Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ξεκίνησε η προ-συμπλήρωση του Ε1 με τους τόκους καταθέσεων

Η διαβίβαση στοιχείων γίνεται απευθείας στη ΓΓΠΣ


C494B0E89677482AEC153E932E6C7672Ξεκίνησε ήδη από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών το ηλεκτρονικό φακέλωμα των τόκων καταθέσεων των φορολογούμενων.

Η διαβίβαση στοιχείων γίνεται απευθείας στη ΓΓΠΣ μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου. Τα δε στοιχεία χρησιμοποιούνται για την προ-συμπλήρωση των εντύπων Ε1 των φορολογουμένων και ειδικά για την εμφάνιση στα ηλεκτρονικά έντυπα των τόκων που ξεπερνούν τα 250 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι με τόκους άνω των 250 ευρώ θα δουν από την επόμενη εβδομάδα στο E1 τους τόκους που θα περάσει η ΓΓΠΣ.

Οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και οι υπηρεσίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών έχουν ήδη διαβιβάσει στη ΓΓΠΣ καταστάσεις σε ηλεκτρονικό αρχείο, με τα στοιχεία των δικαιούχων−συνδικαιούχων (όνομα, επώνυμο και Α.Φ.Μ.), το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos που απέκτησαν κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε.

Οι τράπεζες και οι εταιρείες επενδυτικών υπηρεσιών θα διατηρούν τα στοιχεία που αποστέλλουν στη ΓΓΠΣ στη μορφή με την οποία τα αποστέλλουν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 εργάσιμων ημερών. Το υπουργείο Οικονομικών θα διατηρεί τα στοιχεία αυτά για χρονικό διάστημα έξι ετών.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Σε Ημαθία και Πέλλα την Πέμπτη το προεδρείο του ΕΛΓΑ

Στις χαλαζόπληκτες περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Την Παρασκευή σε συσκέψεις στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλης Έξαρχος, μαζί με τη Διευθύντρια Ασφάλισης και Ενισχύσεων, κα Καλομοίρα Σούλιου και την Προϊσταμένη του Τμήματος Εκτιμήσεων και Αποζημιώσεων Φυτικού Τομέα, κα Μαρία Γραμματίκα θα επισκεφτούν την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013 πληγείσες από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις περιοχές των Νομών Ημαθίας και Πέλλας.

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013 θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υποκαταστήματος και του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕΜΕ) του Οργανισμού.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Ένα Μουσείο Οπτικών Ψευδαισθήσεων!


Δεν μας κάνει καμία εντύπωση που οι Κορεάτες σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα από τα πιο παράξενα μουσεία στον κόσμο, καθώς συμπληρώνει κι αυτό με το δικό του τρόπο τα πιο «τρελά» αξιοθέατα της χώρας.
perierga.gr - Ένα Μουσείο Οπτικών Ψευδαισθήσεων!
Το περίφημο «Trick Eye Museum» στη Νότια Κορέα έρχεται για να παραπλανήσει το μάτι του επισκέπτη, παρουσιάζοντας ένα σύνολο από έργα τέχνης με τις πιο πετυχημένες οπτικές ψευδαισθήσεις διάφορων καλλιτεχνών.
perierga.gr - Ένα Μουσείο Οπτικών Ψευδαισθήσεων!
Δίνοντας ένα φιλί στο μάγουλο της Μόνα Λίζα, ιππεύοντας τον θρυλικό Πήγασο ή αγκαλιάζοντας έναν Κένταυρο, ένα προς ένα όλα τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο μουσείο αποτελούν μια εντυπωσιακή οφθαλμαπάτη, που παραπλανά το μάτι του επισκέπτη.
perierga.gr - Ένα Μουσείο Οπτικών Ψευδαισθήσεων!
Αν, μάλιστα, αυτός στηθεί στο σωστό σημείο κοντά στον πίνακα, τότε φαίνεται ότι αλληλεπιδρά με την εικόνα με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να πιάσει με προσοχή ένα κομμάτι γιγάντιο σούσι και να προσπαθήσει να γλιτώσει από τα δόντια του… τέρατος!
perierga.gr - Ένα Μουσείο Οπτικών Ψευδαισθήσεων!
perierga.gr - Ένα Μουσείο Οπτικών Ψευδαισθήσεων!
perierga.gr - Ένα Μουσείο Οπτικών Ψευδαισθήσεων!
perierga.gr - Ένα Μουσείο Οπτικών Ψευδαισθήσεων!
perierga.gr - Ένα Μουσείο Οπτικών Ψευδαισθήσεων!
perierga.gr - Ένα Μουσείο Οπτικών Ψευδαισθήσεων!
perierga.gr - Ένα Μουσείο Οπτικών Ψευδαισθήσεων!
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Τσεκ έως 1.250 ευρώ για τους «Μικρούς Αγρότες»

Μπορούν να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς όσοι μικροκαλλιεργητές το επιθυμούν εφόσον το κράτος το ενεργοποιήσει.
Οι μικροκαλλιεργητές που συμμετέχουν στο Καθεστώς θα αντιμετωπίζουν λιγότερο αυστηρές προδιαγραφές πολλαπλής συμμόρφωσης και θα εξαιρούνται από τα «πράσινα» μέτρα.Οι μικροκαλλιεργητές που συμμετέχουν στο Καθεστώς θα αντιμετωπίζουν λιγότερο αυστηρές προδιαγραφές πολλαπλής συμμόρφωσης και θα εξαιρούνται από τα «πράσινα» μέτρα.
Όσοι μικροκαλλιεργητές το επιθυμούν, θα μπορούν να ενταχθούν στο  ειδικό Καθεστώς για τους Μικρούς Αγρότες που προβλέπει η νέα ΚΑΠ, εφόσον διαμένουν σε ένα κράτος που θα ενεργοποιήσει τη νέα αυτή δυνατότητα.
Το Καθεστώς για τους Μικρούς Αγρότες στόχο έχει να απλοποιήσει τη γραφειοκρατία τόσο για τους αγρότες, που θα υπόκεινται σε λιγότερες γραφειοκρατικές διατυπώσεις όσο και για τους οργανισμούς πληρωμών.
Οι αγρότες που συμμετέχουν στο ειδικό αυτό καθεστώς θα λαμβάνουν μια κατʼαποκοπή ετήσια ενίσχυση που θα ορίζεται από τα κράτη μέλη ανάμεσα στα 500 και τα 1.250 ευρώ, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εκμετάλλευσής τους.
Το κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να επιλέξει διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού της ετήσιας αυτής ενίσχυσης. Μια από τις επιλογές είναι οι αγρότες απλά να εισπράττουν το ποσό που θα εισέπρατταν ούτως ή άλλως.
Οι μικροκαλλιεργητές που συμμετέχουν στο Καθεστώς για τους Μικρούς Αγρότες θα αντιμετωπίζουν λιγότερο αυστηρές προδιαγραφές πολλαπλής συμμόρφωσης και θα εξαιρούνται από τα «πράσινα» μέτρα.
Το συνολικό κόστος του Καθεστώτος Μικρών Αγροτών δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 10% του εθνικού φακέλου, εκτός όταν ένα κράτος μέλος επιλέξει ότι οι μικροί αγρότες θα εισπράττουν όσα δικαιούνταν αν δεν εφαρμοζόταν το ειδικό αυτό καθεστώς.
Επίσης από το Δεύτερο Πυλώνα θα διατεθούν κονδύλια για παροχή συμβουλών στους μικρούς παραγωγούς, για την οικονομική τους ανάπτυξη και κονδύλια αναδιάρθρωσης για περιφέρειες με μικρό αγροτικό κλήρο.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Μόνο για τους ενεργούς αγρότες οι άμεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ

«Καθορίσαμε όχι μόνο τον όρο του ενεργού αγρότη αλλά και της αγροτικής δραστηριότητας. Ξαναβάζουμε το γεωργό στο κέντρο του επαγγέλματός του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Τσιόλος.Την έννοια του «ενεργού αγρότη» φέρνει ο ερχομός της νέας ΚΑΠ -που έκλεισε μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις την Τετάρτη στο Λουξεμβούργο- με απώτερο στόχο να ξεδιαλύνει τα «παραθυράκια» τα οποία επιτρέπουν μέχρι και σήμερα σε ορισμένους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς καθώς και εταιρείες, να εισπράττουν ενισχύσεις που προορίζονται για τους κατ' επάγγελμα αγρότες.

«Καθορίσαμε όχι μόνο τον όρο του ενεργού αγρότη αλλά και της αγροτικής δραστηριότητας. Ξαναβάζουμε το γεωργό στο κέντρο του επαγγέλματός του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Τσιόλος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν έδωσε εξ αρχής μεγάλο βάρος στον περιορισμό των άμεσων ενισχύσεων σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται, προκειμένου να αποφύγει την γενική κατακραυγή των ευρωπαίων φορολογουμένων οι οποίοι εν μέσω κρίσης βλέπουν να δαπανούνται τεράστια ποσά σε… αεροδρόμια και γήπεδα γκολφ.

Ωστόσο, στη νέα ΚΑΠ έχει εγκαταλειφθεί ο ορισμός του ενεργού αγρότη που είχε προτείνει αρχικά η Κομισιόν και ο οποίος χρησιμοποιούσε ως βάση το αγροτικό εισόδημα. 

Αντ’ αυτού, θεσπίζεται ένα πλέγμα ρυθμίσεων, με βασικό του στοιχείο έναν αρνητικό κατάλογο με επαγγελματικές δραστηριότητες που αποκλείονται από τις άμεσες ενισχύσεις. Με λίγα λόγια, η Επιτροπή ρίχνει το βάρος στην προσπάθεια να ξεκαθαρίσει ποιοι ΔΕΝ μπορούν να νοούνται "ενεργοί αγρότες".

Ποιοι δεν είναι ενεργοί:

Στο βασικό κατάλογο περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικές μεταφορές, οι εταιρείες ύδρευσης, οι αθλητικοί σύλλογοι, οι χώροι αναψυχής, τα καταφύγια θηραμάτων, οι εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας, τα κάμπινγκ και τα ορυχεία. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να επεκτείνουν το βασικό αυτό κατάλογο και  με άλλες δραστηριότητες.

Οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στον αρνητικό αυτό κατάλογο δεν θα μπορούν να εισπράξουν ενισχύσεις, εκτός αν αποδείξουν ότι όντως ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι:

i) Το συνολικό ποσό των άμεσων ενισχύσεων που θα εισπράξει είναι ίσο με τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων που εισπράττει από μη αγροτικές δραστηριότητες κατά το τελευταίο οικονομικό έτος για το οποίο υπάρχουν στοιχεία ή/και

ii) ότι οι αγροτικές του δραστηριότητες δεν είναι αμελητές ή/και

iii) Ότι η βασική δραστηριότητα της εταιρείας συνίσταται στην άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.

«Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν βάσει αντικειμενικών και αμερόληπτων κριτηρίων ότι δεν θα δίνονται άμεσες ενισχύσεις σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή σε ομάδες νομικών ή φυσικών προσώπων:

(i)    για τα οποία οι αγροτικές δραστηριότητες αποτελούν αμελητέο μέρος των συνολικών οικονομικών δραστηριοτήτων ή/και

(ii)    των οποίων η κύρια δραστηριότητα ή εταιρικός σκοπός δεν συνίσταται στην άσκηση αγροτικής δραστηριότητας».
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Τεχνολογία μετατρέπει το νερό σε χρυσάφι !

Μια νέα γαλλική εταιρεία αναπτύσσει μια επαναστατική τεχνολογία που παραπέμπει στους Αλχημιστές του Μεσαίωνα: μετατρέπει το νερό σε χρυσάφι.

Αυτό γίνεται με ανάκτηση ιχνών του πολύτιμου στοιχείου από βιομηχανικά υγρά απόβλητα. Μας διαφεύγει μόνο ένα μικρογραμμάριο ανά λίτρο υποστηρίζει ο ένας εκ των δύο συνιδρυτών της εταιρείας, ο Ολλανδός Στηβ Βαν Ζούτφεν, ο οποίος ίδρυσε τη Magpie Polymersτο 2011 μαζί με τον 30χρονο Γάλλο Ετιέν Αλμορίκ.

Η συγκέντρωση χρυσού σε βιομηχανικά απόβλητα συγκρίνεται με μια κουταλιά ζάχαρης σε μια πισίνα Ολυμπιακών Διαστάσεων. 
Από πέντε έως δέκα κυβικά μέτρα υγρών αποβλήτων και μπορούν να ανακτηθούν 50 έως 100 γραμμάρια πολύτιμων μετάλλων, αξίας 3.000 έως 5.000 ευρώ. 
Η μικρή μονάδα της Magpie Polymers βρίσκεται στην περιοχή Σεντ Πιερ Λε Νεμούρ, 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισίου.
Η τεχνολογία βασίζεται σε μια μέθοδο που αναπτύχθηκε στην περίφημη Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού το 2007. 
Η μέθοδος χρησιμοποιεί μικρά σφαιρίδια πλαστικής ρητίνης για την άντληση των αποβλήτων: χρυσός, πλατίνα, παλλάδιο και ρόδιο, τα πολυτιμότερα μέταλλα στον κόσμο, προσκολλώνται στα σφαιρίδια και έτσι αποσπώνται από τα λύματα.

Τα πολύτιμα μέταλλα περιέχονται σε μικρές συγκεντρώσεις σε κινητά τηλέφωνα, καταλύτες και άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης. 
Η μικρή γαλλική εταιρία, με προσωπικό μόλις έξι ατόμων, ευελπιστεί ότι θα έχει έσοδα σχεδόν 1 εκατ. ευρώ το 2013 και 15 εκατ. ευρώ σε μια τετραετία. 
Η τεχνολογία της Magpie προσελκύει ειδικούς στην ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων όπως η βρετανική Johnson Matthey, η αγγλογαλλική Cookson-Clal, η σουηδική Boliden, αλλά και μεγάλες εταιρείες εξόρυξης ή διαχείρισης υδάτων όπως οι γαλλικές Veolia και Suez Environnement.
Επίσης, η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση βλαβερών μετάλλων όπως ο μόλυβδος, το κοβάλτιο, ο χαλκός, το ουράνιο και ο υδράργυρος, ωστόσο όπως λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλμορίκ, οι ποσότητες είναι μεγαλύτερες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι κανένας δεν θέλει να πληρώσει για κάτι χωρίς αξία.

Η περίοδος θεωρείται καλή για την Magpie καθώς οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων έχουν εκτοξευτεί στα ουράνια εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας. 
Η εταιρεία δεν αποκαλύπτει τους πελάτες της, αλλά, όπως δήλωσε, βρίσκονται σε διάφορες χώρες (Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ελβετία και σύντομα στη Γερμανία και την Ισπανία). 
Απ” ότι φαίνεται το νερό κρύβει πολλά μυστικά, καθώς πρόσφατα Βρετανοί ανέπτυξαν τεχνολογία μετατροπής του νερού σε βενζίνη.
real.gr
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Manned Cloud: Ένα ιπτάμενο ξενοδοχείο!

To Manned Cloud όπως ονομάζεται είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που αφορά σε ένα ιπτάμενο ξενοδοχείο και προέρχεται από γαλλικά σχεδιαστικά χέρια… Διά χειρός Jean – Marie Massaud οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν εκ νέου το θαύμα του ταξιδιού, βλέποντας τη Γη από ψηλά και εξερευνώντας τον κόσμο πάνω από τα σύννεφα. Το ξενοδοχείο, που θα έχει τη μορφή φάναινας, θα γλιστράει στον ουρανό προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να επισκεφθούν πολλά σημεία του πλανήτη σε πολύ σύντομο χρόνο.
Η χωρητικότητά του θα είναι περίπου 40 άτομα, ενώ θα είναι επανδρωμένο με 15μελές πλήρωμα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιβατών. Η ταχύτητά του δεν θα ξεπερνά τα 170 χλμ/ώρα έτσι ώστε να είναι το ταξίδι μια απολαυστική εμπειρία… «Εν είδει κρουαζιέρας στον ουρανό, οι επιβάτες θα μπορούν να ζήσουν για λίγο το όνειρό τους, διασχίζοντας τα σύννεφα και απολαμβάνοντας τον ορίζοντα των πόλεων που θα επιλέγουν», λέει ο υπεύθυνος παρουσίασης του Manned Cloud. Το project βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »