Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Το ηλιoβασίλeαμα όπως φαίνεται από την Costa-Rica













Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι… ανακατεμένα; Ποιος το αποφάσισε και για ποιο λόγο;

Κοιτάξοντας το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας,
αλλά και των παλαιότερων γραφομηχανών, θα διαπιστώσετε ότι τα «Q, W, E, R, Τ και Υ» είναι τα πρώτα έξι γράμματα, ενώ όλα είναι...

μπερδεμένα μεταξύ τους! Ποιος, όμως, αποφάσισε τη ρύθμιση αυτή και για ποιο λόγο ανακάτεψε τα γράμματα; Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή! Η πρώτη γραφομηχανή κατασκευάστηκε το 1868 στις ΗΠΑ από τον Christopher Sholes Latham και περιελάμβανε έναν κινητό μηχανισμό με μελάνι, έναν μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά.



Από την αρχή, όμως, της λειτουργίας τους οι γραφομηχανές παρουσίασαν πολλά προβλήματα, επειδή μπλόκαραν συνέχεια τα γράμματα και «κολλούσαν», εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας των γραμματέων. Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν να μειώσουν την ταχύτητά τους οι δακτυλογράφοι, έτσι ώστε να μην «κολλάνε» τα πλήκτρα. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι το πρόβλημα παρουσίαζαν κυρίως τα πρώτα γράμματα της Αλφαβήτα. Ο Latham σκέφτηκε τότε ότι μία ήταν η λύση: Έπρεπε να… μπερδέψει τις γραμματείς, ανακατεύοντας τα γράμματα στο πληκτολόγιο!



Αυτό ήταν! Η σκέψη του ήταν… μεγαλειώδης και η επιτυχία της αποτυπώθηκε πολύ γρήγορα και στην πράξη, αποδεικνύοντας ότι τελικά το… μπέρδεμα είχε αποτέλεσμα. Η ταχύτητα των γραμματέων μειώθηκε αισθητά, αφού για να σχηματίσουν πλέον μια λέξη έπρεπε να «διανύσουν» μεγαλύτερη… απόσταση με τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο, αλλά και να… ψάξουν λίγο παραπάνω τα γράμματα! Και -ω! του θαύματος- τα «κολλήματα» στα γράμματα εξαφανίστηκαν! Η επιτυχία του πληκτρολογίου «QUERTY» συνεχίζεται μέχρι σήμερα…
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Πανέμορφες εικόνες από Αφρική





























Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Τα 5 εντυπωσιακότερα φυσικά φαινόμενα

Η Φύση μπορεί να γίνεται σκληρή μερικές φορές, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που μας αφήνει άφωνους με την ομορφιά της. Δείτε στην συνέχεια μια λίστα με μερικά από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα για να καταλάβετε τι εννοούμε.





1. Το Βόρειο Σέλας (Aurora Borealis)
Το Βόρειο Σέλας (Aurora Borealis)

Το Βόρειο Σέλας (Aurora Borealis)

Το Βόρειο Σέλας (Aurora Borealis)
Επίσης γνωστό και ως ο «Χορός των Πνευμάτων». Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο προκαλείται όταν φορτισμένα σωματίδια από το διάστημα παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης, μετακινούνται προς το βόρειο πόλο και τελικά αντιδρούν με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας. Είναι ένα από τα πιο όμορφα φυσικά φαινόμενα του κόσμου. Το Σέλας μπορείτε να το παρατηρήσετε το βράδυ στις πολικές περιοχές μεταξύ 60 και 72 μοιρών βόρεια αλλά και σε νότια γεωγραφικά πλάτη, στην Αρκτική και στην Ανταρκτική.

2. Η Κόκκινη παλίρροια (Red Tide)
Η Κόκκινη παλίρροια (Red Tide)

Η Κόκκινη παλίρροια (Red Tide)

Η Κόκκινη παλίρροια (Red Tide)
Η κόκκινη παλίρροια είναι επίσης γνωστή και ώς «algal blooms». Προκαλείται όταν συγκεκτρώνονται τεράστιες ποσότητες χρωματιστής μονοκυτταρικής άλγης (φύκια), οι οποίες χρωματίζουν ολόκληρες περιοχές στους ωκεανούς ή και στις παραλίες με το χρώμα του αίματος. Αν και σαν φαινόμενο είναι σχετικά ακίνδυνο, οι τοξίνες που μπορεί να περιέχει(γνωστές και ως brevetoxins) μπορούν να επηρεάσουν την αναπνευστική λειτουργία αλλά και να αύξησουν τα αναπνευστικά προβλήματα ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα.

3. Mammatus Clouds (ανώμαλα σύννεφα)
Mammatus Clouds (ανώμαλα σύννεφα)

Mammatus Clouds (ανώμαλα σύννεφα)

Mammatus Clouds (ανώμαλα σύννεφα)
Τα σύννεφα Mammatus μοιάζουν με σακούλες που κρέμονται κάτω άλλα σύννεφα. Είναι επίσης γνωστά και ως mammatocumulus (το σύννεφο του μαστού) λόγω των σχημάτων τους. Η εμφάνιση τους είναι συνήθως προάγγελος έντονων καταιγίδων ή ακόμη και ηφαιστειακής στάχτης. Μπορεί να φαίνονται όμορφα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι και ακίνδυνα.
4. Κινούμενες πέτρες (Sailing Stones)
Κινούμενες πέτρες (Sailing Stones)

Κινούμενες πέτρες (Sailing Stones)

Κινούμενες πέτρες (Sailing Stones)
Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο πέτρες αλλά και μεγάλοι βράχοι μετακινούνται κατά μήκος σε μεγάλες ομαλές εκτάσεις (συνήθως κοιλάδας), χωρίς την παρέμβαση ανθρώπων ή ζώων. Η κατευθυνση τις περισσότερες φορές δεν είναι συγκεκριμένη. Οι βράχοι μπορεί να μετακινούνται δεξιά, αριστερά, μπορεί ακόμη και να επιστρέψουν στην θέση από την οποία ξεκίνησαν το ταξίδι τους. Το φαινόμενο αποδίδεται από τους επιστήμονες στους πολύ ισχυρούς ανέμους, σε συνδυασμό με το λασπωμένο έδαφος από τις βροχές που διευκολύνει την μετακίνηση.

5. Στρόβιλοι φωτιάς (Fire Whirls)
Στρόβιλοι φωτιάς (Fire Whirls)

Στρόβιλοι φωτιάς (Fire Whirls)

Στρόβιλοι φωτιάς (Fire Whirls)
Επίσης γνωστοί και ως «διάβολοι της φωτιάς» ή και «ανεμοστρόβιλοι φωτιάς». Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο η φωτιά αποκτά κατακόρυφη δίνη που μπορεί να φτάσει και τα 50 μετρα ύψος. Μπορεί οπτικά να είναι εντυπωσιακό αλλά μπορεί να ξεριζώσει δέντρα ύψους μέχρι και 15 μέτρων.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »