Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Γαμπρός κλέβει την παράσταση χορεύοντας Michael Jackson! (video)


 O γαμπρός αποδεικνύεται εξαιρετικός χορευτής, δίνοντας μοναδικό show, μιμούμενος τον Michael Jackson στο "Smooth Criminal". Χορεύει σαν επαγγελματίας χορευτής κι όμως, όπως παραδέχεται ο ίδιος, τον συγκεκριμένο χορό τον έμαθε μέσα από βίντεο του YouTube!





Απολαύστε τον...



Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Εμβόλιο που καταπολεμά το 90% των καρκίνων δοκιμάστηκε με επιτυχία

Ένα εμβόλιο που επιτίθεται σε μόριο το οποίο υπάρχει στο 90% των καρκίνων δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ανθρώπους για πρώτη φορά. Στην δοκιμή, η οποία έγινε για να ελεγχθεί κατ’ αρχήν η ασφάλειά του, συμμετείχαν 10 πάσχοντες από πολλαπλούν μυέλωμα, μία μορφή αιματολογικού καρκίνου. Όλοι τους έδειξαν μεγαλύτερη αντοχή εναντίον της νόσου, ενώ τρεις από τους 7 που ήδη ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους, δεν έχουν πλέον ενδείξεις της νόσου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Το νέο εμβόλιο είναι σχεδιασμένο για θεραπευτικούς λόγους και όχι για προληπτικούς, όπως τα περισσότερα άλλα που υπάρχουν και τα οποία αποκαλούνται προφυλακτικά εμβόλια.

Στόχος του θεραπευτικού αντινεοπλασματικού εμβολίου είναι να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, στο μέλλον θα μπορεί να χορηγείται μαζί με τα υπάρχοντα φάρμακα για να εντείνει την δράση τους, καθώς και μετά τις χειρουργικές θεραπείες για να εμποδίζει την υποτροπή του καρκίνου.

Ακόμα και καρκίνοι που δείχνουν αντοχή στα υπάρχοντα φάρμακα, όπως λ.χ. συμβαίνει με πολλούς καρκίνους του προστάτη που αναπτύσσουν αντοχή στην ορμονοθεραπεία, μπορεί να είναι ευάλωτοι σε αυτό.

Το εμβόλιο στοχεύει σε μία πρωτεΐνη που λέγεται MUC1 και η οποία υπερπαράγεται από τα καρκινικά κύτταρα, αλλά όχι από τα υγιή.

Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται από τους εννέα στους δέκα καρκίνους – μεταξύ αυτών του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και φυσικά το πολλαπλούν μυέλωμα.

Όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και την φαρμακευτική εταιρεία Vaxil Biotheraputics, που επινόησαν το εμβόλιο, πριν από την πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους, το εμβόλιο είχε δοκιμαστεί σε ζώα με καρκίνο του μαστού, επιδεικνύοντας πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Οι δέκα ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah της Ιερουσαλήμ. Έως στιγμής, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναπτύξει στο εμβόλιο περιορίζονται σε έναν μικρό ερεθισμό.

Το εμβόλιο αποκαλείται ImMucin και η αγωγή στην οποία υποβλήθηκαν οι εθελοντές αποτελείται από 2-4 δόσεις. Θα μπορούσαν όμως να γίνουν έως 12 δόσεις, σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία.

Πάντως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια κλινικών δοκιμών έως ότου αρχίσει η ευρεία διάθεσή του – κάτι που υπολογίζεται ότι είναι εφικτό να γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Μεγάλη Τρίτη: το τροπάριο της Κασσιανής!

  Η Κασσιανή ή Κασσία, ήταν ηγουμένη την εποχή του Βυζαντίου, συνθέτρια, υμνωδός αλλά και ποιήτρια. Το Τροπάριο της Κασσιανής, το οποίο ψάλλεται στον όρθρο της Μεγάλης Τετάρτης (που παραδοσιακά γίνεται το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης) είναι δική της δημιουργία!
  Γύρω από την Κασσιανή έχουν δημιουργηθεί πολλοί θρύλοι αλλά και παρεξηγήσεις. Η πιο  συχνή, είναι αυτή που λέει ότι το τροπάριό της, είναι ποίημα μιας αμαρτωλής γυναίκας, μιας μετανοημένης πόρνης. Ότι δηλαδή η "εν πολλαίς αμαρτίαις" είναι η ίδια η Κασσιανή! Δημιουργείται έτσι μία σύγχυση, με αποτέλεσμα η Κασσιανή να  θεωρείται άλλοτε "αγία" και άλλοτε "πόρνη".
   Στην πραγματικότητα το τροπάριο της Κασσιανής δεν είναι αυτοβιογραφικό αλλά αναφέρεται στο συμβάν της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανιωμένη για την αμαρτωλή ζωή της συνάντησε το  Χριστό στην οικία του Φαρισαίου και αφού άλειψε με μύρο τα πόδια Του, ζήτησε άφεση αμαρτιών.
Το τροπάριο της Κασσιανής
 "Κύριε, ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή,
τὴν σὴν αἰσθομένη θεότητα, μυροφόρου ἀναλαβοῦσα τάξιν,
ὀδυρομένη, μύρα σοι, πρὸ τοῦ ἐνταφιασμοῦ κομίζει.
  Οἴμοι! λέγουσα, ὅτι νύξ μοι ὑπάρχει, οἶστρος ἀκολασίας,
ζοφώδης τε καὶ ἀσέληνος ἔρως τῆς ἁμαρτίας.
Δέξαι μου τὰς πηγὰς τῶν δακρύων,
ὁ νεφέλαις διεξάγων τῆς θαλάσσης τὸ ὕδωρ·
κάμφθητί μοι πρὸς τοὺς στεναγμοὺς τῆς καρδίας,
ὁ κλίνας τοὺς οὐρανοὺς τῇ ἀφάτῳ σου κενώσει.
  Καταφιλήσω τοὺς ἀχράντους σου πόδας,
ἀποσμήξω τούτους δὲ πάλιν τοῖς τῆς κεφαλῆς μου βοστρύχοις·
ὧν ἐν τῷ παραδείσῳ Εὔα τὸ δειλινόν,
κρότον τοῖς ὠσὶν ἠχηθεῖσα, τῷ φόβῳ ἐκρύβη.
  Ἁμαρτιῶν μου τὰ πλήθη καὶ κριμάτων σου ἀβύσσους
τίς ἐξιχνιάσει, ψυχοσῶστα Σωτήρ μου;
Μή με τὴν σὴν δούλην παρίδῃς, ὁ ἀμέτρητον ἔχων τὸ ἔλεος."

Η απόδοση του "Τροπαρίου της Κασσιανής" από τον Φώτη Κόντογλου

  " Κύριε, η γυναίκα που έπεσε σε πολλές αμαρτίες,
σαν ένοιωσε τη θεότητά σου, γίνηκε μυροφόρα
και σε άλειψε με μυρουδικά πριν από τον ενταφιασμό σου
κι έλεγε οδυρόμενη.
  Αλλοίμονο σε μένα, γιατί μέσα μου είναι νύχτα κατασκότεινη
και δίχως φεγγάρι, η μανία της ασωτείας κι ο έρωτας της αμαρτίας.
Δέξου από μένα τις πηγές των δακρύων,
εσύ που μεταλλάζεις με τα σύννεφα το νερό της θάλασσας.
Λύγισε στ' αναστενάγματα της καρδιάς μου,
εσύ που έγειρες τον ουρανό και κατέβηκες στη γης.
  Θα καταφιλήσω τα άχραντα ποδάρια σου,
και θα τα σφουγγίσω πάλι με τα πλοκάμια της κεφαλής μου·
αυτά τα ποδάρια, που σαν η Εύα κατά το δειλινό,
τ' άκουσε να περπατάνε, από το φόβο της κρύφτηκε.
  Των αμαρτιών μου τα πλήθη και των κριμάτων σου την άβυσσο,
ποιος μπορεί να τα εξιχνιάση, ψυχοσώστη Σωτήρα μου;
Μην καταφρονέσης τη δούλη σου, εσύ που έχεις τ' αμέτρητο έλεος."

Ακούστε "Το τροπάριο της Κασσιανής" από την χορωδία του πρωτοψάλτου
και καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, κ. Πάνου  Καβαρνού.
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ


ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ


Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Έρχονται αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ

Κακά «μαντάτα» για το ήδη επιβαρυμένο νοικοκυριό καθώς έρχονται αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου του 2013, στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας για τιμές λιανικής που θα αντανακλούν το κόστος παραγωγής. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό των δράσεων του ΥΠΕΚΑ, μέσα στο έτος θα ανακοινωθεί ο τρόπος της απελευθέρωσης των τιμολογίων. Η απελευθέρωση κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου θα γίνει σταδιακά μέσα στο 2013: «Είτε χρονικά σε δύο φάσεις ή με διαφορετικό τρόπο» περιέγραψε ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει και ανάλογα με το προφίλ της κατανάλωσης.

Τα ποσοστά της αύξησης θα αποφασιστούν από τη ΔΕΗ σε συνεννόηση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός ΠΕΚΑ, αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει στα τιμολόγια της υψηλής τάσης (είναι απελευθερωμένα) όπου η ΔΕΗ ανακοίνωσε στους πελάτες της μεγάλη αύξηση προκαλώντας την παρέμβαση της ΡΑΕ, απηύθυνε σύσταση στη ΔΕΗ να προβεί σε χαμηλότερες αυξήσεις. Το ίδιο έκανε και με τη μέση τάση (όπου επίσης τα τιμολόγια είναι απελευθερωμένα).

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια (χαμηλής τάσης) ο υπουργός επανέλαβε ότι οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες θα προστατευτούν.

Πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται τα κριτήρια για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια να αλλάξουν ώστε να ενταχθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες. Όπως και να 'χει, πηγές αναφέρουν ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα γίνουν σε δύο δόσεις, η μία την 1η Ιανουαρίου και η δεύτερη τον Ιούλιο του 2013.

Με την απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος και στη χαμηλή τάση αναμένεται να ανοίξει ο ανταγωνισμός και για τους ιδιώτες, οι οποίοι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ.

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

FT: Απειλή για τη σταθερότητα στην Ελλάδα οι εκλογές...


Απειλή για τη σταθερότητα εκτιμούν οι Financial Times ότι είναι οι εκλογές στην Ελλάδα.
Σε δημοσίευμα με τίτλο «Προεκλογική απειλή της σταθερότητας στην Ελλάδα», η βρετανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η ... αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα έχει βυθιστεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που τα δύο μεγάλα κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλους υποψηφίους για τις επερχόμενες εκλογές».

Επικαλούμενοι βετεράνο της Νέας Δημοκρατίας, οι Financial Times επισημαίνουν ότι «ειδικά στην επαρχεία, τόσο οι αξιοσέβαστοι επαγγελματίες όσο και διακεκριμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τις προτάσεις» των κομμάτων. Σε ανάλογο ύφος είναι και η τοποθέτηση ανωτάτου στελέχους του ΠΑΣΟΚ που κρατά την ανωνυμία του: «Λιγότεροι άνθρωποι από ότι συνήθως θέλουν να κατέβουν σε αυτές τις εκλογές».

«Οι διεθνείς πιστωτές βασίζονται στην εκτίμηση ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ και ο Αντώνης Σαμαράς της κεντροδεξιάς παράταξης, θα ανανεώσουν τη κυβερνητική συμμαχία μετά τις εκλογές έτσι ώστε να αναδυθεί η χώρα από την ύφεση μέχρι τα τέλη του 2013» σημειώνει στη συνέχεια το βρετανικό μέσο, εκτιμώντας ωστόσο ότι «ακόμη και αν τα δύο κόμματα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, πιθανότατα αυτή θα έχει μικρή διάρκεια ζωής».
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Το Ιράν δεν πωλεί πλέον πετρέλαιο στην Ελλάδα

Το Ιράν δεν εξάγει πλέον πετρέλαιο προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε την Μ. Τρίτη ο υπουργός Πετρελαίου του της χώρας, Ροστάμ Γασεμί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Shana. "Αυτή τη στιγμή, το Ιράν δεν πωλεί πλέον πετρέλαιο στην Ελλάδα" δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι "το Ιράν δεν συναντά κανένα πρόβλημα στην πώληση του πετρελαίου του και των πετρελαϊκών του προϊόντων". Δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ, το Ιράν παράγει 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει περί τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Το Ιράν εξήγε κατά μέσο όρο 100.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Ελλάδα το 2011, που αντιστοιχεί το εν τρίτον των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι η Ελλάδα αναζητεί "εναλλακτικές πηγές" τροφοδοσίας μετά το εμπάργκο που επιβλήθηκε κατά της Τεχεράνης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη, από όπου προμηθευόταν πετρέλαιο τον περασμένο χρόνο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το ιρανικό πετρέλαιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ιταλία (180.000 βαρ/ημέρα) και η Ισπανία (160 βαρ/ημέρα) είναι επίσης μεγάλοι εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου. Το 2011 εξήγε 450.000 βαρέλια ημερησίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τεχεράνη αποφάσισε στα μέσα Φεβρουαρίου να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου προς τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες εισήγαν μικρές ποσότητες πετρελαίου.

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Όμορφες εικόνες της άγριας φύσης!


























Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Πιο… «σκυλί» κι από το σκυλί της [φωτο]

Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί επιδεικνύει τις… πλούσιες εμπρόσθιες και οπίσθιες καμπύλες της ξεσηκώνοντας τον ανδρικό πληθυσμό όχι απαραίτητα με την καλή έννοια του όρου.
Αυτή τη φορά η Coco Austin φόρεσε ένα μαύρο άκρως αποκαλυπτικό φόρεμα, δείχνοντας προτίμηση στη….
διαφάνεια που θα άφηνε τα πλούσια… ελέη της να αναδειχθούν.
Φυσικά από το πλευρό της δεν έλειπε ο σύζυγός της ράπερ Ice – T με τον οποίο έσπευσαν να φωτογραφηθούν.




Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Financial Times: «Η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και θα κηρύξει στάση πληρωμών»

Με ένα άρθρο-βόμβα, οι Financial Times προβλέπουν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αλλά και στάση πληρωμών, ωστόσο επισημαίνουν πως το σενάριο αυτό ίσως να μην είναι τόσο κακό για τη χώρα.


Το άρθρο προβλέπει...


αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της χώρας προς το ΔΝΤ και χρησιμοποιώντας ως «προηγούμενο» το παράδειγμα της Αργεντινής μιλά για παρόμοια μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, δηλαδή κατά τα 2/3 των σημερινών επιπέδων, εάν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, όπως έγινε και στην Αργεντινή το 2001.


Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει «σεισμικές» τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης και κάνει λόγο για χρεοκοπίες άλλων χωρών της Ευρωζώνης που θα ακολουθήσουν μια αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. 


Ωστόσο επισημαίνει πως μια έξοδος από το κοινό νόμισμα, μπορεί να αποδειχθεί μεσοπρόθεσμα ευεργετική για την Ελλάδα καθώς θα εκτοξεύσει τόσο τον τουρισμό όσο και τις εξαγωγές.


«Δεν έχουν χαθεί όλα για το λίκνο της δυτικής φιλοσοφίας, του δράματος και της δημοκρατίας!» καταλήγει το άρθρο.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Η γενία της ανεργίας!


Η παγκόσμια ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ, στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Εκτιμά ότι ο αριθμός των ανέργων το 2012 θα φθάσει τα 2045 εκατομμύρια και το 2013 τα 209 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ανεπισήμως, εκτιμά ο κ. Ράιντερ, ο αριθμός των ανέργων από το 2008 έχει αυξηθεί κατά περίπου 56 εκατομμύρια, αν συνυπολογιστούν και όσοι δεν καταγράφονται σε καμία στατιστική. Ιδιαίτερα δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση στη νότια Ευρώπη. Παγκοσμίως η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 12,7%. Ωστόσο στην Ελλάδα και την Ισπανία, η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών ξεπερνά το 50%. Αυτό αποτελεί ωρολογιακή βόμβα με τους νεαρούς να αποτελούν το δυναμικό για μεγάλες κοινωνικές αναταραχές.
Οι νέοι, αναφέρει, πρέπει να βρίσκουν δουλειά το αργότερο δύο χρόνια μετά την αποφοίτηση από το σχολείο. Ωστόσο μετά τα σκληρά μέτρα λιτότητας δεν περισσεύουν χρήματα για να τονωθεί η αγορά εργασίας
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Λέτε να αγοράσουμε από ένα; [video]

Money maker...




























Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Ταχίνι: Σύμμαχος της νηστείας και όχι μόνο!

Ένα από τα τρόφιμα που λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή μας την περίοδο της νηστείας είναι το ταχίνι και ο χαλβάς. Παράγεται με ειδική επεξεργασία από τους σπόρους σουσαμιού και η διατροφική του αξία είναι βαρυσήμαντη. Διαχρονική αξία!
Η αξία του σουσαμιού απεικονίζεται και στην μυθολογία των Ασσυρίων, όπου σύμφωνα με αυτή οι θεοί ήπιαν κρασί από σουσάμι και έφτιαξαν τον κόσμο, ενώ διάφοροι μεταγενέστεροι μύθοι το συσχετίζουν με αθανασία. Στην Ελλάδα μολονότι δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο σε άλλα κράτη, όπως στη Μ. Ανατολή και στην Ινδία όπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του διαιτολογίου τους, τα τελευταία χρόνια κερδίζει τη θέση του στο καθημερινό μας τραπέζι. Παρεξηγημένα το καταναλώνουμε μόνο στη νηστεία, ενώ σύμφωνα με τη διατροφική του αξία θα έπρεπε να καταναλώνεται πολύ συχνότερα και σε όλη την περίοδο του χρόνου.
Προτιμήστε το για….
Την πρωτεΐνη του…

Το ταχίνι έχει πολλές πλην "τίμιες" θερμίδες. Τα 100 γρ. αποδίδουν 500 θερμίδες, παράλληλα, όμως, μας δίνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί σημαντική πρωτεϊνική πηγή (ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας) που ωστόσο από μόνη της δεν έχει υψηλή βιολογική αξία (όπως και οι περισσότερες φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες). Συνδυαζόμενο με ψωμί ή με όσπρια, όπως συμβαίνει στην παρασκευή του χούμους (ταχίνι + ρεβίθια), η βιολογική του αξία αναβαθμίζεται, συμβάλλοντας σημαντικά στην κάλυψη των πρωτεϊνικών μας αναγκών.
… γερά οστά
Παράλληλα, το ταχίνι αποτελεί ένα ιδανικό σύμμαχο για την καλή υγεία των οστών. Μας δίνει όχι μόνο ασβέστιο, αλλά και ένα ακόμα ιχνοστοιχείο τομαγνήσιο που μαζί συμμετέχουν στη ισχυρή δομή των οστών. Ειδικότερα στην περίοδο της νηστεία που απέχουμε από τις βασικές πηγές ασβεστίου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ταχίνι μαζί με τους ξηρούς καρπούς αποτελούν τις ιδανικές εναλλακτικές λύσεις.
….συγκέντρωση και ζωτικότητα
Το ταχίνι μας δίνει και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως θειαμίνη, Β6 και φυλλικό οξύ συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Οι βιταμίνες αυτές αποτελούν απαραίτητα εξαρτήματα ενζυμικών συστημάτων που συμμετέχουν στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, υδατ/κων και λιπών.
Σύμμαχος στην αναιμία
Παράλληλα το ταχίνι μας δίνει και ένα άλλο πολύτιμο για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας συστατικό, το σίδηρο. Μάλιστα, στην περίοδο της νηστείας που εκλείπει το κρέας, η επαρκής πρόσληψη σιδήρου θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας. Ο σίδηρος συμβάλλει στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς και έτσι λειτουργούν σωστά όλα τα περιφερειακά μας όργανα. Έλλειψη σιδήρου σημαίνει ότι οι μύες δεν θα έχουν καύσιμο για να παράγουν έργο και συνεπώς επέρχεται γρήγορα η κούραση. Ομοίως ο εγκέφαλος δεν θα οξυγονώνεται σωστά και μπορεί να συμβούν ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως αδυναμίες, ζαλάδες ή και λιποθυμίες. Το ταχίνι μαζί με τα όσπρια σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C μπορούν με σωστή προσαρμογή να καλύψουν το κενό σιδήρου από τη βασική πηγή πρόσληψης του που είναι το κρέας.
Και… "καλή" καρδιά
Όμως το ταχίνι συμβάλλει και στην καλή υγεία της καρδιάς. Τα λιπαρά που αποτελούν και τη βάση της σύνθεσης του, είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, ενώ τα επικίνδυνα κορεσμένα είναι ελάχιστα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων

με μείωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Επιπρόσθετα, το ταχίνι περιέχει και μικρές ποσότητες από τις πολύτιμες ουσίες που ονομάζονται φυτοστερόλες και όπως έχει αποδειχθεί πλέον σήμερα μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Οι 6 νηστίσιμες υπερ-τροφές


Ανησυχείτε μήπως με τη νηστεία χάσετε τις δυνάμεις σας και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας; Δεν υπάρχει λόγος, αφού υπάρχουν νηστίσιμες τροφές που σας γεμίζουν με ενέργεια και οφέλη.
Η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι δεν τρέφονται με τα βασικά θρεπτικά συστατικά και δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσουν την ημέρα τους. Η αλήθεια είναι ότι η πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης είναι η πιο σημαντική και η πιο πλήρης, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να λάβουμε και από άλλα τρόφιμα την απαραίτητη πρωτεΐνη και να γεμίσουμε ενέργεια, ενώ την ίδια στιγμή είναι μια καλή ευκαιρία να αποτοξινωθούμε από το κρέας και τα κορεσμένα λιπαρά και να στραφούμε σε περισσότερο φυσικές πηγές, ευεργετώντας την υγεία, αλλά και τη σιλουέτα μας με τα οφέλη τους. Δείτε ποιες τροφές μπορούν να σας κρατήσουν… παρέα τη Μεγάλη Εβδομάδα χαρίζοντάς σας ενέργεια, αντοχή και δύναμη, διώχνοντας μακριά το αίσθημα πείνας.


Φακές: 2 σε 1, με πρωτεΐνη και σίδηρο

Τα όσπρια εν γένει θεωρούνται μια σημαντική πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της νηστείας, αφού αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης και σιδήρου, με τις φακές και τα φασόλια να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Το μειονέκτημά τους είναι ότι η πρωτεΐνη τους, λόγω του ότι είναι χαμηλότερης ποιότητας από αυτή του κρέατος, χρειάζεται να συνδυαστεί με άλλες τροφές, προκειμένου να γίνει ισότιμη. Τι μπορείτε να κάνετε εν προκειμένω; Να συνδυάσετε τις φακές σας με καστανό ρύζι ή τη φασολάδα σας με ψωμί ολικής άλεσης προκειμένου να λάβετε την απαραίτητη πρωτεΐνη. Παρόμοια «πατέντα» χρειάζεται να εφαρμόσετε για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από φυτικές πηγές. Το κόλπο εν προκειμένω είναι η βιταμίνη C. Προσθέστε λίγο λεμόνι στις φακές σας ή φάτε ένα πορτοκάλι πριν το γεύμα σας, για να έχετε τα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οι φακές είναι επίσης πλούσιες σε ασβέστιο (με τα φασόλια να τις ξεπερνάνε σε περιεκτικότητα), σε φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, αποτοξινώνοντας τον οργανισμό μας από αυτά. Ακόμη, τα όσπρια γενικότερα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλες ομάδες τροφίμων όπως τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα, μην προκαλώντας απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος. Και το καλύτερο; Οι φυτικές τους ίνες μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα κι έτσι δεν ανοιγοκλείνουμε το ψυγείο ψάχνοντας να βρούμε κάτι να τσιμπολογήσουμε.




Καρύδια: χορταστικά, πρωτεϊνούχα και φίλοι της καρδιάς

Ο ξηρός καρπός με το σχήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου σε… σμίκρυνση αποτελεί το ιδανικό σνακ για τις ημέρες νηστείας και παρ’ όλο που είναι πλούσια σε θερμίδες, μπορείτε αυτό το διάστημα να απολαύσετε τα καρύδια σε μεγαλύτερες ποσότητες, εφόσον το νηστίσιμο διατροφικό σας πλάνο σας δίνει αυτό το περιθώριο – αρκεί να μην ξεχνάτε ότι 5 καρύδια καθαρισμένα αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι, όπως και οι φακές και τα όσπρια εν γένει, έτσι και αυτά θα μας χαρίσουν περισσότερες ώρες κορεσμού, πριν αρχίσουμε να αναζητάμε και πάλι τι θα φάμε, ενώ αποτελούν επίσης πηγή φυτικής πρωτεΐνης – την οποία αν συνδυάσετε με δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης θα τη λάβετε σε υψηλή ποιότητα. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους, όμως, όσον αφορά την υγεία είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά τους, τα οποία βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης, κάνοντας μακροπρόθεσμα καλό στην υγεία της καρδιάς. Ακόμη, τα καρύδια, όπως και τα αμύγδαλα, είναι πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο προωθώντας την υγεία των οστών, ενώ η μελατονίνη τους θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας, ακόμη κι αν πέφτετε στο κρεβάτι… πεινασμένοι.




Φράουλες: ένα υγιεινό επιδόρπιο

Είναι γλυκές, θρεπτικές και μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν το επιδόρπιό σας αυτές τις ημέρες, πασπαλισμένες με λίγη καστανή ζάχαρη. Εκτός, όμως, από τη γλυκιά τους γεύση, οι φράουλες αποτελούν σημαντική θρεπτική τροφή εν καιρώ νηστείας, καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες με κυρίαρχη τη βιταμίνη C, βοηθώντας στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην απορρόφηση σιδήρου. Έχουν πολλές φυτικές ίνες προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και υδατάνθρακες χαρίζοντας ενέργεια στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιες και σε άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο κ.ά. Δοκιμάστε τες σκέτες ή φτιάξτε μαρμελάδα φράουλα με βιολογικές φράουλες, ζάχαρη, νερό και χυμό λεμονιού, την οποία μπορείτε να απολαμβάνετε σαν ένα γλυκό σνακ, αλειμμένη πάνω σε μια φέτα ψωμιού ολικής άλεσης.




Σόγια: μια τροφή… δυναμίτης

Ίσως η αγαπημένη τροφή όλων αυτών που νηστεύουν, η σόγια μπορεί να πάρει τη μορφή τυριού, κρέατος, γάλακτος και άλλων τροφών που «απαγορεύει» η νηστεία, έτσι ώστε να μας δώσει την ψευδαίσθηση ότι δεν περιοριζόμαστε διατροφικά. Πέραν, όμως, αυτής της ψευδαίσθησης, η σόγια έχει πολύτιμα οφέλη που μας ευεργετούν τόσο σε μέρες νηστείας, όσο και γενικά. Όσο νηστεύουμε, λοιπόν, η σόγια μας παρέχει απαραίτητη πρωτεΐνη, η οποία μάλιστα σύμφωνα αρκετές μελέτες δρα βοηθητικά στη μείωση της συνολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης – αρκεί πάλι να τη συνδυάσουμε με ολική άλεση για να αυξήσουμε την ποιότητά της. Ακόμη, είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και σελήνιο και κάλιο, το οποίο χρειάζεται για την ισορροπία νατρίου-καλίου του οργανισμού, έτσι ώστε η αρτηριακή πίεση να παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα. Η δράση της σόγιας επεκτείνεται και στη διατήρηση της καλής χλωρίδας του εντέρου, αφού το μίζο (παράγωγο σόγιας) αποτελεί μια καλή προβιοτική τροφή. Χρειάζεται, μόνο, να δώσετε προσοχή στα προϊόντα σόγιας που επιλέγετε, εξασφαλίζοντας ότι το τρόφιμο που αγοράζετε είναι πιστοποιημένο και ελεγμένο ότι δεν χρησιμοποιεί μεταλλαγμένη σόγια, ενώ καλό θα ήταν να δείχνετε προτίμηση προς τη βιολογική σόγια.






Ταχίνι: διατροφικός θησαυρός

Ένας από τους πρωταγωνιστές στη διατροφή σε περιόδους νηστείας, το ταχίνι (πολτοποιημένο σουσάμι) μπορεί να είναι πλούσιο σε θερμίδες (τα 100 γραμμ. αποδίδουν περισσότερες από 400 θερμίδες), αλλά σας γεμίζει με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που θα σας «κρατήσουν» δυνατούς, όσο η διατροφή σας είναι κάπως περιορισμένη. Είναι κι αυτό πλούσιο σε πρωτεΐνη, βοηθώντας τον οργανισμό να εκτελέσει σωστά τις λειτουργίες του, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε αμινοξέα και υδατάνθρακες χαρίζοντας ενέργεια, αλλά και βιταμίνες με κυρίαρχες τη βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Χρησιμοποιήστε το σε νηστίσιμες πίτες και κουλούρια, στο πρωινό σας μαζί με τη βρώμη ή απολαύστε το στο χαλβά σας, προσέξτε μόνο τις ποσότητες που θα καταναλώσετε, αν θέλετε μετά τη νηστεία η ζυγαριά να μην αποτελέσει εχθρό σας.



Μπρόκολο: ο αρχηγός των λαχανικών

Όλα τα λαχανικά είναι σημαντικά σε μια διατροφή που ακολουθεί τα πρότυπα της νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, αποτοξινώνοντας τον οργανισμό, χορταίνοντάς μας και παρέχοντάς μας σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, όμως, το μπρόκολο, μπορεί να σας βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου φυτικής προέλευσης, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ είναι πλούσιο και σε άλλες βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε κ.ά. Την απορρόφηση του σιδήρου βοηθούν επίσης και η ντομάτα, όπως και το λάχανο, τα οποία μπορείτε να τα καταναλώνετε σε σαλάτα που συνοδεύει το τρόφιμο που σας παρέχει σίδηρο π.χ. τις φακές. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές αυτό το διάστημα, το μπρόκολο μπορεί να σας προσφέρει τις… υπηρεσίες του, ενώ γενικότερα θα τονώσει το ανοσοποιητικό σας και θα σας κρατήσει δυνατούς και χορτάτους.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Η Έξοδος του Μεσολογγίου


Στις 10 Απριλίου του 1826 στο Μεσολόγγι, σε μία μάντρα απλή και πρόχειρη, που έγινε το αιώνιο σύμβολο της πολεμικής αρετής των Ελλήνων της νεωτέρας εποχής, γράφτηκε το Έπος της Εξόδου του Μεσολογγίου.
Μιας πράξεως Αιωνίας, που σίγουρα δεν έχει καμμία σχέση με την «λογική» και τον «ρεαλισμό» της κάθε Ζυρίχης, του κάθε «η Κύπρος είναι μακριά» και του κάθε Μνημονίου.

Πάνω από δέκα χιλιάδες ψυχές αποφάσισαν, τότε, να πεθάνουν και να μη συμβιβασθούν με τον τύραννο και αυτό σίγουρα δεν έχει καμμία σχέση με όλα αυτά που σήμερα επικρατούν στην δημόσια ζωή της χώρας.

«Τρέμει η ψυχή και ξαστοχά γλυκά τον εαυτό της», γράφει ο Ποιητής και παραπάνω «Όποιος πεθαίνει σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει». Τι σχέση μπορούν να έχουν, λοιπόν, οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» με ό,τι σήμερα συμβαίνει;

Σκέπτεστε αλήθεια, εάν στο Μεσολόγγι έκαναν στην άκρη το «συναίσθημα» τι θα γινότανε; Πολύ απλά θα δεχόντουσαν τον «έντιμο συμβιβασμό», που τους είχε προτείνει και η υπερδύναμη της εποχής, η Αγγλία, αλλά και οι πασάδες στις 2 Απριλίου του 1826.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, στης 25 Μαρτίου του 1826 ο Λόρδος αρμοστής των Ιονίων Νήσων Σερ Φρέντερικ Άνταμς πήγε στο Μεσολόγγι και προσέφερε στους υπερασπιστές του την μεσολάβησή του για να λυθεί η πολιορκία του και να φύγουν ελεύθεροι οι υπερασπιστές του.

Ο Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος γράφει για την πρόταση του Άνταμς:

«Οι υπερασπιστές της Ελλάδος όσο απελπισμένοι κι αν ήταν, αρνήθηκαν αγέρωχα την πρόταση»!

Θα μπορούσαν όμως να πουν κατά το «Ευχαριστούμε τους αμερικάνους» στα Ίμια, «ευχαριστούμε τους Εγγλέζους» στο Μεσολόγγι και να ζήσουν.

Όμως πέθαναν και αυτό δεν είναι «Ρεαλισμός» δεν είναι «λογική» είναι η αποθέωση του ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ, του συναισθήματος της φλογερής πίστεως προς την ΠΑΤΡΙΔΑ. Όμως οι προτάσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Στης 2 Απριλίου ο Ιμπραήμ και ο Ρεσίντ έστειλαν γραπτή πρόσκληση στην Φρουρά, προφασιζόμενοι ότι οι Έλληνες είχαν εκφράσει την επιθυμία να συζητήσουν τους όρους της συνθηκολογήσεως.

Με την πρότασή τους επέτρεπαν στον Ελληνικό στρατό να εγκαταλείψει το Μεσολόγγι και σε όσους κατοίκους το επιθυμούσαν να φύγουν μαζί με την φρουρά. Οι Έλληνες απήντησαν στους πασάδες ότι αν θέλουνε το Μεσολόγγι μπορούσαν να έλθουν να το πάρουν. Και πως ότι είναι να γίνει είναι στα χέρια του Θεού. Αυτό ήταν το Μεσολόγγι, το Μεσολόγγι με τους χιλιάδες νεκρούς, το Μεσολόγγι με το ολοκαύτωμα του Καψάλη, ένα ολοκαύτωμα όχι τυχαίο, όπως νομίζουν ορισμένοι, αλλά προαποφασισμένο!

Συγκεκριμένα, στο κείμενο, που ΠΡΙΝ την έξοδο είχε συνταχθεί από τον Κασομούλη καθ’ υπαγόρευσιν του Μητροπολίτου Ρωγών Ιωσήφ αναφερότανε σχετικά:

“Θ’. Οι λαγουμτζήδες να βάλουν εις τα φυτίλια φωτιά, λογαριάζοντες να βαστάξουν μετά την έξοδόν μας μία ώρα επέκεινα. Το ίδιο να οδηγηθούν και οι εις τας πυριτοθήκας ευρισκόμενοι ασθενείς και χωλοί. Ηξεύρομεν όλοι τον Καψάλην”.

Αυτό ήταν, λοιπόν το Μεσολόγγι…
Μάγεμα η φύσις κι όνειρο
στην ομορφιά και χάρη,
Η μαύρη πέτρα ολόχρυση
και το ξερό χορτάρι

Με χίλιες βρύσες χύνεται,
με χίλιες γλώσσες κραίνει
Όποιος πεθάνη σήμερα
χίλιες φορές πεθαίνει.

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ»
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Μερικά από τα καλύτερα 3D σχέδια που έχουν γίνει ποτέ! (Μέρος 1ο)


Οι εικόνες που δημιουργούν οι καλλιτέχνες ανά τον κόσμο είναι φανταστικές. Σε ορισμένες αν βρεθούμε μπροστά πιστεύω θα μας πιάσει δέος...






























Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »