Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Τα οφέλη μητρικού θηλασμού

Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες της σύγχρονης εποχής που διανύουμε, δεν θηλάζουν τα βρέφη όπως παλαιότερα ή τα θηλάζουν λιγότερο χρονικό διάστημα από αυτό που θα μπορούσαν. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα οφέλη του μητρικού θηλασμού.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Αγγελική Κορδαλή Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.
Επιστημονικός Συνεργάτης Medidiatrofi
Εκτός από τις περιπτώσεις που μια γυναίκα δεν μπορεί να θηλάσει για ιατρικούς λόγους, ο τρόπος ζωής και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις αποτελούν εμπόδιο για αυτή την σημαντική φυσική διαδικασία τόσο για το μωρό όσο και για την ίδια. Είναι απαραίτητο λοιπόν, να γνωρίζουμε τα οφέλη του μητρικού θηλασμού.
Για το μωρό:
  • Το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο σε σχέση με το τυποποιημένο γάλα.
  • Βελτίωση εγκεφαλικής λειτουργίας και νευρικού συστήματος. Η πρωτεΐνη του μητρικού γάλατος περιέχει όλα τα περισσότερα αμινοξέα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι τα μωρά που έχουν θηλάσει έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε σχέση με μωρά που δεν θήλασαν.
  • Προστασία από τροφικές αλλεργίες και αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος. Το μητρικό γάλα δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις (π.χ. δερματίτιδα) σε σχέση με το τυποποιημένο γάλα.
  • Βελτίωση ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αντισώματα που περιέχει “εμπλουτίζουν” το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού και το προστατεύει από διάφορες παθήσεις όπως λοιμώξεις, μηνιγγίτιδα, οστεομυελίτιδα κ.ά.
  • Μείωση κινδύνου εμφάνισης παιδικής λευχαιμία ς και λεμφώματος (μορφή παιδικού καρκίνου) ακόμη και αν ο χρόνος θηλασμού είναι λιγότερο από 6 μήνες.
  • Μείωση πιθανοτήτων αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
  • Επιβράδυνση ανάπτυξης της νόσου της κοιλιοκάκης (διαταραχής πεπτικού συστήματος).
  • Προστασία από την νόσο του Crohn, την ελκώδη κολίτιδα και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικο ζωή.
Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν και συναισθηματικά οφέλη για το μωρό. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα μωρά που θηλάζουν διευκολύνουν την αντίληψη της μητέρας στα μηνύματα που της στέλνουν (δηλαδή τι θέλουν εκείνη τη στιγμή) με αποτέλεσμα το μωρό να έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τους άλλους. Επίσης, ο θηλασμός προσφέρει ασφάλεια και στοργή τα οποία είναι πολύ σημαντικά ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής τους αλλά συμβάλλουν και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα τους μελλοντικά.
Για την μητέρα
  • Μείωση πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση.
  • Πρόληψη ενάντια στην οστεοπόρωση.
  • Βοηθάει τη μήτρα να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση με τις συσπάσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού και μειώνει το κίνδυνο αιμορραγιών μετά τον τοκετό.
  • Απώλεια σωματικού βάρους. Ο θηλασμός έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην μείωση του σωματικού βάρους (συγκεκριμένα του λίπους του σώματος). Ο οργανισμός της γυναίκας αποθηκεύει ένα μέρος του συνολικού λίπους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για τα το χρησιμοποιήσει κατά τον θηλασμό.
  • Αναστολή αναπαραγωγικής διαδικασίας (παρέχει μερική αντισυλληπτική προστασία).
  • Προστασία των αποθεμάτων σιδήρου μέσω της απουσίας έμμηνης ρήσης
  • Συναισθηματικό δέσιμο με το μωρό.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Πόσα ελληνικά νοικοκυριά διαθέτουν σύνδεση στο Διαδίκτυο;


Το 53,6% των Ελληνικών νοικοκυριών με ένα τουλάχιστον μέλος ηλικίας 16-74 ετών , διαθέτουν σύνδεση στο Διαδίκτυο , σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία (94,8%) οι συνδέσεις αυτές είναι ευρυζωνικές
.

Έξι στους δέκα χρησιμοποίησαν Η/Υ και το διαδίκτυο κατά το Α’ τρίμηνο του 2012 ενώ παρατηρείται σύγκλιση στα ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Τακτική χρήση του διαδικτύου, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, διενεργεί το 91,4% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το Α’ τρίμηνο του 2012, ποσοστό σταθερό σε σχέση με το 2011 (91,7%) ενώ το ποσοστό όσων χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο παρουσιάζει αύξηση κατά 4,6% σε σχέση με αυτό που καταγράφηκε το 2011.



Σύμφωνα με την έρευνα, δύο στους δέκα συνδέονται στο διαδίκτυο εν κινήσει, από φορητή συσκευή. Αναλυτικότερα, το 22,5% του συνολικού πληθυσμού ηλικίας 16- 74 ετών και το 40,9% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το α΄ τρίμηνο 2012, συνδέθηκαν στο διαδίκτυο εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας τους, με τη χρήση φορητού υπολογιστή (laptop, notebook, notebook ή tablet), κινητού τηλεφώνου, smart phone ή άλλης φορητής συσκευής (PDA, MP3 player, e-book reader, φορητή κονσόλα παιχνιδιών, κ.ά.), παρουσιάζοντας αύξηση 64,2% και 54,9%, αντίστοιχα, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.



Τέσσερις στους δέκα, από αυτούς που συνδέθηκαν στο διαδίκτυο, ανέφεραν ως συχνό πρόβλημα που αντιμετώπισαν κατά τη σύνδεσή τους από φορητό υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο ή άλλη φορητή συσκευή, την μη καλή λήψη του σήματος του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, ενώ ένας στους δέκα ανέφερε ως πρόβλημα τη δυσκολία καθορισμού ή αλλαγής των ρυθμίσεων που απαιτούνται για σύνδεση στο διαδίκτυο.

Όπως προκύπτει τέλος από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έξι στους δέκα χρησιμοποιούν, για προσωπική χρήση, τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ τρεις στους δέκα πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές.
Πηγή: life2day.gr
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Κλείνουν κι άλλα σχολεία λόγω αδυναμίας πληρωμής πετρελαίου για θέρμανση

Εκτός από τα σχολεία της Φλώρινας, αναμένεται να κλείσουν κι άλλα τις ερχόμενες ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα λόγω έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης. Τη δυσάρεστη αυτή βεβαιότητα διατύπωσαν δήμαρχοι της Β. Ελλάδας κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Το αίτημα της ΚΕΔΕ -αλλά και πολλών δημάρχων μεμονωμένα- προς το υπουργείο Οικονομικών, να επιστρέφεται ο φόρος πετρελαίου για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, παρέμεινε αναπάντητο. 
 
Αίτημα ιδιαιτέρως σοβαρό, εάν ληφθεί υπόψη ότι πέρα από την εξίσωση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, η χρηματοδότηση για τη λειτουργία των σχολείων και την κάλυψη των αναγκών τους είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με το 2010. 
 
 Όπως σημείωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Γιάννης Μουράτογλου, στα γραφεία της ΚΕΔΕ έχουν αρχίσει και φθάνουν επιστολές από δημάρχους που δεν μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο για τα σχολεία. Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται η Καστοριά, τα Γρεβενά, η Έδεσσα και άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας, όπου η θερμοκρασία έχει πέσει πολύ κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Έσχατη λύση που απομένει για τους δημάρχους, όπως οι ίδιοι έλεγαν, είναι οι ξυλόσομπες. Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »