Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Τα τζάκια ρυπαίνουν τρεις φορές περισσότερο από τα αυτοκίνητα

Το πρώτο πείραμα καταγραφής σωματιδιακής και αέριας ρύπανσης στην ατμόσφαιρα θα πραγματοποιήσουν εξειδικευμένοι επιστήμονες την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να καταμετρηθούν οι πηγές της ρύπανσης και η χημική σύσταση των σωματιδίων που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα τα τζάκια και οι ξυλόσομπες.

Οι επιστήμονες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις επιπτώσεις που προκαλεί το νέφος της αιθαλομίχλης στην υγεία, υπογραμμίζοντας ότι τις επίμαχες μέρες (15-17 και 25-27 Δεκεμβρίου), που η
Αθήνα αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις έγιναν θάλαμοι αερίων, οι μετρήσεις έδειξαν ανησυχητικά αυξανόμενα ποσοστά ρύπων.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι στο σύνολο της επικράτειας η καύση της ξυλείας μπορεί να προκαλέσει ρύπανση έως και τρεις φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι τα αυτοκίνητα, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ερευνητικού Σταθμού παρακολούθησης αιωρούμενων σωματιδίων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» στις παρυφές του Υμηττού κατέδειξαν διάχυση της ρύπανσης ακόμη και σε περιοχές έξω από τον αστικό ιστό, όπως η Πεντέλη και ο Μαραθώνας.

Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα στο σύνολό τους καθώς οι μετρήσεις αποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ρύπων (80%‐90%) είναι μικρά σωματίδια, με διάμετρο μικρότερη των 2.5 μικρομέτρων (ΑΣ2.5), οι επιπτώσεις των οποίων στη δημόσια υγεία είναι σαφώς μεγαλύτερες, ενώ το στρώμα της «αιθαλομίχλης» περιορίζεται και εγκλωβίζεται στα πρώτα περίπου 300 μέτρα καθ' ύψος, γεγονός που έχει πολλές φορές δημιουργήσει αποπνικτικές συνθήκες.

Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις οργανικού και στοιχειακού άνθρακα (στις οποίες συμβάλλουν οι εκπομπές από καύσεις ξύλου/βιομάζας) που καταγράφηκαν στα ΑΣ2.5 στο Δημόκριτο έχουν κατά μέσο όρο διπλάσια τιμή από το Δεκέμβριο του 2010.

Οι συγκεντρώσεις αυτές ήταν 5-10 φορές μεγαλύτερες τις βραδινές ώρες, οπότε και γίνεται χρήση της οικιακής θέρμανσης και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τον εγκλωβισμό τους κοντά στο έδαφος.

Αντίστοιχες μετρήσεις στην Πάτρα δείχνουν ότι ακόμη και από την περσινή χρονιά η άνοδος των μικροσωματιδίων ήταν σημαντική (μέχρι και 160 μικρογραμμάρια στο κυβικό μέτρο γύρω στις 10 το βράδυ), ενώ οι χημικές αναλύσεις έδειξαν με σαφήνεια ότι οι αυξήσεις αυτές οφείλονταν στην καύση ξυλείας στα τζάκια.

Κρίνεται επομένως αναγκαία η επιστημονική παρακολούθηση του φαινομένου, προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, που εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τη βάση και για τη λήψη μέτρων, αλλά και τον καθορισμό ορίων συναγερμών στα πρότυπα του φωτοχημικού νέφους.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά το πείραμα που συντονίζεται από τα τμήματα φυσικής και χημείας των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών, Πάτρας, Ιωαννίνων και Κρήτης, το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος κατά το διάστημα 10 Ιανουαρίου - 10 Φεβρουαρίου με ενδελεχείς μετρήσεις σωματιδιακής και αέριας ρύπανσης, με εξειδικευμένες χημικές αναλύσεις, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

«Με την αναμενόμενη πτώση των θερμοκρασιών την περίοδο Ιανουαρίου‐Φεβρουαρίου, που πιθανόν να δώσει έναυσμα για περισσότερη και μαζικότερη χρήση τζακιού και ξυλόσομπας, παρόμοια επεισόδια αιθαλομίχλης δεν μπορούν να αποκλειστούν» αναφέρουν οι επιστήμονες, διοργανώνοντας το πείραμα που θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ‐ΘΑΛΗΣ, με τίτλο "Προσδιορισμός των πηγών και των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των λεπτόκοκκων και υπερλεπτόκοκκων αιωρούμενων σωματιδίων του ατμοσφαιρικού αερολύματος που επηρεάζουν το κλίμα της Ελλάδας".

Με τη συγκυρία του μείζονος προβλήματος της αύξησης των επιπέδων των αιωρούμενων σωματιδίων από τη χρήση των τζακιών, το πείραμα αναμένεται να δώσει απαντήσεις σχετικά με την κατανομή των μεγεθών των σωματιδίων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα και τις συγκεντρώσεις τους, ενώ σε σχεδόν πραγματικό χρόνο θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τη χημική τους σύσταση και την περιεκτικότητά τους σε τοξικές και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ενώσεις.

Παράλληλα, θα παρακολουθούνται βασικοί αέριοι ρύποι όπως οι πτητικές οργανικές ενώσεις, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου, οι οποίοι επίσης το προηγούμενο διάστημα σημείωσαν αυξημένα επίπεδα κατά τις βραδινές ώρες.

Τα ανωτέρω θα καταστήσουν εφικτή την ταυτοποίηση των διαφορετικών πηγών και την εκτίμηση της συνεισφοράς τους στο συνολικό πρόβλημα της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα, όπως αυτή οξύνθηκε το τελευταίο διάστημα, υπό τη συνύπαρξη ρύπων από διαφορετικές πηγές (π.χ. οχήματα, θέρμανση, καύσεις βιομάζας) και τη συνέργεια των μετεωρολογικών συνθηκών.

Στο πείραμα θα συμμετάσχουν ομάδες ατμοσφαιρικής φυσικής και χημείας των Πανεπιστημίων Αιγαίου (Καθηγητής Χ. Πηλίνης, συντονιστής του προγράμματος), Πατρών (Καθηγητής Σ. Πανδής), Κρήτης (Καηγητής Ν. Μιχαλόπουλος), Ιωαννίνων (Επίκουρος Καθηγητής Ν. Χατζηαναστασίου) και των ερευνητικών κέντρων Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος" (Δρ. Κ. Ελευθεριάδης, Δ/ντής Ερευνών), Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Ε. Γερασόπουλος, Δ/ντής Ερευνών) και Georgia Institute of Technology (Καθ. Α.Νένες).

Στην Αθήνα, το κυρίως τμήμα του μετρητικού εξοπλισμού θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, ενώ μετρήσεις θα γίνονται επίσης στις εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος" στην Αγία Παρασκευή και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη. Παράλληλες μετρήσεις, για το ίδιο χρονικό διάστημα, θα πραγματοποιούνται στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα), καθώς και στους απομακρυσμένους σταθμούς υποβάθρου "Φινοκαλιά" (Λασίθι, Κρήτη) και "ΝΕΟ‐Navarino Environmental Observatory" (Μεσσηνία).
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

ΕΛΣΤΑΤ: Eκρηκτικές διαστάσεις πήρε η φτώχεια στην Ελλάδα του Μνημονίου

Κατακόρυφη άνοδο του αριθμού των πολιτών της χώρας που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο διαπιστώνει η ΕΛΣΤΑΤ με το ποσοστό των πολιτών να φθάνει, πλέον, στο 22,9%...

Σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις «Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα», το ποσοστό των πολιτών που αντιμετωπίζει συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε από το 16,3% το 2010 (έτος ένταξης στο Μνημόνιο) στο 22,9% του πληθυσμού το 2011. Παράλληλα, η εν λόγω έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το «εκρηκτικό μείγμα» που μπορεί να δημιουργηθεί από τη φτώχεια και την ανεργία. Καθώς, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε από το 7,6% το 2008 (πριν από την κρίση) στο 9,5% το 2009, για να «εκτιναχθεί» στο 12,5% το 2010 και στο 17,7% το 2011 (το Σεπτέμβριο 2012 ανήλθε σε 26%).

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι για την εκτιμώμενη πορεία της φτώχειας από το 2011 και μετά, έχουν προσμετρηθεί και οι «κοινωνικές μεταβιβάσεις», όπως είναι τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα και βοηθήματα ανεργίας, ασθένειας, αναπηρίας και ανικανότητας, το ΕΚΑΣ, οι ενισχύσεις σε νοικοκυριά μόνιμων κατοίκων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Χωρίς αυτό το «δίχτυ ασφαλείας», τα ποσοστά της φτώχειας ενδέχεται εφέτος να υπερβούν κάθε προηγούμενο.

Όσον αφορά στις υλικές στερήσεις (καταγράφονται οι πολίτες, που, μεταξύ άλλων, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή ενοικίων, πάγιων λογαριασμών [ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αερίου κ.λπ.], καθώς και στην πληρωμή δόσεων δανείου κατοικίας ή πιστωτικών καρτών, ενώ στερούνται, κατά περίπτωση, πρόσβαση σε σειρά άλλων αγαθών και υπηρεσιών), το ποσοστό ανήλθε στο 28,4% το 2011 από 24,1% το 2010.

Ο κίνδυνος της φτώχειας είναι εντονότερος στις γυναίκες, καθώς ο σχετικός δείκτης ανήλθε από το 16,8% το 2010 στο 23,5% του συνολικού πληθυσμού γυναικών το 2011. Ενώ, στις οικογένειες με έναν ενήλικα και εξαρτώμενα παιδιά, το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε από το 33,4% το 2010 στο 43,2% του συνόλου το 2011.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Κέρκυρα το νησί των οργίων σε Ριάλιτι

  • 620
     


 Κέρκυρα το νησί των οργίων σε Ριάλιτι
«Υπάρχει ένας κανόνας εδώ. Αν κάνεις σεξ με το ίδιο άτομο τρεις φορές, πρέπει να πιεις ένα σφηνάκι ούρα. Δεν υπάρχει εργαζόμενος στον Κάβο που να μην έχει πιει τουλάχιστον ένα ποτήρι ούρα». Η μαρτυρία στην κάμερα του Channel 4 σε συνδυασμό με τα πλάνα μεθυσμένων Βρετανών που επιδίδονται σε… ουροποσία, σίγουρα έκανε πολλούς Βρετανούς γονείς να αναθεωρήσουν για τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών τους.

Το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής «What Happens in Kavos», προβλήθηκε την Τρίτη από το Channel 4 και λίγα λεπτά μετά την έναρξή του δεν ήταν λίγοι οι βρετανοί τηλεθεατές που άρχισαν να τηλεφωνούν στο κανάλι για να εκφράσουν την αηδία τους και την αγανάκτησή τους.

Χαρακτηριστική είναι η στιγμή όπου πλάνο απεικονίζει τον 25χρονo Ryan να υποβάλλεται σε εγχείρηση πέους καθώς του κόπηκε η ακροποσθία μετά από μια βραδιά άγριου σεξ στην παραλία.
Το επεισόδιο, του οποίου η διάρκεια φτάνει τα 45 λεπτά, απεικονίζει στιγμές βρετανών τουριστών στον Κάβο της Κέρκυρας, ένα από τα πιο τουριστικά σημεία του νησιού. Πλάνα σοκαριστικά  έως αηδιαστικά που δείχνουν αγόρια και κορίτσια να πίνουν αλκοόλ μέχρις εσχάτων, ομάδες νέων που επιδίδονται σε προσομοιώσεις ερωτικών πράξεων, παρέες που εισπνέουν υποξείδιο του αζώτου.

Σοκ ωστόσο προκαλούν  μαρτυρίες από εργαζόμενους σε κλινικές πως ένας στους τρεις τουρίστες στον Κάβο έχει χλαμύδια ή άλλου είδους σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο 22χρονος Νταριλ κοιτάει την κάμερα και δηλώνει: «Πρέπει να βρω εκείνο το κορίτσι που έχει το ίδιο πρόβλημα με μένα, να την πλησιάσω σαν αρπακτικό και να της το κάνω»…
 Όμως όλοι, άντρες και γυναίκες παραδέχονται ένα μόνο πράγμα: «Όσοι ερχόμαστε εδώ, ερχόμαστε για να πιούμε, να μεθύσουμε και να κάνουμε σεξ με όσους περισσότερους αγνώστους μπορούμε…».
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Ανακοινώθηκε επίσημα το Ubuntu Phone OS


Το γνωστό λειτουργικό έρχεται στις κινητές συσκευές

ubuntu-os-mobile-phoneΗ Canonical, εταιρεία που αναπτύσσει και εξελίσσει το γνωστό λειτουργικό Ubuntu, ανακοίνωσε το Ubuntu Phone OS, την «κινητή» δηλαδή έκδοση του γνωστού λειτουργικού συστήματος ανοιχτού κώδικα για κινητές συσκευές. Το νέο σύστημα έχει πολλά κοινά σημεία με την πλατφόρμα του Android, με πολλές ομοιότητες να βρίσκονται στους drivers του.
Η αρχιτεκτονική που υποστηρίζει είναι τόσο ARM, όσο και x86, ενώ σημαντική είναι η απουσία της μηχανής Java Virtual Machine, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σύστημα να επεξεργάζεται πιο γρήγορα τις διάφορες εφαρμογές και με χαμηλότερη κατανάλωση μνήμης.
Η πρώτη εμφάνισή του, υπολογίζεται για τις αρχές του 2014, όμως άμεσα κυκλοφόρησαν κάποιες ειδικά διαμορφωμένες εκδόσεις για συγκεκριμένες συσκευές όπως για το Galaxy Nexus.
Για να μπορεί να αποδώσει το νέο σύστημα, οι ελάχιστες απαιτήσεις θα είναι ο Cortex – A9 επεξεργαστής με χρονισμό στο 1 GHz, 512-1GB μνήμης RAM και οθόνη αφής πολλαπλών επαφών (multitouch).
Το γραφικό περιβάλλον του Ubuntu Phone OS θυμίζει αρκετά τα Windows 8, με τις συσκευές που θα το ενσωματώσουν να έχουν τη δυνατότητα άμεσης μετατροπής του σε λειτουργικό για υπολογιστές, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται με οθόνες.

 




Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Ανέκδοτο: Πάτερ, αμάρτησα!


papas-asteioΠάει μια μέρα ένας σε έναν παπά για να εξομολογηθεί. Του λέει λοιπόν: «Πάτερ μου, αμάρτησα. Τότε στον πόλεμο του ‘40 έκρυψα έναν άνθρωπο στο υπόγειό μου.»…
«Τέκνο μου, αυτό δεν είναι αμαρτία, βοήθησες ένα συνάνθρωπό σου», του λέει ο παπάς.
Τότε, λοιπόν, του ξαναλέει: «Ναι όμως, πάτερ μου, του έπαιρνα και 20.000 το μήνα.» Το σκέφτεται ο παπάς και του λέει: «Α! παιδί μου αυτό είναι βέβαια αμαρτία, αλλά μπορώ να στο συγχωρήσω.»
Και τότε ο εξομολογούμενος τον ρωτάει δειλά: «Πάτερ μου, να του πω ότι τελείωσε ο πόλεμος;»
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Τα καλύτερα Wallpapers για το 2012 από το National Geographic



















Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Φαγητά μινιατούρες!


Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »