Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Όταν η χαζομάρα δεν έχει όρια...!!!!!

Για άλλη μία φορά, πρωταγωνιστές αυτού του βίντεο είναι δύο νεαροί Ρώσοι, που προφανώς δεν δίνουν δεκάρα για τη ζωή τους.

 Δεν εξηγείται αλλιώς, πως ρισκάρουν τη ζωή τους σε κάθε βήμα τους, σκαρφαλώνοντας σε μία πανύψηλη γέφυρα, χωρίς κανέναν εξοπλισμό, μόνο και μόνο για να ανεβάσουν αυτό το βίντεο στο YouTube. 

Αν αποφασίσετε να το δείτε, έναν ίλιγγο είναι σίγουρο πως θα τον νιώσετε...

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

«Μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς Aγώνες, πρέπει να τους δώσουμε τα Μάρμαρα»

Εν μέσω των αρνητικών και επικριτικών δημοσιεμάτων για τη χώρα μας και την πολιτική και οικονομική κατάσταση, υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουν για τον φιλελληνισμό τους.


Η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει σήμερα άρθρο του Observer με τίτλο «Οι Έλληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμείς πρέπει να τους δώσουμε πίσω τα Μάρμαρα»


To άρθρο το οποίο έγραψε ο Henry Porter αναφέρει ότι μπορεί οι Έλληνες να βρίσκονται σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο αλλά μπορούν ακόμη να «ανάβουν» την Ολυμπιακή Φλόγα.


Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρεται στην προ ημερών παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας η οποία του έφερε αμέσως στο μυαλό τα ελληνικά Μάρμαρα που βρίσκονται στη Βρετανία. 


«Μην με παρεξηγήσετε, δεν κάνω επίθεση εναντίον του μουσείου το οποίο προσφέρει σπουδαίο πολιτισμό αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, στο Βρετανικό μουσείο υπάρχουν πολλά Ελληνικά γλυπτά.» αναφέρει ο αρθρογράφος.


Αναλύοντας τους λόγους που «έστειλαν» τα Μάρμαρα στη Βρετανία λέει πως είναι παράλογο να παραμένουν ακόμη στο Βρετανικό μουσείο καθώς πλέον δεν κινδυνεύουν να λεηλατηθούν πια.


Κλείνοντας αναφέρει: «Υπό το πρίσμα του δυτικού πολιτισμού της Ελλάδας, τις δημοκρατικές ιδέες τους, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την επιστήμη, την τέχνη και την αρχιτεκτονική, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια απλή αλήθεια «Τα Μάρμαρα δεν είναι δικά μας για να τα κρατήσουμε».
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Τέχνη με … λάχανα


Εκπληκτικές δημιουργίες με ένα τόσο απλό, μάλλον υποτιμημένο, υλικό όπως είναι το λάχανο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έμπνευσης και ταλέντου.


Perierga.gr - Τέχνη με ... λάχανα
Perierga.gr - Τέχνη με ... λάχανα
Perierga.gr - Τέχνη με ... λάχανα
Perierga.gr - Τέχνη με ... λάχανα
Perierga.gr - Τέχνη με ... λάχανα
Perierga.gr - Τέχνη με ... λάχανα
Perierga.gr - Τέχνη με ... λάχανα
Perierga.gr - Τέχνη με ... λάχανα
Perierga.gr - Τέχνη με ... λάχανα
Perierga.gr - Τέχνη με ... λάχανα
Perierga.gr - Τέχνη με ... λάχανα
Perierga.gr - Τέχνη με ... λάχανα
Perierga.gr - Τέχνη με ... λάχανα
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Βρέθηκε ο… πρόγονος του Spiderman!


Η σαύρα Agama mwanzae αποτελεί ένα ιδιαίτερα σπάνιο είδος ερπετών που ανήκει στην οικογένεια Agamidae και ζει στην Τανζανία, τη Ρουάντα και την Κένυα. Βασικό χαρακτηριστικό του αρσενικού είναι το μπλε-κόκκινο χρώμα του σώματος, που παραπέμπει ούτε λίγο ούτε πολύ στο δημοφιλή ήρωα των παιδικών κόμικ Spiderman. Perierga.gr - Agama Lizard
Ζει πάνω σε βράχους ή ανάμεσα από τις πέτρες και τρέφεται με έντομα, ενώ αποτελεί εύκολο στόχο για τους εχθρούς της εξαιτίας του χρώματός της, σε αντίθεση με το θηλυκό που έχει καστανές αποχρώσεις.
Perierga.gr - Agama Lizard
Το εν λόγω είδος, που ζει πάνω από 15 χρόνια, αποτελεί αγαπημένο… κατοικίδιο για τους Βρετανούς, οι οποίοι δείχνουν να προτιμούν την Agama mwanzae λόγω της εντυπωσιακής διχρωμίας της που παραπέμπει στα χρώματα της στολής του Spiderman.
Perierga.gr - Agama Lizard
«Η σαύρα είναι ήδη sold-out στο κατάστημα και ομολογώ να πω ότι δεν μου έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Όλοι οι πελάτες ζητάνε αυτό το είδος που μοιάζει να έχει… ντυθεί με το κοστούμι του Spiderman… Ειδικά όπως σέρνεται πάνω στο βράχο, η ομοιότητα σε ξετρελαίνει», λέει η Karen Baker, ιδιοκτήτρια γνωστού pet shop στη Βρετανία.
Perierga.gr - Agama Lizard
Perierga.gr - Agama Lizard
Perierga.gr - Agama Lizard
perierga.gr - Μια σαύρα... Spiderman!
perierga.gr - Μια σαύρα... Spiderman!
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Προκαλεί ο Ολλανδός: Αν τα Σκόπια είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, τότε η Ελλάδα είναι πρώην Οθωμανική Δημοκρατία»!


Ευρωπαίοι μαζέψτε τον…
«Αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα Πρώην Οθωμανική Δημοκρατία, τότε πως εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας;» ρώτησε ο ευρωβουλευτής της Ολλανδίας Γιόχανες βαν Μπάαλεν- Johanas van Baalen. «Το όνομά σας είναι «Μακεδονία» και αυτή είναι η στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής από την ομάδα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος της Διεθνούς των Φιλελευθέρων.

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί συνέχεια να αντιτάσσεται στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς σχέσεις, με την «Μακεδονία», την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μπάαλεν μετά τη συνάντηση με τον Νίκολα Πόποσκι δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αγνοήσει την Ελλάδα και να «αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και να άρει τους αποκλεισμούς προς τα Σκόπια».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων δήλωσε ότι στόχος για το κράτος του, είναι να καταστεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, γιατί αυτό είναι το δίκαιο και το έγκυρο, αφού τα Σκόπια συμβάλλουν στις αποστολές του ΝΑΤΟ και επιπλέον έχει το ατού της ετυμηγορίας της Χάγης στο πλευρό της.
Και μετά ξύπνησες κύριε Ολλανδέ;

Η θέση των Ελλήνων είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: «Η Μακεδονία είναι ελληνική»!
Βάλτε το καλά μέσα στο μυαλό σας!

Μακάρι να είναι ίδια και η θέση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου…

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Οι 20 καλύτερες πόλεις για να ζεις ανά τον κόσμο

Είναι δυστυχώς μια θλιβερή πραγματικότητα, αλλά δεν παύει να είναι πραγματικότητα. Η Ελλάδα δεν είναι πια θελκτική για τους Έλληνες. Τα ποσοστά ανεργίας που εκτοξεύονται, οι συνεχείς μειώσεις μισθών, το ευρύτερο δυσοίωνο περιβάλλον και, βεβαίως, το γεγονός πως οι νεώτερες γενιές έχουν μεγαλώσει με το Internet και την ελεύθερη πληροφορία από το εξωτερικό και γνωρίζουν αρκετά καλά ποιες συνθήκες επικρατούν στον υπόλοιπο κόσμο, κάνουν πολλούς, κυρίως νέους, να σκέφτονται σοβαρά τη μετανάστευση. Το να φύγει βέβαια κανείς από την πατρίδα του και να ζήσει αλλού δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα εγγυημένα. Αν, ωστόσο, είστε από εκείνους που έχουν ξεκινήσει να σκέφτονται ότι το μέλλον τους ίσως να βρίσκεται εκτός ελληνικών συνόρων, καλό είναι να χτίζετε σιγά σιγά μια λίστα πιθανών προορισμών, ούτως ώστε, καταλήγοντας στους επικρατέστερους να δείτε τι διαδικασίες απαιτεί η κάθε χώρα.

 Η λίστα που ακολουθεί περιέχει τις 20 καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζει κανεις, σύμφωνα με το περιοδικό Monocle.
Πρόκειται για μια λίστα που το περιοδικό ανανεώνει κάθε χρόνο, αλλάζοντας ελαφρά και τα κριτήριά του, ανάλογα με τις τάσεις κάθε εποχής.
Προσοχή: δεν είναι μια λίστα με τις πόλεις όπου θα βρείτε σίγουρα δουλειά ή όπου οι μισθοί είναι οι πιο ψηλοί. Οι παράγοντες που μετρούν είναι πολλοί. Από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μέχρι την παγκοσμιοποίηση της κάθε πόλης και, φυσικά, το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων.

Το Monocle, έχοντας επενδύσει στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, με ρεπόρτερ που ζουν μακριά από την έδρα του, το Λονδίνο, και που ταξιδεύουν διαρκώς σε ολόκληρο τον κόσμο, καταφέρνει να εκφράσει περισσότερο από κάθε άλλο μέσο τον «παγκόσμιο πολίτη».

Οι 20, λοιπόν, αυτές πόλεις, είναι εκείνες στις οποίες ο «πολίτης του κόσμου» θα αισθανόταν πιο άνετα να ζει. Ας πούμε οι πιο βιώσιμες και αυτές που μεριμνούν περισσότερο για τους δημότες τους. Από ‘κει και πέρα, το τι ακριβώς γυρεύει ο καθένας από μια μετανάστευση είναι υπόθεση προσωπική. Και, δυστυχώς, στην περίπτωση πολλών Ελλήνων σήμερα, η επιλογή δεν θα είναι η πιο βιώσιμη πόλη, αλλά αυτή που θα μπορεί να τους προσφέρει έστω και μία δουλειά.

 Ας δούμε όμως την λίστα (Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τις πόλεις αλφαβητικά και όχι με τη σειρά αξιολόγησης του περιοδικού, γιατί αυτή αλλάζει κάθε χρόνο, αλλά οι συγκεκριμένοι 20 προορισμοί είναι πάνω-κάτω οι πρωταγωνιστές κάθε φορά. Σημειώνουμε ωστόσο τις πόλεις που διακρίθηκαν στην περιγραφή τους).

Βανκούβερ, Καναδάς Δυνατότερο σημείο: Ο πολιτισμός και το φαγητό
Θα σας αρέσει: Το σύστημα εκπαίδευσης, από τα καλύτερα στον κόσμο.
Δεν θα σας αρέσει: Το κρύο.
Πληθυσμός: 2,1 εκατ.

Βαρκελώνη, Ισπανία Δυνατότερο σημείο: Η αρχιτεκτονική και η ζωντάνια της.
Θα σας αρέσει: Η κουλτούρα της πόλης
Δεν θα σας αρέσει: Τα οικονομικά προβλήματα της Ισπανίας είναι αρκετά έντονα εδώ.
Πληθυσμός: 5 εκατ.

Βερολίνο, Γερμανία Δυνατότερο σημείο: Μπορείτε ακόμη να βρείτε πολύ φθηνό νοίκι
Θα σας αρέσει: Η «ζωή» του, ο πολιτισμός, η ιστορία του.
Δεν θα σας αρέσει: Δεν υπάρχουν δουλειές και η εγκληματικότητα αυξάνεται.
Πληθυσμός: 3,5 εκατ.

Βιέννη, Αυστρία Δυνατότερο σημείο: Ότι ολόκληρη η πόλη μοιάζει μ’ ένα ζωντανό μουσείο.
Θα σας αρέσει: Η άψογη καθαριότητα και το πυκνό δίκτυο ΜΜΜ.
Δεν θα σας αρέσει: Ότι όταν τα μαγαζιά είναι κλειστά, η πόλη μοιάζει νεκρή.
Πληθυσμός: 3,5 εκατ.

 Ελσίνκι, Φινλανδία (Νο 1 στην λίστα του Monocle) Δυνατότερο σημείο: Έχει τόσο πλούτο που μπορεί να προσφέρει συνεχώς νέες, πρωτοποριακές υπηρεσίες στους κατοίκους της.
Θα σας αρέσει: Η εκπαίδευση. Όχι μόνο είναι δωρεάν μέχρι και το Πανεπιστήμιο, αλλά θεωρείται και η καλύτερη στον κόσμο.
Δεν θα σας αρέσει: Ο καιρός, ειδικά το χειμώνα.
Πληθυσμός: 1,3 εκατ.

Ζυρίχη, Ελβετία (Νο 2 στην λίστα του Monocle) Δυνατότερο σημείο: Τα πάντα λειτουργούν με «ελβετικό» τρόπο
Θα σας αρέσει: Η σχεδόν μηδενική εγκληματικότητα και η αναλογία 410 κάτοικοι ανά γιατρό!
Δεν θα σας αρέσει: Η κίνηση στους δρόμους του κέντρου, κάπως υπερβολική για ελβετική πόλη. 
Πληθυσμός: 2 εκατ.

Κοπεγχάγη, Δανία (Νο 3 στην λίστα του Monocle) Δυνατότερο σημείο: Η ομορφιά της και η τοποθεσία της. 
Θα σας αρέσει: Ότι το 55% των μετακινήσεων καθημερινά γίνεται με το ποδήλατο!
Δεν θα σας αρέσει: Ότι αν τελικά προτιμήσετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα εισιτήρια είναι σχετικά ακριβά.
Πληθυσμός: 1,2 εκατ.

Μαδρίτη, Ισπανία Δυνατότερο σημείο: Η ζωντάνια της πόλης και το ταμπεραμένο των κατοίκων της. 
Θα σας αρέσει: Το πόσο φθηνά είναι τα εισιτήρια των ΜΜΜ.
Δεν θα σας αρέσει: Η ανεργία (15%)
Πληθυσμός: 5,6 εκατ.

Μελβούρνη, Αυστραλία (Νο 4 στην λίστα του Monocle) Δυνατότερο σημείο: Η μεταμόρφωση της πόλης τα τελευταία χρόνια στη μεγαλύτερη μετρόπολη της Ωκεανίας (σε λίγο θα ξεπεράσει σε πληθυσμό και πλούτο το Σίδνεϊ).
Θα σας αρέσει: Το πράσινο, η θάλασσα, το μόλις 5% ποσοστό ανεργίας, το ότι μπορείτε να ανοίξετε επιχείρηση μέσα σε 2 μέρες!
Δεν θα σας αρέσει: Που οι ταξιτζήδες ξέρουν μόνο το κέντρο της ταχύτατα αναπτυσόμενης πόλης.

Μόναχο, Γερμανία (Νο 4 στην λίστα του Monocle) Δυνατότερο σημείο: Η ελάχιστη ανεργία και η ακμάζουσα οικονομία της περιοχής.
Θα σας αρέσει: Ο καιρός, τουλάχιστον σε σχέση με την υπόλοιπη Γερμανία.
Δεν θα σας αρέσει: Το πόσο θα πρέπει να πληρώστε για ενοίκιο...
Πληθυσμός: 5,5 εκατ. 

Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία Δυνατότερο σημείο: Η σύμπνοια των κατοίκων και ο πλούτος της πόλης βοηθούν στο να αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Θα σας αρέσει: Ότι στις περισσότερες γειτονιές λειτουργούν λαϊκές αγορές και την Κυριακή. Δεν θα σας αρέσει: Που βρίσκεται τόσο μακριά από την Ελλάδα Πληθυσμός: 1,5 εκατ.

Παρίσι, Γαλλία Δυνατότερο σημείο: Το ότι είναι στην ουσία η πολιτιστική πρωτεύουσα του κόσμου. 
Θα σας αρέσει: Το εξαιρετικό σύστημα υγείας (μόνο που θα πρέπει να ζείτε 5 χρόνια στην Γαλλία πριν σας δοθεί το δικαίωμα να το χρησιμοποιείτε).
Δεν θα σας αρέσει: Που η πόλη ακόμη δεν έχει ανανεωθεί (π.χ. το μετρό είναι ακόμη κλειστό τη νύκτα, πολλά παλιά κτήρια είναι ακατοίκητα κλπ).
Πληθυσμός: 11,7 εκατ.

Πόρτλαντ, ΗΠΑ Δυνατότερο σημείο: Η οικονομική του ανάπτυξη.
Θα σας αρέσει: Ότι το 70% της πόλης είναι χώροι πρασίνου!
Δεν θα σας αρέσει: Η ανυπαρξία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πληθυσμός: 2,2 εκατ.

Σίδνεϊ, Αυστραλία Δυνατότερο σημείο: Η μόλις 4,8% ανεργία.
Θα σας αρέσει: Ο καιρός. 
Δεν θα σας αρέσει: Το απαρχαιωμένο σύστημα Μαζικών Μεταφορών.
Πληθυσμός: 4,4 εκατ.

Σινγκαπούρη Δυνατότερο σημείο: Είναι ένα νησί, πόλη-χώρα!
Θα σας αρέσει: Θεωρείται «ο κήπος της Ασίας» λόγω των μεγάλων εκτάσεων πρασίνου.
Δεν θα σας αρέσει: Οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού.
Πληθυσμός: 5 εκατ. 

Στοκχόλμη, Σουηδία Δυνατότερο σημείο: Το άπλετο πράσινο και η ομορφιά της.
Θα σας αρέσει: Το εκπληκτικό δημόσιο σύστημα υγείας.
Δεν θα σας αρέσει: Ότι τα εισιτήρια για τα ΜΜΜ είναι πανάκριβα (3,5 ευρώ κοστίζει το φθηνότερο!)
Πληθυσμός: 2 εκατ.

Τόκιο, Ιαπωνία Δυνατότερο σημείο: Τα καταστήματα και τα εστιατόριά του.
Θα σας αρέσει: Το εκπλητικό σύστημα ΜΜΜ και τα αρκετά φθηνά εισιτήριά τους.
Δεν θα σας αρέσει: Το πόσο ακριβή είναι γενικά η ζωή στην Ιαπωνία.
Πληθυσμός: 13 εκατ.

Φουκουόκα, Ιαπωνία Δυνατότερο σημείο: Ο κοσμοπολιτισμός της και η χαμηλή ανεργία (6%).
Θα σας αρέσει: Που ακόμη και το αεροδρόμιο απέχει ελάχιστα λεπτά από τον κεντρικό σταθμό του μετρό. 
Δεν θα σας αρέσει: Που παρ’ότι βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, οι παραλίες της είναι μέτριες. 
Πληθυσμός: 1,5 εκατ.

Χονγκ Κονγκ Δυνατότερο σημείο: Είναι το κέντρο τέχνης και πολιτισμού της Ασίας.
Θα σας αρέσει: Που είναι τόσο κοσμοπολίτικη πόλη και η φιλοξενία των ντόπιων προς τους ξένους. 
Δεν θα σας αρέσει: Ο αέρας δεν είναι και ο πιο καθαρός της Ασίας...
Πληθυσμός: 7 εκατ. 

Χονολουλού, ΗΠΑ Δυνατότερο σημείο: Ότι βρίσκεται στη Χαβάη!
Θα σας αρέσει: Το πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας (5%).
Δεν θα σας αρέσει: Ότι ακόμη οι υποδομές της δεν είναι άριστες (έχει προβλήματα με την αποκομιδή των σκουπιδιών και με την ύδρευση).
Πληθυσμός: 950.000

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Στοιχεία - φωτιά από τις ατζέντες του Τσοχατζόπουλου

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία, που πιθανότατα θα διευρύνουν τον κύκλο των ποινικά εμπλεκομένων -ακόμη και πολιτικών προσώπων- αξιολογούνται από τις ανακριτικές αρχές που έχουν στα χέρια τους «πολύτιμες» σημειώσεις του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, οι οποίες περιλαμβάνονται στις δεκάδες ατζέντες που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο ερευνών από το προσωπικό του αρχείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στις ατζέντες αυτές -πολλές χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’80- ο πρώην υπουργός αναφέρεται σε συναντήσεις με δεκάδες πολιτικά πρόσωπα, υπάρχουν σημειώσεις πολιτικού ενδιαφέροντος, αλλά και άλλες με «άρωμα» ποινικής χροιάς. Ετσι, ενισχύονται τα στοιχεία για αποδέκτες πολιτικού χρήματος, αλλά κυρίως για παροχέτευση χρημάτων τόσο για τις ανάγκες του κομματικού μηχανισμού όσο και για οικονομική κάλυψη συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, αλλά και άλλων ατόμων που βρέθηκαν με διάφορες ιδιότητες στους προθαλάμους της εξουσίας...

Ωστόσο η αξιολόγηση του τεράστιου υλικού, που αφορά τη διαχείριση προσωπικών πληροφοριών (ορισμένες με τον χαρακτήρα του απορρήτου ή του εμπιστευτικού) από τις ανακριτικές αρχές, απαιτεί χρόνο και τεράστιο μόχθο, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα κατηγορητήρια ή σε αποκάλυψη νέων πτυχών στη ροή του «μαύρου πολιτικού χρήματος».

Πάντως, τα όσα περιλαμβάνονται στις προσωπικές ατζέντες του κ. Τσοχατζόπουλου αναμένεται να μελετηθούν σχολαστικά και να συνδυαστούν τα όποια στοιχεία αναφέρονται σε αυτές με άλλα που έχουν στα χέρια τους οι ανακριτικές αρχές από τις δικογραφίες για τα εξοπλιστικά και την αγορά των υποβρυχίων.

Σημαντικά είναι επίσης τα στοιχεία που έχουν προκύψει για τη ροή που πολιτικού χρήματος με αποδέκτες πολλούς, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, από τα εκατοντάδες έγγραφα που βρέθηκαν και αυτά στο προσωπικό αρχείο του άλλοτε πανίσχυρου πολιτικού. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης δεκάδες έγγραφα που έχουν κατασχεθεί από το προσωπικό αρχείο του και τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες νομικές πηγές, επιβαρύνουν τη θέση του ίδιου, αλλά και στενών συνεργατών του, καθώς αποδεικνύουν τη σχέση του με τις εξωχώριες εταιρείες που διακίνησαν τις μίζες, σχέση την οποία ο ίδιος ο πρώην υπουργός αρνείται έως σήμερα κατηγορηματικά (ο ίδιος στις περισσότερες των περιπτώσεων κάνει λόγο για συμπτώσεις).

Πρόκειται, κυρίως, για τιμολόγια, διάφορα έγγραφα νομιμοποιητικά των εταιρειών αυτών με υπογραφές του εξαδέλφου του Νικολάου Ζήγρα -φέρεται ως ο ταμίας του Ακη Τσοχατζόπουλου- ή άλλων συνεργατών του, τα οποία εντοπίστηκαν από τους εισαγγελείς που έκαναν τις έρευνες στο αρχείο που διατηρούσε ο πρώην υπουργός στην οδό Κόμνα Τράκα 3 στα Πατήσια, ανάμεσα σε άλλα έγγραφα πολιτικού κυρίως ενδιαφέροντος από την πολυσχιδή διαδρομή του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Από τα έγγραφα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προκύπτουν ονόματα που φέρονται ως αποδέκτες διαφόρων χρηματικών ποσών από τις εταιρείες - «πλυντήρια», που ήδη ελέγχονται προκειμένου να αποδειχθεί η πραγματική αιτία των πληρωμών.

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Η Ελληνική μεσαία τάξη στα συσσίτια...

Με τα βλέμματα στραμμένα στην Ελλάδα λόγω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων η χώρα μας βρίσκεται καθημερινά στα πρώτα θέματα των ξένων Μέσων. Η βρετανική Daily Mail σήμερα δημοσιεύει... στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής της έκδοσης άρθρο με τίτλο "Πώς η οικονομική κρίση οδήγησε τους  Έλληνες της μεσαίας τάξης να στέκονται στην ουρά για συσσίτιο". Το άρθρο έχει μια φωτογραφία μιας καλοντυμένης κυρίας η οποία περιμένει υπομονετικά στην ουρά του συσσίτιου για ένα πιάτο φαγητό.

"Κάποτε, ίσως το αντεβού της θα ήταν με φίλους σε κάποιο κομψό εστιατόριο. Τώρα πρέπει να περιμένει στο συσσίτιο για ένα πιάτο φασολάδα" αναφέρει το ρεπορτάζ για την κρία με "τα μαζεμένα μαλλιά και τα μεγάλα γυαλιά ηλίου". "Δεν της έχει μείνει τίποτε άλλο παρά η αξιοπρέπεια της" αναφέρει στην εφημερίδα εργαζόμενος στα συσσίτια και προσθέτει ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες της μεσαίας τάξης πηγαίνουν για ένα πιάτο φαγητό και περιμένουν υπομονετικά στην ουρά.

Η Ξανθή είναι δημοσιογράφος σε τοπική εφημερίδα και έχει να πληρωθεί δύο μήνες αναφέρει η Daily Mail στην οποία δήλωσε "Είμαστε περήφανοι άνθρωποι. Θέλουμε να ντυνόμαστε αξιοπρεπώς, να καθόμαστε σε μια καφετέρια και να συμπεριφερόμαστε φυσιολογικά".

Υπάλληλος του συσσιτίου δήλωσε ότι κάθε μέρα συναντά όλο και πιο νέους ανθρώπους άνεργος και η ουρά που μεγαλώνει καθημερινά προκαλεί φόβο για το μέλλον.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Απίστευτες τούρτες που μόνο για τούρτες δεν μοιάζουν!


Η Debbie Goard  διευθύνει την εταιρία «Debbie Does Cakes», που έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Η Debbie δημιουργεί απίστευτα ρεαλιστικές τούρτες πάνω από δύο δεκαετίες.
Η Debbie αν και απολαμβάνει τη δουλειά της, δεν πίστευε ότι μπορεί να κάνει καριέρα σχεδιάζοντας τούρτες. Αλλά μετά από αναρίθμητες περιπτώσεις όπου κάποιοι πίστεψαν ότι οι τούρτες της ήταν πραγματικά αντικείμενα, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ίσως έχει γεννηθεί για αυτή ακριβώς την δουλειά.
«Το καλύτερο μέρος της δουλειάς μου είναι όταν δέχομαι προτάσεις για την δημιουργία μιας πολύ ασυνήθιστης τούρτας. Φέτος είχα αναλάβει μια επίδειξη σε μια γκαλερί όπου έπρεπε να δημιουργήσω τούρτες βασισμένες σε σκηνές από ταινίες τρόμου, συμπεριλαμβανομένης μιας που θα μοιάζει με έναν αρουραίο σε μια πιατέλα» δήλωσε η Debbie Goard στην Telegraph.

Οι ρεαλιστικές τούρτες της Debbie Goard

Οι ρεαλιστικές τούρτες της Debbie Goard

Οι ρεαλιστικές τούρτες της Debbie Goard

Οι ρεαλιστικές τούρτες της Debbie Goard

Οι ρεαλιστικές τούρτες της Debbie Goard

Οι ρεαλιστικές τούρτες της Debbie Goard

Οι ρεαλιστικές τούρτες της Debbie Goard

Οι ρεαλιστικές τούρτες της Debbie Goard

Οι ρεαλιστικές τούρτες της Debbie Goard

Οι ρεαλιστικές τούρτες της Debbie Goard

Οι ρεαλιστικές τούρτες της Debbie Goard

Οι ρεαλιστικές τούρτες της Debbie Goard

Οι ρεαλιστικές τούρτες της Debbie Goard

Οι ρεαλιστικές τούρτες της Debbie Goard

Οι ρεαλιστικές τούρτες της Debbie Goard
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Το μνημόνιο των καρτέλ μένει στο απυρόβλητο

  • 0
     



 Το μνημόνιο των καρτέλ μένει στο απυρόβλητο
Η ακρίβεια φουντώνει παρά τη μείωση μισθών και κατανάλωσης
Ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, αλλά η ακρίβεια στα νοικοκυριά ψηλώνει…
Αυτό προκύπτει από ειδική έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης που αναλύει τον δείκτη τιμών καταναλωτή και τα αίτια των ανατιμήσεων σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Η αύξηση των φόρων και η επιβολή νέων, ελέω τρόικας, η κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, οι κλειστές αγορές αλλά και τα ανεξέλεγκτα καρτέλ της εγχώριας αγοράς ευθύνονται για μεγάλες ανατιμήσεις στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που έχει ανάγκη για τη διαβίωσή της η ελληνική οικογένεια.
Και φυσικά, η ακρίβεια φουντώνει… με τη μείωση των μισθών, τη φορολογική επέλαση και την αύξηση της ανεργίας.
Μοναδικό αντίβαρο στις ανατιμήσεις αποτελεί η βουτιά της καταναλωτικής ζήτησης.
 Το μνημόνιο των καρτέλ μένει στο απυρόβλητο
Η ουσία, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, είναι πως σε σχέση με πέρυσι έχουν αυξηθεί οι τιμές σε βασικά τρόφιμα. Τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 13,85% από πέρυσι, το φυσικό αέριο ακρίβυνε κατά 20,66% και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν υψηλότερη κατά 15,63%.
«Φωτιά» στα ράφια Οι συνήθεις ύποπτοι έχουν πυροδοτήσει μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη του καλαθιού της νοικοκυράς σε σχέση με πέρυσι η σκοτεινη πλευρα της συνοδου G8
Οι 3 πυλώνες του πληθωρισμού
 Το μνημόνιο των καρτέλ μένει στο απυρόβλητο
Οι εστίες «ανάφλεξης» σύμφωνα με τη Στατιστική και έρευνα του υπουργείου Ανάπτυξης
Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έκλεισε με αύξηση (σε ετήσια βάση) 1,9% από 1,7% τον Μάρτιο και κατά τα 3/4 διαμορφώθηκε από τις αυξήσεις στα είδη διατροφής και τις ανατιμήσεις που αφορούν τη στέγαση και τις μεταφορές.
Παραμένει αυτοδύναμη η ακρίβεια στο καλάθι των νοικοκυριών. Ο πληθωρισμός του Απριλίου μπορεί να είναι στο χαμηλό 1,9%, όμως βασικά αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζουν οι ελληνικές οικογένειες παρουσιάζουν ανατιμήσεις δυσβάσταχτες, αν αναλογιστεί κανείς τις μειώσεις των μισθών και την αύξηση της ανεργίας αλλά και τη μεγάλη βουτιά της καταναλωτικής ζήτησης.
 Το μνημόνιο των καρτέλ μένει στο απυρόβλητο
Από ειδική έκθεση που έχουν κάνει οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης προκύπτει ότι οι φόροι, οι διεθνείς αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και των πρώτων υλών, κλειστές αγορές και επαγγέλματα πυροδοτούν… την ακρίβεια.
Την ίδια στιγμή, αλώβητα παραμένουν και τα καρτέλ… με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην έχει να επιδείξει μία καταδικαστική απόφαση που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών και το άνοιγμα των αγορών.

1. Διατροφή +1,65%
Οι συνήθεις ύποπτοι ξαναχτύπησαν

Στη διατροφή, παρά τις συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις των τιμών, ο δείκτης της διατροφής καταγράφει τη χαμηλότερη μεταβολή των τελευταίων μηνών (1,65%).
Πάντως, σε βασικά είδη του καλαθιού καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι. Οι ανοδικές πιέσεις στη διατροφή οφείλονται κυρίως:
Στις διεθνείς αυξήσεις των πρώτων υλών (ζάχαρη +7,35%, σιτηρά +14%, ρύζι +6,1%, καφές +18%, ηλιέλαιο +18,3%, λιπάσματα +7,2%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το ΔΝΤ).
Στις ανοδικές τάσεις συναλλάγματος.
Στις εγχώριες αυξήσεις των τιμών παραγωγού (αγελαδινό γάλα +15,55% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ).
Στο αυξημένο κόστος μεταφοράς και διακίνησης των προϊόντων λόγω των τιμών των καυσίμων (πετρέλαιο BRENT +24,4%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου).
Στην κοστοβόρα εφοδιαστική αλυσίδα.
Στις αυξήσεις του συντελεστή ΦΠΑ (από 13% σε 23% από 01/09/2011 στα μη αλκοολούχα ποτά) και στην ανελαστικότητα της ζήτησης.

2. Στέγαση +6,01%
«Κεραμίδα» από ρεύμα και πετρέλαιο

Στη στέγαση οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στη ραγδαία αύξηση των τιμών στα καύσιμα θέρμανσης και στην ενέργεια (πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και υγραέριο).
Ετσι, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 13,85% από πέρυσι, το φυσικό αέριο ακρίβυνε κατά 20,66% και η τιμή του πετρελαίου κατά 15,63%.
Τόσο οι διεθνείς τιμές όσο και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οδήγησαν τις λιανικές τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Στον αντίποδα η κρίση στην κτηματαγορά συνεχίζει να πιέζει τα ενοίκια (μείωση 1,3%). Στην εστίαση οι ανατιμήσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (από 13% σε 23% από 01/09/11).

3. Μεταφορές +4,01%
Πιο ακριβά παρά την… αυτορύθμιση

Οι ανατιμήσεις στις μεταφορές (καύσιμα κίνησης), οι αυξήσεις των τιμών που αφορούν στη διατροφή και τη στέγαση (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος), διαμόρφωσαν σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά τα 3/4 τον πληθωρισμό του Απριλίου για να κλείσει τελικά στο 1,9% από 1,7% τον Μάρτιο.
Στις μεταφορές οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στη ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων κίνησης, παρότι υπάρχει σημαντικός περιορισμός των περιθωρίων κέρδους των πρατηρίων και των εταιρειών εμπορίας (κυμαίνεται σταθερά κάτω από τα 10 λεπτά ανά λίτρο, μειωμένο κατά περίπου 20%). Η μεταβολή του δείκτη μετριάζεται από την πτώση των τιμών στην αγορά, συντήρηση και επισκευή του αυτοκινήτου.
Τα καύσιμα αυτοκινήτου και τα λιπαντικά έχουν ανατιμηθεί κατά 9,59%. Ταυτόχρονα, το κλειστό επάγγελμα των μεταφορέων αλλά και τα εμπόδια στην ανάπτυξη των logistics περιορίζουν τον ανταγωνισμό.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ


( Πώς να γράφουμε καλύτερα στις εξετάσεις )

Είναι γεγονός πως αν θελήσουμε να μάθουμε το πιο σωστό τρόπο για να γράφουμε σωστά και με σύστημα στις πανελλήνιες εξετάσεις, θα λάβουμε αρκετές απόψεις οι οποίες αρκετές φορές είναι και αντιδιαμετρικά αντίθετες.
Με συζητήσεις που είχαμε με μαθητές που έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις τις προηγούμενες χρονιές, και ύστερα από τις σκέψεις που εξέφρασαν, διαφοροποιήσαμε λίγο τις θεωρούμενες "αποδεκτές" πρακτικές.

Παρακάτω λοιπόν παραθέτουμε τις προτάσεις που συγκεντρώσαμε, χωρίς να επιμένουμε πως αυτές είναι οι σωστές τεχνικές που πρέπει να ακολουθούνται. Απλώς παρουσιάζουμε κάποιες προτάσεις που ίσως να βοηθήσουν στην προσπάθεια απόκτησης καλύτερου αποτελέσματος στις πανελλήνιες εξετάσεις.


  • Κατ΄αρχήν αποφύγετε να διαβάσετε όλα τα θέματα από την αρχή.
Αρκετοί μαθητές μόλις παίρνουν τα θέματα, κοιτάζουν κατευθείαν το τελευταίο θέμα για να διαπιστώσουν πόσο δύσκολο είναι. Αν όντως είναι δύσκολο, τότε τους απογοητεύει, τους καταστρέφει την ψυχολογία (επειδή δεν πρόκειται να γράψουν 20) και συνήθως κάνουν λάθη μετά από αυτό ακόμα και σε θέματα που γνωρίζουν.
Ο κανόνας είναι πιό απλός.

Κοιτάμε το πρώτο θέμα-ερώτημα και μόνο. Αν είμαστε σίγουροι ότι το ξέρουμε, το γράφουμε και πηγαίνουμε στο επόμενο. Αν δεν είμαστε σίγουροι το αφήνουμε και πηγαίνουμε στο επόμενο.
Σκοπός είναι να γράφουμε πάντα τα θέματα που γνωρίζουμε.
Έτσι όταν φτάσουμε στο τέταρτο θέμα θα έχουμε συγκεντρώσει ήδη αρκετές μονάδες, θα έχουμε εξασκηθεί στην προσέγγιση των θεμάτων, και θα έχουμε καλύτερη ψυχολογία για τα επόμενα θέματα. Όταν περάσουμε όλα τα θέματα από μία φορά (είτε τα γράψαμε είτε όχι), επιστρέφουμε σε όσα αφήσαμε, επιλέγοντας από αυτά που έμειναν όποιο θεωρούμε πλεόν πιό εύκολο.
  • Διαβάζουμε κάθε θέμα προσεκτικά και αργά, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι ζητείται
Ακόμα και κατά τη διάρκεια της απάντησης, επιστρέφουμε και ξαναδιαβάζουμε το θέμα ώστε να σιγουρέψουμε ότι δεν ξεφύγαμε και απαντάμε σε κάτι άλλο διαφορετικό από αυτό που ζητείται.
Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο, αφού γράψουμε σελίδες ολόκληρες,  να διαπιστώσουμε ότι δεν έχουν σχέση με το θέμα και να αναγκαστούμε να τις σβήσουμε, ξεκινώντας πάλι από την αρχή, με περισσότερο άγχος και λιγότερο διαθέσιμο χρόνο.
  • Ερωτήσεις που φαίνονται γνωστές και εύκολες, χρειάζονται περισσότερη προσοχή
Συχνά σε ερωτήσεις που μας φαίνονται γνωστές - εύκολες δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή και απαντάμε σχεδόν απερίσκεπτα και γρήγορα. Έτσι όμως ξεφεύγουν ορισμένες λεπτομέρειες της ερώτησης. Μία λέξη που λείπει ή άλλαξε ίσως να διαφοροποιεί όλο το πνεύμα της ερώτησης!
Διαβάζουμε λοιπόν με την ίδια σοβαρότητα όλες τις ερωτήσεις, και σκεφτόμαστε καλά τις απαντήσεις, ώστε να είμαστε σίγουρου πως αυτό που γράφουμε είναι πραγματικά αυτό που μας ζητείται.
  • Χρησιμοποιείστε λειτουργικά το πρόχειρο (τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου)
Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το αν πρέπει πρώτα λύνουμε τα θέματα στο πρόχειρο ή όχι. Κάθε μαθητής διαμορφώνει το δικό του τρόπο. Εάν είναι σίγουρος για την απάντηση μπορεί να απαντήσει κατ' ευθείαν στο καθαρό. Αν όχι, τότε μάλλον θα δολιμάσει στο πρόχειρο.
Το βέβαιο είναι ότι κάποια στιγμή, όλοι χρειάζονται και καταφεύγουν στο πρόχειρο.
Διαβάζοντας ένα θέμα μας έρχονται διάφορες σκέψεις που ακόμα ίσως να μην είμαστε σε θέση να εξακριβώσουμε κατά πόσο και πώς χρειάζονται ή ακόμα και αν σχετίζονται με το θέμα. Προφανώς χρειάζεται να γράψουμε αυτές τις σκέψεις κάπου για να μην τις ξεχάσουμε και να μπορέσουμε αργότερα να ελέγξουμε τη χρησιμότητά τους.
Αυτό ακριβώς κάνουμε στο πρόχειρο. Καταγράφουμε και ελέγχουμε τις σκέψεις μας.
Έτσι στην έκθεση επιλέγουμε τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά και τη σειρά με την οποία θα τα παρουσιάσουμε, ενώ στα μαθηματικά, ελέγχουμε με πράξεις, αν η σκέψεις μας οδηγούν στο ζητούμενο.

Το βασικό ερώτημα βέβαια παραμένει, αν δηλαδή πρέπει να λύνουμε πρώτα ολόκληρο το θέμα στο πρόχειρο και μετά να το αντιγράφουμε στο καθαρό, ή όχι.
Η απάντηση ίσως να γίνει πιο εύκολη, αν θεωρήσουμε το πρόχειρο σαν το θρανίο και το τρόπο που το χρησιμοποιούν οι μαθητές όλη τη χρονιά. Σε κάθε διαγώνισμα έχουν την τάση να μουντζουρώνουν στο θρανίο, να σημειώνουν μία λέξη που τους παραπέμπει κάπου, να κάνουν πράξεις, να γράφουν κάποιο τύπο που ίσως να ξεχάσουν, να ξεκινήσουν την αρχή από μία παράγραφο που σκέφτονται να αναπτύξουν.
Πάντως σχεδόν κανένας μαθητής δεν γράφει στο θρανίο ολόκληρα θέματα με σκοπό να τα αντιγράψει μετά στο καθαρό.
Κάπως έτσι πρέπει να είναι και η χρήση του πρόχειρου. Δεν χρειάζεται να τα γράφουμε όλα πρώτα εκεί. Γράφουμε στο πρόχειρο ότι και όσα χρειαζόμαστε μέχρι να πάρουμε μπρός και να είμαστε σίγουροι για την ορθότητα αυτών που θα γράψουμε στη συνέχεια. Αν δεν νοίθουμε άνετα αλλιώς, τότε ναι, θα χρειαστεί να γραφτούν πρώτα όλα στο πρόχειρο. Η επιλογή είναι φυσικά των μαθητών, αρκεί να μην ξεχαστούν και σπαταλήσουν πολύ χρόνο.
  • Προσέξτε την εμφάνιση του γραπτού σας
Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι μαθητές σήμερα, δυστυχώς δεν γνωρίζουν πως πρέπει να γράφουν ένα διαγώνισμα, ώστε να έχει πλήρη και ολοκληρωμένη μορφή.
Συνήθως παραδίδονται γραπτά, πολλές φορές ανορθόγραφα, με ελλείψεις και λάθη στη γραμματική, σαφώς μή εμφανίσημα και αρκετές φορές με ασυναρτησίες και ασύνδετες σκέψεις. Βέβαια δεν υπάρχουν μονάδες για την εμφάνιση του γραπτού, επηρεάζουν όμως σημαντικά τους βαθμολογητές, όπου μέσα στο 'χάος' ξεχωρίζει ένα προσεγμένο γραπτό.
Σε αυτήν την κατεύθυνση προσέξτε λίγο τα γράμματα που κάνετε (ιδίως στην πρώτη σελίδα η οποία είναι η βιτρίνα του γραπτού).
Είναι τα σχήματα καθαρά και μεγάλα ή προκειται για προχειροδουλειά;
Χρησιμοποιείτε όργανα για να κάνετε σχήματα ή τα κάνετε με το χέρι; (αλήθεια υποστηρίζετε ακόμα ότι μπορείτε να κάνετε ένα κύκλο με το χέρι και χωρίς διαβήτη;).
Ξεχωρίζουν οι προτάσεις και οι παράγραφοι στα όσα γράφετε; Μήπως έχετε την τάση να γράφετε και έξω από τα περιθώρια των σελίδων ή να στριμώχνεται τις λέξεις για να χωρέσουν όλα σε μία σειρά;
Και το πιο σημαντικό. Αφήνετε 2-3 κενές σειρές ανάμεσα στα ερωτήματα και τα θέματα για να ξεχωρίζουν.
  • Κατανοήστε την 'φιλοφοφία' του τρόπου απάντησης
Στην αρχή κάθε απάντησης, πάντα αναφέρουμε πιο ερώτημα αναπτύσσουμε (Θέμα 1β.).
Σαφώς και δεν χρειάζεται να γράφουμε τις απαντήσεις με τη σειρά. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από το "Θέμα 1γ" να συνεχίσουμε στο "Θέμα 4β" και μετά να επιστρέψουμε στο "Θέμα 1α". Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να αναφέρουμε που θέμα αναπτύσσουμε. Μην θεωρείτε πως είναι υποχρέωση του βαθμολογητή να βρεί τί κάνετε και τί εννοείτε.
Αν αργότερα ενώ απαντήσατε στο "θεμα 3β" θελήσετε να συμπληρώσετε κάτι που θυμηθήκατε στο θέμα 2α που έχετε ήδη γράψει προηγουμένως και δεν έχει χώρο, δεν βάζουμε αστεράκια σαν παραπομπές. Επιστρέψτε στο τέλος στο "Θέμα 2α" και συμπληρώστε κάποια παραπομπή όπως "συνεχίζεται μετά το θέμα 3β" ή κάτι παρόμοιο. Μετά το θέμα 2α ξεκινήστε καινούργια παράγραφο και σημειώστε ότι πρόκειται για τη 'Συνέχεια του ερωτήματος 2α'.
Στην ουσία δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Εξηγούμε οτιδήποτε κάνουμε, βάζουμε τίτλους και αναφορές και στην ουσία προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά του βαθμολογητή λίγο πιο εύκολη.
  • Δεν υπάρχει θέμα που δεν γνωρίζετε την απάντηση!
Για το τέλος αφήσαμε το πιο παράλογο. Είναι δυνατό να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές όλες τις απαντήσεις; Σαφώς και όχι. Αρκετά συχνά σε κάποια ερωτήματα δεν ξέρουμε τί να γράψουμε είτε επειδή δεν διαβάσαμε τη συγκεκριμένη ενότητα, είτε επειδή 'κόλησε το μυαλό'.
Το θέμα είναι πως ακόμα και σε θέματα που δεν γνωρίζετε την απάντηση, σίγουρα έχετε κάποιες ιδέες.
Η παρότρυνση η δική μας είναι να γράφετε αυτές τις ιδέες σας.
Μην αφήνετε κάποιο θέμα κενό από απάντηση. Αν αφήσετε κάποιο θέμα χωρίς απάντηση, το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να πάρετε καμία μονάδα σε αυτό. Αν γράψετε κάτι, που ίσως να θεωρείτε ότι είναι και λάθος, δεν έχετε να χάσετε απολύτως τίποτε! Αν όμως αυτό που γράφετε είναι μέρος της απάντησης, τότε σίγουρα θα πάρετε και τις μονάδες που του αναλογούν.
Εκτός να θέλετε και εσείς να μένετε με το παράπονο ότι το είχατε στο πρόχειρο σωστό, αλλά δεν είσασταν σίγουρος/η και για αυτό δεν το περάσατε στο καθαρό. 
 
 
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »