονται δυτικά του νησιού και περιλαμβάνονται στον δήθεν διαγωνισμό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, τέμνεται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την πρόκληση, η Τουρκία αναφέρει πως «μεγάλο μέρος των θαλάσσιων περιοχών νότια του νησιού, που περιλαμβάνονται στον δήθεν διαγωνισμό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, τέμνεται με τις περιοχές αδειοδότησης της ΤΔΒΚ προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας). Τυχόν δραστηριότητες των διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις περιοχές αυτές θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωπες οι εταιρείες με την ΤΔΒΚ και την ΤΡΑΟ και να προκληθεί ανεπιθύμητη ένταση».

Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα επιδιώκει να διακόψει τον διεθνή διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ απειλεί τις εταιρείες που θα συνεργαστούν με την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου», οτι «δεν θα περιληφθούν, στο μέλλον, στα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας».

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Έπεσαν 23% οι μισθοί μέσα σε ένα τρίμηνο!

Δραματικά στοιχεία κατέγραψαν οι επιθεωρητές εργασίας για το τρίμηνο Φεβρουαρίου – Μαϊου του 2012. Οι μείωση των αποδοχών φθάνει το 30% κυρίως μέσω ατομικών συμβάσεων που έχουν κατακλύσει την αγορά εργασίας . Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στη νησιωτική Ελλάδα ενώ η μαύρη εργασία εκτοξεύεται στο 36% από το 29 % που ήταν πέρυσι. Συγκεκριμένα , το διάστημα από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαϊου , πάνω από 78.000 άτομα είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται. Υπογράφηκαν 64.201 ατομικές συμβάσειςσε 16.338 επιχειρήσεις με μειώσεις αποδοχών κατά μέσο όρο 22.9% Οι περικοπές στις αποδοχές με τις ατομικές συμβάσεις ξεκινούν από το 17% και φτάνουν το 30%.

- Έχουν υπογραφεί 13.829 επιχειρησιακές συμβάσεις με περικοπές μισθών 21.35% κατά μέσο όρο. Μάλιστα στα νησιά (Δωδεκάνησα, Ιόνια νησιά, Κυκλάδες) οι μειώσεις κυμαίνονται από 35% έως και 40%

Στο μεταξύ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους μετατράπηκαν 28.796 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως παρατηρείται αύξηση κατά 43.6% σε σχέση με πέρσι.
Συγκεκριμένα καταγράφεται αύξηση 47.24% στον αριθμό των συμβάσεων που «μετατράπηκαν» από πλήρη σε μερική απασχόληση. Το ποσοστό της αύξησης διαμορφώνεται στο 6.67% για την εκ περιτροπής απασχόληση κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζόμενους και εκτοξεύεται στο 169.36% για την εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Την ίδια στιγμή πτωτική πορεία ακολουθούν οι νέες συμβάσεις, που υποχωρούν κατά 10.98% σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα το πρώτο τετράμηνο του έτους υπάρχει 12.77% μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ υποχωρούν κατά 2.72% και 4.88% οι συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αντίστοιχα.

Όσον αφορά στο ποσοστό των ανασφάλιστων- με βάση τους ελέγχους του ΣΕΠΕ- διαμορφώνεται στο 36% . Παρατηρείται δηλαδή σημαντική αύξηση της μαύρης εργασίας, καθώς πέρσι το ποσοστό διαμορφωνόταν στο 28.9%

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

"Εξαφανίστηκε" συλλεκτική δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Τρεις μήνες μετά τη μεγάλη ληστεία στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, αποκαλύπτεται ένα ακόμη κρούσμα κλοπής από τον ίδιο χώρο, με λεία... μια τεράστιας αξίας συλλεκτική δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι! Η εξαφάνισή της είχε κρατηθεί μυστική, αλλά φαίνεται ότι συμπίπτει χρονικά με τη ληστεία.

Ήταν η μια από τις δύο δάδες που είχαν παραμείνει στην Αρχαία Ολυμπία μετά την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1952. Μάλιστα, θεωρούνταν εξαιρετικά σπάνιο κειμήλιο, καθώς για τους συγκεκριμένους Αγώνες είχαν κατασκευαστεί μόλις 22 και παραμένουν μέχρι σήμερα δυσεύρετες για τους μανιώδεις συλλέκτες.

Για την κλοπή της μιας από τις δυο αυθεντικές δάδες από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, εστάλη ενημερωτικό έγγραφο στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πριν από λίγες εβδομάδες. Όμως, δεν ανακοινώθηκε το παραμικρό.

Θεωρείται απίθανο να εκλάπη για να βγει σε δημοπρασία, αφού έτσι θα αποκαλυπτόταν ο δράστης.

Έτσι, πιο πιθανό είναι να πουλήθηκε μυστικά σε κάποιον από τους χιλιάδες συλλέκτες που επιθυμούν διακαώς να αποκτήσουν κειμήλια τέτοιου είδους. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι μία παρόμοια δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων επωλήθη πέρυσι σε πλειστηριασμό στο Παρίσι αντί 300.000 ευρώ!
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Το υπουργείο Παιδείας θα επισκεφθεί ο Παναγιώτης Πικραμένος

Το υπουργείο παιδείας θα επισκεφθεί το Σάββατο στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, προκειμένου να... ενημερωθεί για την προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σημειώνεται ότι η είναι πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά που πρωθυπουργός επισκέπτεται το υπουργείο Παιδείας παραμονές των Πανελλαδικών Εξετάσεων για να ενημερωθεί για την προετοιμασία τους.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Ενθάρρυνση: Βοηθάει τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους

Προνοητικότητα και εξάσκηση είναι η μέθοδος που πρέπει να ακολουθείτε ώστε τα παιδιά σας να μάθουν να είναι υπεύθυνα και ικανά να αντιμετωπίζουν σιγά-σιγά τους κινδύνους μόνα τους.
Ακόμα και όταν το επιθυμείτε, δεν μπορείτε να βρίσκεστε συνεχώς κοντά στα παιδιά σας και να αποτρέπετε όλους τους κινδύνους. Μπορείτε, όμως, να μάθετε στα παιδιά σας να προστατεύουν τον εαυτό τους και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες.

Από έρευνες σχετικές με τη συμπεριφορά του παιδιού γνωρίζουμε ότι η θετική «ενθάρρυνση», η οποία δείχνει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται σωστά τα πράγματα (π.χ., «Κρατήσου από εδώ καλά και με τα δύο χέρια και θα τα καταφέρεις»), έχει πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα από ότι η νουθεσία για το τι δεν πρέπει να κάνει το παιδί (π.χ., «Μην πας από εκεί»).

Είναι καλό, λοιπόν, να θέτουμε στα παιδιά ξεκάθαρους κανόνες προκειμένου να αναπτύξουν τον αυτοέλεγχό τους και να αποκτήσουν σταθερές αξίες. Πρέπει να δίνουμε έμφαση στην υπομονή και το χιούμορ αντί να δείχνουμε αγχωμένοι για τις ελλείψεις τους. Δεν χρειάζεται να πηγαίνουν πάντα όλα καλά. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να κάνουν λάθη. Έτσι μαθαίνουν να είναι τα ίδια υπεύθυνα για τις συνέπειες των πράξεών τους και, κάθε μέρα που περνάει, να προσέχουν περισσότερο τον εαυτό τους.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Τρεμόντι: Η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει από το ευρώ

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει από το ευρώ, πρέπει να αναθεωρηθούν οι συνθήκες» δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών...
της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Τζούλιο Τρεμόντι, λέγοντας ότι «η αντίθεσή του στην έξοδο της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, οφείλεται τόσο σε πολιτικούς, όσο και σε οικονομικούς λόγους».

«Το ερώτημα, βέβαια, το πρόβλημα προς επίλυση που πρέπει να τεθεί, είναι ποιος θα πληρώσει το χρέος αυτό; Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Ποια μπορεί να είναι η τυχόν μιμητική στάση σε άλλες χώρες; Ουδείς το γνωρίζει με βεβαιότητα» συμπλήρωσε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων του "καβαλιέρε" και κατέληξε:

«Το 1953, η Ελλάδα, μαζί με όλες τις άλλες χώρες, υπέγραψε τη συνθήκη αναδιάρθρωσης του γερμανικού χρέους. Τι άλλαξε από τότε; Ο καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ, έλεγε ότι πρώτα έρχεται η Ευρώπη και ύστερα η Γερμανία. Πρώτα η Ένωση και ύστερα το κράτος έθνος. Αυτή η λογική, ίσως, θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σήμερα, με χρήσιμο τρόπο και για την Ελλάδα».
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

UBS: Παραμονή στο ευρώ και νέα αναδιάρθρωση του χρέους

Η παραμονή της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης είναι το κεντρικό σενάριο που διατυπώνει σε έκθεσή της η UBS, η οποία επισημαίνει ότι... σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί μία νέα αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, σε έκθεση με ημερομηνία 18 Μαΐου, η «αναπόφευκτη», όπως εκτιμούν, αναδιάρθρωση θα στοιχίσει περίπου 60 δισ. ευρώ στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, ενώ σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ ο λογαριασμός θα ανέβει στα 225 δισ. ευρώ.

Στο ποσό των 225 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται και οι ζημίες που θα έγραφε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες μάλιστα θα απορροφούσαν όλα τα κεφάλαια που θα χρειαζόντουσαν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

Η UBS εξετάζει δύο σενάρια για την αναδιάρθρωση:

- Στο πρώτο, το «κούρεμα» 33% σε χρέη ύψους 181,9 δισ. ευρώ (όσα έχουν δανείσει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα) θα έφερνε απώλειες 60,6 δισ. ευρώ ή το 0,50% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και

- στο δεύτερο, το «κούρεμα» 50% θα έφερνε απώλειες 91 δισ. ευρώ ή το 0,70% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στα ποσά που αναφέρονται στις εκτιμήσεις της UBS από την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ, δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιπτώσεις, ιδίως στο ενδεχόμενο ελληνικής ευρω-εξόδου, από περιστατικά μαζικής ανάληψης τραπεζικών καταθέσεων (bank run).
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Γιάνης Βαρουφάκης: Να χρεοκοπήσουμε εδώ και τώρα

Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε...

Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν....
πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο (βλ. το προηγούμενο άρθρο μου Το Πρώτο Τάνγκο στην Ευρωζώνη) αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας.

Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει. Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο. Πως αυτό; Επειδή οι έλληνες, ως άτομα αλλά και ως ιδιωτικός τομέας, χρωστάμε πολύ λιγότερα εκείνων. Ακόμα και οι αντιπαθέστατες τράπεζές μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων!

Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος. Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που...
βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).

Ως πολίτες είμαστε ελάχιστα χρεωμένοι σε σχέση με πολλούς από τους επικριτές μας στις Λόνδρες, στα Παρίσια και στις Νέες Υόρκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε λευκές περιστερές. Για δεκαετίες φορτώναμε το δημόσιο με τόσο μεγάλο χρέος που το βλέπουμε πλέον να βουλιάζει μπροστά στα μάτια μας.

Εδώ όμως που φτάσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμα και να αποφασίσουμε σύσσωμοι (ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, γιάπηδες και στελέχη του ΠΑΜΕ, αστοί των βορείων προαστίων και αναρχικοί της Πλατείας Εξαρχείων) να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στο κράτος, δεν αρκεί. Αν μάλιστα το παρακάνουμε στην αλληλεγγύη προς το δημόσιο, η ‘γενναιοδωρία' μας αυτή θα στεγνώσει την κυκλική ροή του πλούτου από το οποίο εξαρτάται το δημόσιο για τα έσοδά του το 2011, το 2012 κ.ο.κ.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα; Ότι μια πτώχευση θα αποδειχθεί σχετικά ανώδυνη. Ο λόγος διττός: Πρώτον, δεν είμαστε κατά μέσον όρο ούτε οι φτωχότεροι ούτε οι πιο υπερχρεωμένοι. Δεύτερον, όσον αφορά τα χρέη του δημοσίου, αυτά βαραίνουν εμάς, ως άτομα, πολύ λιγότερο από όσο βαραίνουν τους ξένους.

Κάντε την σύγκριση με την Ιαπωνία, το χρέος της οποίας ανήκει σε Ιάπωνες σε ποσοστό 95%. Αν το Ιαπωνικό κράτος αναγκαστεί στην πτώχευση, η καταστροφή της χώρας θα είναι ολική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εμάς, καθώς μας ανήκει (δηλαδή στις δικές μας τράπεζες) μόνο το 25% του δημόσιου χρέους μας. Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι η πτώχευση του δημοσίου διαγράφεται ως αναπόφευκτη (εκτός αν πανικοβληθούν οι εταίροι μας αρκετά και το συνδράμουν για χρόνια πολλά, οπότε έχει καλώς), το κόστος της στάσης πληρωμών δεν θα το υποστούμε μόνοι μας.

Μα αν το δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Πως θα ξανα-δανειστεί; Πράγματι, το κράτος θα στριμωχθεί. Για κάμποσο καιρό το δημόσιο θα πρέπει απλώς να ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους. Και γιατί είναι κακό αυτό; Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ. να καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (τον δικό μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ.

Οι τράπεζές μας; Θα υποφέρουν, είναι αλήθεια - δεδομένου ότι ακόμα και το 25% του δημόσιου χρέους που διαθέτουν θα παγώσει. Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το έχουν ήδη διαθέσει στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για ζεστό χρήμα που έχουν ήδη πάρει. Και ότι έχουν πρόσβαση στις τεράστιες, κατά κεφαλήν, αποταμιεύσεις μας. Για να μην προσθέσω ότι απολαμβάνουν εγκληματικά υψηλά ποσοστά κέρδους τόσα χρόνια. Όπως το κράτος μας, έτσι κι αυτές να μάθουν να ζουν λιτά και με σύνεση όπως κάνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ.

Επί πλέον, ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν!

Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο - όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.

Σε τελική ανάλυση, είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. ¶λλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς:

• η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών
• η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση
• οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την ‘επιτυχημένη' επίθεση στο χρέος της Ελλάδας)
• οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%)
• όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής.

Στάση πληρωμών λοιπόν!

Τώρα!
Με χαμόγελο και αισιοδοξία! (Και ξέρετε ποιο είναι το ωραίο; Ότι αν πειθόμασταν να απελευθερωθούμε από τον φόβο της πτώχευσης, οι φίλοι μας οι Γερμανοί θα έσπευδαν την ίδια στιγμή να την αποσοβήσουν...)
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Συγκρίνοντας αξίες μεταπώλησης

  • 0
     



 Συγκρίνοντας αξίες μεταπώλησης
  Πόσο μετράτε πλέον την αξία μεταπώλησης; Έχετε σκεφτεί πως τα ντίζελ θα κρατήσουν ψηλότερα την τιμή τους;
Τι μετράει στην αξία μεταπώλησης; Τι κρατάει την τιμή του ψηλά στην αγορά μεταχειρισμένου; Είναι η μάρκα; Ο εξοπλισμός; Μήπως τώρα πια την διαφορά την κάνει και το ντίζελ; Είναι φυσικό δύο εκδόσεις του ίδιου μοντέλου, όταν έρθει η στιγμή να αλλάξουν ιδιοκτήτη, να πουληθούν με διαφορά στην τιμή που θα αντανακλά την αρχική. Αν δηλαδή το ένα αυτοκίνητο είχε τον «μεγάλο» κινητήρα και το άλλο τον «μικρό», είναι πιθανότερο το πρώτο να πιάσει περισσότερα λεφτά.
Πιθανότερο και όχι σίγουρο, αφού η ζήτηση που θα υπάρχει στην αγορά μεταχειρισμένου τη στιγμή που θα πουληθεί μπορεί να είναι τέτοια που να ευνοεί τον οικονομικότερο κινητήρα, άρα το «μικρό» να πουληθεί είτε πιο γρήγορα, είτε ακόμη να πιάσει και περισσότερα χρήματα.
Παρόλα αυτά, εφόσον και οι δύο κινητήρες είναι σε «ασφαλή» φορολογικά επίπεδα, δηλαδή δεν είναι πάνω από 1929 κ.εκ, τα περισσότερα άλογα, θα έχουν μάλλον τα περισσότερα λεφτά.
Με αυτό το δεδομένο, θα έλεγε κανείς πως μια ακριβότερη έκδοση θα πιάσει περισσότερα από μία φτηνότερη. Αν και ο εξοπλισμός στην αγορά μεταχειρισμένου δεν μετράει, ή μάλλον δεν κοστολογείται όσο στο καινούργιο.
Και εδώ έρχεται το ντίζελ. Δεδομένου ότι μία έκδοση ντίζελ είναι ακριβότερη από μία βενζίνης στην αγορά καινούργιου, δεν είναι και πιθανότερο να κρατήσει τα λεφτά της και στην αγορά μεταχειρισμένου. Δεν είναι δηλαδή το ντίζελ κάτι που αυξάνει την αξία μεταπώλησης;
Στις ώριμες αγορές του εξωτερικού πάντως σίγουρα. Σε πρόσφατη έρευνα της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, τα δημοφιλή μοντέλα στις εκδόσεις ντίζελ φάνηκαν να κρατάνε όχι μόνο περισσότερη αξία, αλλά στο ακέραιο τη διαφορά τιμής που είχαν όταν ήταν καινούργια.
Παρότι δηλαδή η απαξίωση στα τέσσερα χρόνια ξεπερνούσε το 40% επί της αρχικής τιμής, η διαφορά στην τιμή μεταπώλησης ανάμεσα στο ντίζελ και σε αυτό με κινητήρα βενζίνης ήταν σχεδόν η ίδια, όχι σε ποσοστό αλλά αριθμητικά, με αυτή που χώριζε τα δύο μοντέλα καινούργια. Ενδεικτικά η διαφορά τιμής ανάμεσα σε δύο μεταχειρισμένα Ford Focus τετραετίας, το ένα με κινητήρα ντίζελ 1,6TDCi και το άλλο με τον βενζίνης 1,8i είναι 2.300 ευρώ. Όταν αγοράστηκαν καινούργια η διαφορά ήταν 2.800 ευρώ. Το ίδιο ποσό χωρίζει και ένα Peugeot 308 1,6HDi σε σχέση με ένα 1,6VTi μετά από τέσσερα χρόνια, στην αγορά μεταχειρισμένου.
Η διαφορά στο Audi A3 1,9TDI και στο 1,6FSI είναι 2.500 ευρώ με αρχική διαφορά τις 3.000 ευρώ και παρότι ο 1,9TDI έχει πλέον αντικατασταθεί και ανήκει στην περασμένη γενιά κινητήρων. Αντίστοιχα η αρχική διαφορά 3.200 ευρώ ανάμεσα στις BWM 320d και 320i του 2008 στην αγορά μεταχειρισμένου βρίσκεται στα 2.800 ευρώ, ενώ ακόμη πιο θεαματικά στο Opel Zafira, είναι στις 3.000 ευρώ, όσο ακριβώς ήταν και όταν τόσο το 1.7CDTi όσο και το 1.8i ήταν καινούργια. Κυρίως γιατί σε αυτή την κατηγορία η χρηστικότητα και η κατανάλωση μετράνε πολύ και έτσι η ζήτηση για ντίζελ είναι αυξημένη.
Αν και η ελληνική αγορά δεν είναι τόσο ώριμη όσο αγορές όπου το ντίζελ ξεπερνά το 50% των πωλήσεων, είναι μάλλον αναμενόμενο αντίστοιχα φαινόμενα να παρατηρηθούν και στην Ελλάδα.
Με αυτό το δεδομένο, η αρχική διαφορά τιμής που υπολογίζουμε να αποσβέσουμε από την μειωμένη κατανάλωση, τα τέλη και την τιμή του καυσίμου ντίζελ, όχι μόνο καλύπτεται από αυτά, αλλά επιστρέφει και σχεδόν στο ακέραιο στην μεταπώληση. Ουσιαστικά εκμηδενίζοντας οποιοδήποτε οικονομικό αβαντάζ παρουσίαζε η βενζινοκίνητη έκδοση.
Εσείς όμως το βλέπετε έτσι; Έχετε σκεφτεί πως θα μετρήσει το ντίζελ στην αξία μεταπώλησης; Το έχετε θεωρήσει θετικό; Αρνητικό; Τι σκέψη κάνατε όταν είδατε τη διαφορά τιμής ανάμεσα στην έκδοση ντίζελ και στην έκδοση βενζίνης;
Θεωρείτε πως τα λεφτά που δίνει πίσω το ντίζελ στη μεταπώληση στις άλλες χώρες, θα τα δώσει και στην Ελλάδα; Και αν ναι, τότε βλέπετε ακόμη κάποιο οικονομικό όφελος στην επιλογή βενζινοκινητήρα; Δεν καταρρίπτονται έτσι όλες οι προϋποθέσεις διανυθέντων χιλιομέτρων και δεν περιττεύουν όλες οι συζητήσεις για απόσβεση; Τι λέτε;
Πηγή: Autotriti.gr
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Έρχεται μείωση συντάξεων από 1η Ιουνίου

  • 1
     



 Έρχεται μείωση συντάξεων από 1η Ιουνίου
Εγκύκλιο για νέα μείωση των συντάξεων απέστειλε η Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ, στην οποία παρέχονται γραπτές οδηγίες προς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών του ΙΚΑ, για την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων. Στην εγκύκλιο 41/16-5-2012 επαναλαμβάνονται οι οδηγίες της προηγούμενης εγκυκλίου (14/12), σύμφωνα με την οποία, οι μειώσεις θα ισχύσουν από τη σύνταξη του μηνός Ιουνίου 2012, ενώ οι αναδρομικές μειώσεις που αφορούν τις συντάξεις Ιανουαρίου μέχρι και Μάιο του 2012 θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 6 του Ν. 4051/12 του 2ου Μνημονίου επέρχεται μείωση κατά 12% των κύριων συντάξεων που είναι μεγαλύτερες από 1.300 ευρώ, και των επικουρικών από 10% για τις συντάξεις έως 250 ευρώ και κατά 15% για τις συντάξεις από 250 έως 300 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

ΞΕΦΤΙΛΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ! Η ΜΕΡΚΕΛ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ! ΠΑΡΤΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ!!!

Πριν από λίγο ο Πάνος Καμμένος στο twitter...

«Η Μέρκελ διέψευσε την...
Προεδρία! Πάλι ενεπλάκει ο κύριος Μπίτσιος; Είναι η πρώτη φορά που πιστεύω τη Μέρκελ».
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Η Μέρκελ διαψεύδει τα περί δημοψηφίσματος

  • 324
     



Angela Merkel 250x180 Εκτακτη είδηση. Η Μέρκελ διαψεύδει τα περί δημοψηφίσματοςΚάποιοι μας δουλεύουν ή οι ντόπιοι παίζουν παιχνίδια με τις εκλογές.
Μόλις τώρα το γραφείο της καγκελαρίας στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι «Τα όσα λέγονται περί δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δεν ισχύουν»
Δηλαδή ο Παπούλιας το έβγαλε από το μυαλό του για να φτιάξει το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών και……
οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και ΠαΣοΚ το μεταφέρουν στα κανάλια ?
Περιμένουμε ψύχραιμα τις ανακοίνωσεις των ντόπιων μνημονιακών κομμάτων διότι εδώ κάτι βρωμάει
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »