Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Η λίμνη με τη μεγαλύτερη διαύγεια!

Η λίμνη Nelson ή Blue Lake όπως ονομάζεται βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία και βασικό χαρακτηριστικό της είναι το γεγονός ότι η οπτική ευκρίνεια στο εσωτερικό της... φτάνει μέχρι και τα 80 μέτρα σε βάθος! «Η καθαρότητα των νερών της προσεγγίζει κατά πολύ αυτήν του απεσταγμένου νερού», αναφέρει ο Δρ Davies-Colley, ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Νερού και Ατμοσφαιρικής Έρευνας (NIWA) της χώρας. Η ορατότητα της Blue Lake ξεπερνά ακόμα και αυτήν της φημισμένης Waikoropupu Springs στο Golden Bay που φτάνει τα 63 μέτρα.

Τα νερά έχουν μπλε-βιολετί αποχρώσεις, ενώ τα σωματίδια που αιωρούνται στην επιφάνεια τής προσδίδουν έντονο μπλε χρώμα. Η λίμνη τροφοδοτείται από τη γειτονική λίμνη Constance, ενώ αποτελεί ένα από τα ωραιότερα φυσικά θεάματα της ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί, δε, μέρος ενός Εθνικού Πάρκου που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και διακρίνεται για την πλούσια βλάστηση.






Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Μια εντυπωσιακή βόλτα στο Ντουμπάι σε 4 μόλις λεπτά! (Βίντεο)

Εκατοντάδες φωτογραφίες συνενώθηκαν για να δημιουργήσουν ένα time-lapse βίντεο τεσσάρων περίπου λεπτών όπου ο καθένας μπορεί να αισθανθεί έστω για λίγο χρόνο σαν επισκέπτης στο Ντουμπάι... αυτής της ολοκαίνουριας πόλης που δημιουργήθηκε στο κέντρο της ερήμου, εκεί που πριν μερικές δεκαετίες το βλέμμα χανόταν στην άμμο! Σήμερα πολυτελή ξενοδοχεία, πάρκα, παραλίες, ουρανοξύστες, εντυπωσιακοί δρόμοι και σιδηρόδρομοι, ένας μαγευτικός ποταμός και πολλά άλλα αξιοθέτατα συνθέτουν τη σύγχρονη πόλη του Ντουμπάι. Απολαύστε την…
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Παράξενα… ανθρωπόμορφα βράχια!

Απόκρημνα βράχια αλλά και βραχώδεις πλαγιές βουνών παραπέμπουν σε ανθρώπινα πρόσωπα! Αρκεί βέβαια να κοιτάμε από την κατάλληλη οπτική γωνία... και να αφήσουμε τη φαντασία μας να δουλέψει.


1. Stac Levenish, Σκωτία
Το νησί Levenish Stac είναι μία από τις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές στο Outer Hebrides της Σκωτίας. Το πανύψηλο ανθρώπινο πρόσωπο στη μία πλευρά του νησιού καθιστά τον τόπο και τρομακτικό…

2. Sphinx, Ρουμανία


Στην οροσειρά Bucegi στην κεντρική Ρουμανία, ο άνεμος και η βροχή έχουν διαβρώσει με παράδοξο τρόπο τα βράχια. Ο πιο παράξενος σχηματισμός είναι η περίφημη Σφίγγα, σε υψόμετρο 2.216 μέτρων, το ύψος της οποίας φτάνει τα 8 μέτρα και η ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι η καλύτερη για να τη θαυμάσει κάποιος.

3. Eagle Cap Chieftain, Όρεγκον


Ένα κεφάλι χαραγμένο στο βράχο έκλεψε τις εντυπώσεις όταν ο φωτογράφος Ted Werth απαθανάτισε για πρώτη φορά την άγρια ομορφιά της περιοχής.

4. Hodge Close Quarry Skull, Βρετανία


Στο γραφικό Lake District της Αγγλίας βρίσκεται το περίφημο… κρανίο! Ένα βραχώδες σπήλαιο που λες και ξεπήδησε από ταινία τρόμου!

5. Roswell Calling Card, Μεξικό


Στο Εθνικό Πάρκο Bandelier στο βόρειο-κεντρικό Νέο Μεξικό αυτό που ξεχωρίζει ο επισκέπτης είναι οι γκρεμοί από ηφαιστειακό πέτρωμα και ένα πρόσωπο… άλιεν που κάνει την εμφάνισή του σε κάποιο σημείο τους.

6. Moher Of God, Ιρλανδία

Το πρόσωπο ενός άντρα σχηματίζεται στα Moher Cliffs της Ιρλανδίας!
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

10 πράγματα που δεν ξέρετε για το καρπούζι!

Το καρπούζι είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πλέον αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, το οποίο δικαίως έχει λάβει το χαρακτηρισμό «βασιλιάς»! 



Γλυκό, δροσερό, ζουμερό τρώγεται φρέσκο, ως γλυκό κουταλιού αλλά και τηγανητό(!) ή εν είδει δροσερής γρανίτας. Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου και καλλιεργείται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην Κίνα, ενώ μόλις τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων», αφού η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική «karpuz». Κι από τα γενικότερα, λοιπόν, εγκυκλοπαιδικά στοιχεία για το καρπούζι ήρθε η ώρα να δούμε 10 βασικά πράγματα που πιθανόν δεν γνωρίζετε γι’ αυτό…


10. Πολύχρωμες ποικιλίες

Κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο, το καρπούζι καλλιεργείται ανά τον κόσμο σε περισσότερες από 1.200 ποικιλίες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους όχι μόνο βάσει του χρώματος αλλά και του σχήματος, και της υφής και των σπόρων. Επιπλέον μεγάλη διαφορά υπάρχει και στη γλυκύτητα της σάρκας, που διαβαθμίζεται ανάλογα με την ποικιλία. Έτσι το κίτρινο καρπούζι είναι λιγότερο γλυκό και διατηρείται περισσότερο χρόνο σε σχέση με το κόκκινο, ενώ το πορτοκαλί έχει στυφή γεύση και οι σπόροι απουσιάζουν εντελώς από το εσωτερικό του.

9. Χαμηλή θερμιδική πυκνότητα
 

Πλούσιο με σημαντικές βιταμίνες όπως Α και C, πολλών ανόργανων συστατικών και απουσία χοληστερόλης και λιπών, το καρπούζι είναι ένας απολύτως υγιεινός καρπός που δροσίζει χωρίς να παχαίνει. Με λίγα λόγια το καρπούζι όχι μόνο έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα φρούτα, αλλά περιέχει και λιγότερα σάκχαρα. Επιπλέον, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από άλλα φρούτα, γεγονός που αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα, γιατί τροφές με πολύ νερό χορταίνουν περισσότερο χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες. Το καρπούζι έχει, λοιπόν, αυτό που λέμε χαμηλή θερμιδική πυκνότητα, αποτελώντας σημαντικό «όπλο» σε μια ισορροπημένη διατροφή.

8. Φρούτο ή λαχανικό

Το καρπούζι αναγνωρίζεται ευρέως ως φρούτο και είναι στενά συνδεδεμένο με την κίτρινη κολοκύθα (φρούτο κι αυτή!), με την έννοια ότι ο καρπός του είναι γλυκός και καταναλώνεται ως επιδόρπιο. Το άλλο βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί το καρπούζι από τα λαχανικά είναι η επικονίαση, με την οποία γίνεται ο πολλαπλασιαμός του φυτού, με τη βοήθεια των μελισσών, σε αντίθεση με τα λαχανικά που δεν έχουν καμία σχέση με επικονίαση, καθώς τα περισσότερα είναι αυτογονιμοποιούμενα.

7. Παγκόσμια παραγωγή

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το καρπούζι έχει περίπου 1.200 ποικιλίες που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, ενώ ο αριθμός των χωρών που παράγουν και εξάγουν αυτό το φρούτο είναι πάνω από 100, επειδή η καρπουζιά μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Το Νο1 στη λίστα της παγκόσμιας παραγωγής καρπουζιού διατηρεί η Κίνα, και μάλιστα με διαφορά από τις άλλες χώρες.

6. Σε συσκευασία δώρου

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η παράδοση να προσφέρουν στην Κίνα και την Ιαπωνία το καρπούζι ως δώρο έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια, και μάλιστα αποτελούσε ένδειξη αγάπης και φιλίας μεταξύ των ανθρώπων. Έτσι τα τριαντάφυλλα και οι ανθοδέσμες είναι ξεπερασμένες, ενώ ένα τετράγωνο καρπούζι, για παράδειγμα,με τον απαραίτητο φιόγκο δείχνει και με το παραπάνω όλα τα… ζουμερά συναισθήματα!

5. Παράξενοι γευστικοί συνδυασμοί

Μπορεί όλοι να γωνρίζουμε το καρπούζι ως φρούτο, που καταναλώνεται σκέτο και μας δροσίζει το καλοκαίρι, όμως σε διάφορες κουζίνες του κόσμου συνδυάζεται άριστα με… παράδοξα υλικά, δημιουργώντας νέες λαχταριστές γεύσεις. Για παράδειγμα, το καρπούζι ταιριάζει απόλυτα με φέτα και μπλε τυρί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τολμούν να βάλουν στο πιάτο τους ένα «μπιφτέκι καρπουζιού με τυρί», το οποίο συνηθίζουν πολύ στον αραβικό κόσμο (Watermelon Burgers with Cheese). Επιπλέον, μια φέτα καρπούζι με προσούτο, λίγο μαλακό τυρί Brie και μπόλικο λεμόνι αποτελεί μια μοναδική γκουρμέ απόλαυση για κάθε ουρανίσκο!

4. Κρατήστε τους σπόρους

Οι σπόροι του καρπουζιού είναι απόλυτα ασφαλείς και δεν χρειάζετε να ανησυχείτε καθόλου εάν καταπιείται μερικούς! Έχουν απαλή υφή και είναι σχεδον άγευστοι, ενώ σε αρκετές χώρες του κόσμου τους καβουρντίζουν και τους καταναλώνουν ως άριστο συνοδευτικό του καφέ και του τσαγιού ή απλώς σαν ένα σνακ για να… περνά η ώρα, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Επιπλέον, μπορείτε να τους φυτέψετε και με λίγη φροντίδα και προσοχή στο πότισμα να έχετε εύκολα και γρήγορα τις δικές σας καρπουζιές.

3. Γιατροσόφια
 

Το καρπούζι ενδείκνυται να τρώγεται με άδειο στομάχι πριν από το δείπνο, καθώς καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και κρατά το πεπτικό σύστημα σε άριστη κατάσταση. εγκοπή. Θεραπευτική επίδραση ασκεί το καρπούζι στις παθήσεις του ήπατος, ενώ είναι αποτελεσματικό ως φρούτο σε κυστίτιδες και γενικά σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, αυτοί που πάσχουν από διάρροια πρέπει να καταναλώνουν αρκετό καρπούζι, ενώ τρεις μερίδες καρπουζιού την ημέρα δίνει λάμψη και διατηρεί το δέρμα σε άψογη κατάσταση.

2. 90% νερό

Το καρπούζι περιέχει περίπου 92% νερό και μόνο 5% ζάχαρη, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του προκαλεί έντονη διούρηση. Κι αν αυτό θεωρείται από κάποιους… ενοχλητικό, σκεφτείτε ότι έτσι καθαρίζονται το αίμα από τα δηλητήρια και τα νεφρά από τα άλατα και τους μικρούς λίθους! Επίσης, η υπερβολική ποσότητα νερού που υπάρχει στο καρπούζι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να το καταναλώνουμε αμέσως μετά το γεύμα ή το δείπνο, επειδή επηρεάζει αρνητικά την πέψη. Καλύτερα σκέτο κάποια άλλη ώρα.

1. Το μεγαλύτερο στον κόσμο

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το μεγαλύτερο καρπούζι στον κόσμο «ζυγίστηκε» στα 108 κιλά περίπου! Καλλιεργήθηκε στο Τενεσί από τον Bill Carson στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και κατέχει επάξια μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες εδώ και 22 χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »