Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Ηθικό δίδαγμα: Όταν όλα σου πάνε στραβά...


Όταν όλα σου πάνε στραβά...









   
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Καυσόξυλα: Ποια είναι ιδανικά για το δικό σας τζάκι;

Το είδος του ξύλου, που θα επιλέξετε για το τζάκι σας, είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για τη σωστή λειτουργία όσο και για την καλύτερη δυνατή απόδοσή του. Ποιο είναι όμως το ιδανικό ξύλο για τις κρύες μέρες του χειμώνα;
Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε αρχικά είναι... ότι δεν αποτελούν όλα τα είδη ξύλου καύσιμη ύλη. Το μέγεθος, το είδος, η υγρασία και ορισμένοι άλλοι παράγοντες καθορίζουν το ρόλο του κάθε ξύλου.

Άλλα είναι ιδανικά για «προσάναμμα» και άλλα πάλι προσφέρουν την θαλπωρή μιας τεράστιας φλόγας για ώρες. Μήπως πρέπει να μάθουμε να τα ξεχωρίσουμε, επιτέλους;

Βασικοί κανόνες…καύσης

Ένα από τα βασικά στοιχεία που καλό είναι να γνωρίζετε, πριν αγοράσετε ξύλα για το τζάκι σας είναι ότι θα πρέπει να είναι ξερά τουλάχιστον 4 με 6 μήνες πριν χρησιμοποιηθούν. Τα καυσόξυλα που χρησιμοποιούνται για προσάναμμα (το αρχικό στάδιο δηλαδή όταν προσπαθείτε να ανάψετε φωτιά) είναι τα λεγόμενα «μαλακής ξυλείας» (πεύκο, έλατο κλπ) ενώ τα «σκληρά» ξύλα για τζάκι (δρύες, οξιά, ελιά) είναι αυτά που διατηρούν τη φωτιά. Η διαφορά τους έγκειται στην πυκνότητα του ξύλου. Όσο πιο μικρή είναι η πυκνότητα του ξύλου, δηλαδή όσο περισσότερο κενό χώρο έχουν (άρα και περισσότερο οξυγόνο), τόσο ευκολότερα καίγονται. Αντίθετα τα «σκληρά» ξύλα έχουν μεγάλη πυκνότητα, άρα λιγότερο κενό χώρο και λιγότερο οξυγόνο, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη ώρα για να καούν.

Για την ιδανική φωτιά βέβαια χρειάζεται ο συνδυασμός και των δύο ειδών, αλλά ας δούμε αναλυτικά τα κύρια χαρακτηριστικά του κάθε ξύλου.

Είδη ξύλου και χαρακτηριστικά

Τα πιο συνηθισμένα είδη ξύλων για καύση στην Ελλάδα είναι η δρυς, η ελιά, η οξιά και το πεύκο ανάλογα με την περιοχή και τη διαθεσιμότητα, φυσικά που υπάρχει.

Δρυς: Το ξύλο της δρυός είναι από τα …αγαπημένα των καταναλωτών, κυρίως για την ωραία φλόγα που δίνει και τη διάρκεια καύσης. Ανήκει στα πλατύφυλλα δέντρα και έχει μεγάλο βάρος. Είναι πυκνό, καίγεται με ήρεμη και μακριά φλόγα και είναι πιο οικονομικό από τα υπόλοιπα, άρα αποτελεί ιδανική επιλογή για καυσοξυλο.

Οξιά και πεύκο: Η οξιά και το πεύκο ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «μαλακών» ξύλων. Εκείνα δηλαδή που έχουν μικρή πυκνότητα, ανάβουν εύκολα και γρήγορα, δίνοντας δυνατή φλόγα, η οποία όμως δε διαρκεί αρκετά. Με άλλα λόγια είναι περισσότερο ιδανικά για προσάναμμα.

Ελιά: Η ελιά είναι από εκείνα τα καυσόξυλα, που δεν πετούν τις επικίνδυνες σπίθες (όταν «σκάει» το ξύλο) και καίγεται εύκολα, γεγονός που την χαρακτηρίζει περισσότερο (αλλά όχι απόλυτα) ως προσάναμμα για το τζάκι σας.

Ωστόσο σε γενικές γραμμές όλα τα παραπάνω δέντρα έχουν μεγάλο βάρος, είναι πυκνά και καίγονται με ήρεμη και μακριά φλόγα, ιδανικά για το τζάκι.

«Οικολογικά καυσόξυλα»: Μία καλή εναλλακτική, με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, είναι και η λύση των «οικολογικών» καυσόξυλων (γνωστά ως μπρικέτες). Πρόκειται για καυσόξυλα με συμπιεσμένη ξυλώδη ύλη, 100% αποτελούμενη από ξύλο ή υπολείμματα κατεργασίας του ή και ξύλο ανακύκλωσης. Τα πλεονεκτήματά τους έναντι των κλασικών καυσόξυλων είναι ότι έχουν χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την καύση, καίγονται πολύ αργά και η καύση τους διαρκεί μέχρι 12 ώρες, ενώ δεν «σκάνε» και δεν πετάνε σπίθες. Διαθέτουν μεγάλη θερμική απόδοση είναι εύκολα στην αποθήκευση, καθώς καταλαμβάνουν μικρό όγκο, και έχουν σταθερή καύση (περίπου 1,5 ώρα η κάθε μπρικέτα). Με περιορισμένα τα ποσοστά υγρασίας τους (περίπου στο 2%), παράγουν πολύ λιγότερο καπνό και δεν περιέχουν χημικές ουσίες ή άλλα πρόσθετα. Τα οικολογικά καυσόξυλα ενδείκνυνται για ενεργειακά τζάκια και σόμπες, αν και για τα ενεργειακά τζάκια (κλειστού τύπου) συνίσταται επίσης η δρυς, η οξιά και η ελιά. Αποφύγετε το πεύκο γιατί αναπτύσσει πολύ γρήγορα υψηλές θερμοκρασίες και μαυρίζει πολύ γρήγορα το τζάμι.

Οικολογικά ξύλα …νούμερο 2: Για όσους επιμένετε στην οικολογική…καύση του τζακιού σας υπάρχει και δεύτερη εναλλακτική των «οικολογικών ξύλων», τα οποία είναι κούτσουρα από αφυδατωμένο αλεύρι οξιάς, εντελώς οικολογικό δηλαδή. Είναι απολύτως ασφαλή και δεν αναδύουν καρκινογόνους καπνούς, είναι πολύ ξηρά και δε σκάνε κατά την καύση, ενώ το βασικό τους πλεονέκτημα είναι η θερμική τους ικανότητα, η οποία σε αντιστοιχία ισοδυναμεί 5.000kcal με 3 κούτσουρα δέντρου. Δε μυρίζουν, κατά την καύση τους, όπως τα κοινά ξύλα και η ειδική κατασκευή τους επιτρέπει την διακοπή (της καύσης) καθώς μπορούν εύκολα να …κοπούν στο σημείο που δεν έχουν ακόμα καεί.

Αποθήκευση

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στον χώρο και τον τρόπο αποθήκευσης των ξύλων σας. Ένας βασικός κανόνας είναι ότι τα καλύτερα καυσόξυλα είναι αυτά, που έχουν αποθηκευτεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο χρόνια και έχουν ξηραθεί ολοσχερώς. Όσο για την αποθήκευσή τους, τα καυσόξυλα πρέπει να αποθηκεύονται σε στεγασμένο και καλά αεριζόμενο χώρο και η περιεχόμενη υγρασία τους να είναι κάτω από 15%.

Τop 5 συμβουλές

1. Ο καθαρισμός του τζακιού σας είναι απαραίτητος πριν από κάθε χειμωνιάτικη…σεζόν. Με τον τρόπο αυτό αυξάνετε την απόδοση και λειτουργία του.

2. Προσοχή στην κατάλληλη επιλογή του ξύλου. Θυμηθείτε άλλα ξύλα ενδείκνυνται για προσάναμμα και άλλα για φωτιά.

3. Χρησιμοποιείτε πάντα ξερά ξύλα για το τζάκι σας.

4. Η φλόγα από τη φωτιά που βγάζουν τα ξύλα σας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να «ανεβαίνει» στην καμινάδα. Υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

5. Αναζητήστε τον τόπο προέλευσης της ξυλείας και βεβαιωθείτε πως ο πωλητής που σας τα προμηθεύει διαθέτει ειδική άδεια. Βοηθήστε και εσείς με τον τρόπο σας στη διακοπή της παράνομης υλοτομίας των δασών μας.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Στοιχεία σοκ - Κάτω από το όριο της φτώχειας ζουν 2,3 εκατομμύρια Ελληνες

Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία καθώς το ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας έφτασε το 21,4% δηλαδή σχεδόν 2,3 εκατομμύρια πολίτες...


Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» ως «κατώφλι» της φτώχειας για ένα άτομο θεωρείται το ετήσιο εισόδημα 6.591 ευρώ, ενώ για μία οικογένεια με δύο εξαρτώμενα παιδιά οι 13.842 ευρώ. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι ανοίγει και η ψαλίδα της ανισότητας.

Το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού έχει 6 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το φτωχότερο 20%. Πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της έρευνας αφορούν το 2010, όταν η ανεργία ήταν ακόμα «μόλις» στο 14%, ενώ σήμερα ξεπερνάει το 24%.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Το «μεγάλο κόλπο» της Τρόικα-Θέλει να δώσει σε ξένους τις Ελληνικές επιχειρήσεις

Εννέα στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις απειλούνται με πτώχευση καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δημιουργεί συνθήκες που οδηγούν στον αφελληνισμό του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και στην πτώχευση ελληνικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η τρόικα επιχειρεί να κάνει μπίζνες με το ελληνικό δράμα...
Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το «Βήμα της Κυριακής», οι όροι που επιβάλλει η τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση δεν αφορούν μόνο τον έλεγχο των τραπεζών, αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων. Η τοποθέτηση επιτρόπου στις τράπεζες με αποικιοκρατικού τύπου εξουσίες απειλεί με πτώχευση τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις.

Έτσι αναμένονται ανακατατάξεις σε όλους του επιχειρηματικούς τομείς με την έλευση ξένων εταιριών και τη δημιουργία συνθηκών ανακατανομής του πλούτου, όχι σε επίπεδο τάξεων, αλλά μεταφοράς του στα χέρια των ξένων.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

48 πράγματα που αλλάζουν όταν τελειώσεις το πανεπιστήμιο

  1. 6.00 π.μ. είναι η ώρα που σηκώνεσαι, όχι που πηγαίνεις για ύπνο.
  2. Το να κάνεις σεξ σε μονό κρεβάτι είναι παράλογο.
  3. Έχεις περισσότερα τρόφιμα από μπίρες στο ψυγείο.
  4. Οι φαντασιώσεις να κάνεις σεξ με τρεις γυναίκες αντικαθίστανται από τις φαντασιώσεις να κάνεις σεξ με οποιαδήποτε!
  5. Δεν προσφέρεσαι εθελοντικά για τις κλινικές δοκιμές στο τοπικό νοσοκομείο.
  6. Ξέρεις όλους τους ανθρώπους που κοιμούνται στο σπίτι σου.
  7. Ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι στο ασανσέρ στη δουλειά.
  8. Δεν περνάς πλέον 2 εβδομάδες με 10 ευρώ μέχρι να τελειώσει ο μήνας και να στείλουν τα λεφτά.
  9. Η τράπεζα δεν στέλνει απειλητικές επιστολές για ανεξόφλητους λογαριασμούς.
  10. Μεταφέρεις πάντα ομπρέλα όταν πρόκειται να βρέξει.
  11. Γάλα χαλασμένο στο ψυγείο εδώ και ένα μήνα δεν αποτελεί πλέον πραγματικότητα.
  12. Δεν πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ με όλους τους φίλους σου.
  13. Πληρώνεις με πάγιες εντολές και άμεσες χρεώσεις.
  14. Η θέρμανση λειτουργεί στο σπίτι σου.
  15. Οι φίλοι σου παντρεύονται και χωρίζουν, αντί να τα φτιάχνουνε και να τα χαλάνε.
  16. Πληρώνεις στο κράτος χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο.
  17. Αν πηγαίνεις διακοπές, αυτές διαρκούν μόνο λίγες μέρες.
  18. Το κάμπινγκ δεν αποτελεί καν επιλογή για διαμονή στις διακοπές.
  19. Τα τζιν και τα Τ-Shirts δεν είναι κατάλληλα πλέον για «σωστό ντύσιμο».
  20. Είσαι αυτος που καλεί την αστυνομία επειδή κάποια παλιόπαιδα δεν λένε να χαμηλώσουν το στερεοφωνικό στις 3:00 το πρωί.
  21. Σηκώνεσαι από το κρεβάτι το πρωί ακόμη και αν βρέχει.
  22. Το πλύσιμο των ρούχων δεν είναι ένα ετήσιο τελετουργικό.
  23. Μεγαλύτεροι συγγενείς αισθάνονται άνετα να λένε αστεία που αφορούν το σεξ όταν είσαι κι εσύ εκεί.
  24. Δεν ξέρεις τι ώρα κλείνουν τα delivery το βράδυ.
  25. Η ώρα μεσημεριανού γεύματος δεν είναι «το πρωί».
  26. Ταΐζεις το σκυλί σου με σκυλοτροφές και όχι με ότι περίσσεψε από το φαγητό.
  27. Επιλέγεις καφετέριες χωρίς τάβλι γιατί σ’ ενοχλεί ο θόρυβος των ζαριών.
  28. Δεν βάζεις μισοφαγωμένα φαγητά στο ψυγείο για να τα φας αργότερα.
  29. Δεν ξοδεύεις τη μισή ημέρα σου καταστρώνοντας σχέδιο δράσης για τη βραδινή έξοδο.
  30. Οι μήνες Ιανουάριος, Ιούνιος και Σεπτέμβριος δεν είναι «το τέλος του κόσμου».
  31. Δεν έχεις μια παράξενη έλξη για τα οδικά σήματα όταν είσαι μεθυσμένος.
  32. Να κοιμάσαι στο σαλόνι είναι «κακή συνήθεια» που πρέπει να σταματήσει!
  33. Δεν μπορείς να πείσεις τους φίλους σου για να τα πιείτε μέχρι το πρωί.
  34. Δεν περνάς τις Τρίτες και τις Τετάρτες τα απογεύματα στα πρακτορεία παίζοντας «Πάμε Στοίχημα».
  35. Ξέρεις πάντα πού είσαι όταν ξυπνάς.
  36. Δεν παίρνεις μεσημεριανούς ύπνους μέχρι τις 6.00 μ.μ.
  37. Μια πυρκαγιά στην κουζίνα δεν είναι για γέλια.
  38. Πηγαίνεις στο φαρμακείο για Depon και αντιβιοτικά, όχι για προφυλακτικά και τεστ εγκυμοσύνης.
  39. Ένα μπουκάλι ουίσκι δεν είναι πλέον «καλό πράγμα».
  40. Μπορείς να θυμηθείς το όνομα του προσώπου δίπλα στο οποίο ξυπνάς.
  41. Τρώς πρόγευμα στη σωστή ώρα!
  42. Το πρόγευμα δεν αποτελείται από το χθεσινοβραδινό που περίσσεψε και 2 μπουκάλια μπίρα.
  43. Δεν πηγαίνεις στην κάβα να αγοράσεις βότκα.
  44. Χρησιμοποιείς ηλεκτρική σκούπα.
  45. Το «δεν θα ξαναπιώ τόσο πολύ ξανά» αντικαθίσταται από το «δεν μπορώ να πιω τόσο πολύ όπως παλιά».
  46. Πάνω από το 90% του χρόνου που ξοδεύεις μπροστά σε έναν υπολογιστή είναι για πραγματική εργασία.
  47. Δεν πίνεις από το σπίτι για να εξοικονομήσεις χρήματα προτού βγείς το βράδυ.
  48. ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΠΛΕΟΝ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) ΦΟΙΤΗΤΗΣ!
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »