Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Δείτε το Μηχανογραφικό - Μέχρι τις 12 Ιουλίου η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου

Στο επόμενο βήμα έχουν επικεντρωθεί πλέον οι υποψήφιοι με τη συμπλήρωση και την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου που πρέπει να γίνει μέχρι τις 12 Ιουλίου. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.


Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά και οι υποψηφιοι θα πρέπει να μπουν στην ειδική εφαρμογή που υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr

- Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πάρουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) από το Λύκειο από το οποίο αποφοίτησαν.

- Από το Λύκειο θα πάρουν τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης στον οποίο αναγράφονται οι βαθμοί των πανελλαδικών μετά την προσαρμογή του προφορικού βαθμού στο γραπτό.


- Στη συνέχεια, θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό και να το υποβάλουν ηλεκτρονικά. Μετά την οριστικοποίηση δεν μπορούν να κάνουν καμία μεταβολή.


- Αν κάποιος από τους υποψηφίους ανήκει σε ειδική κατηγορία, θα πρέπει να έχει έτοιμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με ημερομηνία όχι μεταγενέστερη από την ημερομηνία υποβολής του μηχανογραφικού.

- Τα δικαιολογητικά θα τα καταθέσουν στη σχολή επιτυχίας. Αν είναι ελλιπή ή ψευδή, οι υποψήφιοι θα διαγραφούν και θα τιμωρηθούν με αποκλεισμό από τις Πανελλαδικές για δύο χρόνια.

- Όταν οι απόφοιτοι εισέλθουν στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου, πρέπει να ακολουθήσουν τα αναλυτικά βήματα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

- Μπορούν να κάνουν όσους συνδυασμούς θέλουν και να τους τροποποιήσουν, χωρίς όμως να κάνουν οριστικοποίηση.

- Όταν οι υποψήφιοι κάνουν οριστικοποίηση του μηχανογραφικού, δεν πρέπει να ξεχάσουν να κρατήσουν αντίγραφο.

Από το Υπουργείο Παιδείας δημοσιεύτηκε το Μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ, ΕΠΑΛ (Ομάδα Βʼ), καθώς και το Μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) για το 2013, με την υλοποίηση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».

  Για το Μηχανογραφικό Δελτίο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) πατήστε εδώ.


Για το Μηχανογραφικό Δελτίο ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) πατήστε εδώ.  
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης και μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ειδικών κατηγοριών

Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης και μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ειδικών κατηγοριών (Έλληνες του εξωτερικού, Αλλοδαποί-Αλλογενείς, Ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις)
Δελτίο Τύπου

Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης και μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ειδικών κατηγοριών (Έλληνες του εξωτερικού, Αλλοδαποί-Αλλογενείς, Ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις).
Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται:
1. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης συμμετοχής και του μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2013, των ακόλουθων ειδικών κατηγοριών:
  •    Έλληνες του εξωτερικού, από Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 μέχρι και Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013.
Η ηλεκτρονική υποβολή θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου στη διαδρομή: www.minedu.gov.gr/Εξετάσεις/Έλληνες του Εξωτερικού.
  •    Αλλοδαποί - Αλλογενείς, από Τρίτη 16 Ιουλίου 2013 μέχρι και Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013.
Η ηλεκτρονική υποβολή θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου στη διαδρομή:
www.minedu.gov.gr/Εξετάσεις/Αλλοδαποί-Αλλογενείς.
2. Οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και κατέχουν πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησης από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές που είχαν συσταθεί σε συγκεκριμένα δημόσια ή πανεπιστημιακά νοσοκομεία, προκειμένου να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2013, θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, μηχανογραφικό δελτίο, το Σεπτέμβριο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείαςκαι Θρησκευμάτων το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Σας προτείνουμε το καλύτερο Ελληνικο site για να κατεβάσετε δωρεάν ταινίες με Ελληνικούς υπότιτλους .
Ξενες Ταινιες Online Δωρεαν και σειρες
http://moviestuck.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Εκπληκτικά 3D τατουάζ!

 Η 19χρονη Chooo-San είναι μια μαθήτρια η οποία είναι πολύ καλή στο να κάνει 3D ταουάζ. Τα υλικά που χρησιμοποιεί ακρυλικές μπογιές και το ατέλεσμα είναι φανταστιικό!



























Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Άνοιξαν οι μεγαλύτερες σήραγγες των Βαλκανίων: Αθήνα - Θεσσαλονίκη με το τρένο σε 3.15'

Οι σήραγγες του Καλλιδρόμου, το δυσκολότερο τεχνικό έργο της σύγχρονης Ελλάδας, άνοιξαν μετά από χρόνια εργασιών και κατασκευαστικών δυσκολιών. Το «τρύπημα» της αριστερής σήραγγας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου και οι εργαζόμενοι της βόρειας και της νότιας πλευράς του βουνού έδωσαν τα χέρια σε ένα πανηγυρικό κλίμα, αφού κατάφεραν με τη σκληρή δουλειά τους να τιθασεύουν την άγρια φύση του βουνού της Στερεάς Ελλάδας.


Ετσι μέχρι το 2016 η απόσταση Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα γίνεται με το τρένο μέσα σε 3.15'. Όπως αναφέρει και tovima η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για μία νέα πρωτιά, αφού κατασκεύασε τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά τούνελ των Βαλκανίων.

Το έργο ήταν από τα πιο δύσκολα, αφού οι γεωλογικές συνθήκες και οι ιδιότητες του μαλακού πετρώματος δεν έδιναν πολλές λύσεις στους μηχανικούς. Η συγκεκριμένη εργολαβία κόστισε 220 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του έργου περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Ασύλληπτες ταχύτητες που θα φτάνουν έως και 250 χλμ ανά ώρα

Η διάνοιξη του Καλλιδρόμου και η αποπεράτωση της νέας γραμμής Τιθορέας - Λιανοκλαδίου είναι το πρώτο βήμα που θα κάνει το ταξίδι μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονίκης υπόθεση τριών ωρών και ενός τετάρτου. Άλλωστε  η σήραγγα μελετήθηκε για ταχύτητες έως και 250 χλμ ανά ώρα, αλλάζοντας τον χάρτη των μεταφορών στην Ελλάδα και καθιστώντας τις αεροπορικές συγκοινωνίες μεταξύ των δύο πόλεων πολυτέλεια.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Φεύγουμε για Μήλο!!!


Αφήστε τα όνειρα σας να αναδυθούν στην αγκαλιά της Αφροδίτης

Η Μήλος είναι ηφαιστειακό νησί του Αιγαίου Πελάγους. Έχει σχήμα πετάλου και αναρίθμητες παραλίες που καθιστούν το νησί διεθνή τουριστικό πόλο. Πολυάριθμες μικρές και μεγάλες αμμουδιές σε μια πανδαισία χρωμάτων, θαλασσινές σπηλιές και γεωμορφολογικά σχήματα ηφαιστειακής έμπνευσης δικαιολογούν επαρκώς την τουριστική έκρηξη των τελευταίων δεκαετιών. Η ιστορία, οι μύθοι και η παράδοση συναντιούνται με την ξεχωριστή ομορφιά του νησιού και συνθέτουν έναν ιδανικό προορισμό χαλάρωσης και ευχαρίστησης, ικανό να συνδυάσει και να ικανοποιήσει ακόμα και τις δυσκολότερες απαιτήσεις!

Η Μήλος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά στην Ελλάδα. Αντικειμενικά !

Απέχει τρεις ώρες από την Αθήνα με πλοίο και 30 λεπτά με αεροπλάνο. Είναι ιδανικό νησί για τους λάτρεις της φύσης και του απέραντου γαλάζιου. Έχει περίπου 125 χιλιόμετρα ακτογραμμής με περισσότερες από 50 αμμώδεις παραλίες !!!

Αξιοθέατα

Αρκούδες

Στην είσοδο του κόλπου της Μήλου δίπλα στη Πλάθιενα βρίσκονται οι Αρκούδες για να υποδεχτούν τον επισκέπτη του νησιού. Ένα παιχνίδι γλυπτικής στα βράχια από την φύση, δημιούργησε αυτό το μοναδικό φαινόμενο.


Aρχαίο Θέατρο

Το Αρχαίο Θέατρο βρίσκεται στη περιοχή της Τρυπητής. Η κατασκευή του Θεάτρου ανάγεται πιθανότατα στην Ελληνιστική Εποχή, όμως σήμερα είναι ορατή η Ρωμαϊκή φάση του μνημείου. Σώζεται το κοίλο με επτά μαρμάρινες κερκίδες, η ορχήστρα και το δάπεδο της σκηνής. Σήμερα παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η έρευνα, το θέατρο παραχωρείται για κάποιες παραστάσεις.

Αρχαίο θέατρο Μήλος

Αρχαιολογικό Μουσείο

Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο στην Πλάκα , έργο του Ε. Τσίλλερ, που κτίστηκε το 1870. Επισκευάστηκε από αρχιτέκτονες της ΚΑ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και λειτουργεί ως μουσείο από το 1985.


Στο ΒΔ άκρο της Μήλου βρίσκεται το ακρωτήριο Βάνι. Πριν από εκατομμύρια χρόνια η περιοχή αυτή ήταν ο λασπώδης πυθμένας ενός υποθαλάσσιου κρατήρα, όπου σταδιακά σχηματίστηκαν πετρώματα πλούσια σε μαγγάνιο.

Το 1871 έγιναν οι πρώτες προσπάθειες για την αξιοποίηση αυτού του μεταλλεύματος.


Γλαρονήσια

Μόνιμοι κάτοικοι των τριών αυτών βραχονησίδων , που αποτελούν δημιουργήματα της υφαιστειακής λάβας , είναι οι γλάροι. Βρίσκονται στη Βόρεια πλευρά του νησιού και ο καλύτερος τρόπος για να τα θαυμάσετε από κοντά είναι η επίσκεψη με κάποιο από τα τουριστικά εκδρομικά σκάφη που ξεκινούν από τον Αδάμαντα.


Καλόγερος

Ένας επιβλητικός βράχος μέσα στη θάλασσα λίγο μετά τα Πολλώνια, στη θαλάσσια διαδρομή που οδηγεί στα Γλαρονήσια, δημιούργημα και αυτός της ηφαιστειακής λάβας.


Κατακόμβες

Xριστιανικό κοινοτικό κοιμητήριο που χρονολογείται στα τέλη του 2ου αι. μ.Χ. και παρέμεινε σε χρήση μέχρι τα τέλη του 5ου αι. μ.Χ. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα αποτελούμενο από τρεις κατακόμβες, δηλαδή από μεγάλους χαμηλούς διαδρόμους, με συνεχόμενους προς κάθε διάδρομο άλλους μικρότερους και ένα νεκρικό θάλαμο. Και οι τρεις κατακόμβες συγκοινωνούν με διαδρόμους μεταξύ τους. Στις πλευρές των διαδρόμων βρίσκονται λαξευμένοι τοξωτοί τάφοι (ή αρκοσόλια), ορισμένοι από τους οποίους είναι οικογενειακοί. Ταφές εντοπίστηκαν επίσης και στο δάπεδο των διαδρόμων. Οι τάφοι διακοσμούνται με φυτικά κοσμήματα και συμβολικές παραστάσεις.


Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο της Μήλου βρίσκεται στην Πλάκα κοντά στην εκκλησία της Παναγιάς Κορφιάτισσας. Ιδρύθηκε το 1967 από τον Σύλλογο των Μηλίων της Αθήνας και είναι πλούσιο σε εκθέματα. To Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου βρίσκεται στον Αδάμαντα και λειτουργεί από τον Μάιο του 1998.Το Μουσείο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της εταιρίας S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., η οποία έχει αναλάβει και τη λειτουργία του. Στόχος του Μουσείου είναι να προβάλλει και να τιμήσει τη μεταλλευτική ιστορία της Μήλου και την τοπική παράδοση, ιδιαίτερα αυτή που συνδέεται με τη γεωλογία, τη μεταλλεία και το φυσικό πλούτο.

Ναυάγιο

Ο χειμώνας στα νησιά είναι δύσκολος! Ο καιρός έφερε και προσάραξε στα αβαθή λίγο ανατολικότερα από το Σαρακίνικο, αυτό το πλοίο, πιθανότατα ύστερα από μηχανική βλάβη.


Φυλακωπή

Από τις σημαντικότερες πόλεις του προϊστορικού Αιγαίου. Σώζει λείψανα ζωής από δύο χιλιετίες περίπου (3300-1100 π.Χ.). Στην τρίτη οικιστική περίοδο είναι έντονες οι μινωικές επιδράσεις ενώ στην τέταρτη οι μυκηναϊκές. O ι ανασκαφές άρχισαν το 1896-1899 από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή και συνεχίστηκαν κατά τα έτη 1911, 1963 και 1974-1977. T α σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα του αρχαιολογικού χώρου είναι:

Παραλίες

Η Μήλος φημίζεται για τις πολυάριθμες μικρές και μεγάλες παραλίες της. Τα ηφαιστειογενή πετρώματα στο διαρκές παιχνίδι τους με τα στοιχεία της φύσης έχουν δημιουργήσει παραλίες μοναδικής ομορφιάς.Υπάρχουν περισσότερες από 70 παραλίες με πεντακάθαρα κρυσταλλένια νερά που σας περιμένουν!!! Καποίες απο αυτές είναι Τσιγκράδο, Φυρίπλακα, Σαρακίνικο, Προβατάς, Κλέφτικο, Γέροντας, Αγία Κυριακή, Παλιοχώρι και άλλες τόσες καταπληκτικές παραλίες!!!!



Ολοήμερες εκδρομές οι οποίες ξεκινάνε κατά τις 9 π.μ και η επιστροφή είναι κατά τις 7 π.μ. (τις κλείνετε στον Αδάμαντα) θα σας βοηθήσουν να εξερευνήσετε και την πιο κρυφή γωνιά της Μήλου!

Αφήστε τα όνειρα σας να αναδυθούν στην αγκαλιά της Αφροδίτης και γίνετε ένα με τον ήλιο και τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Είναι ένας τόπος ονειρεμένος στον οποίο θα περάσετε ίσως τις καλύτερες διακοπές της ζωής σας! Επισκεφθείτε την και αφεθείτε στη γοητεία της!
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Τουρκικές λέξεις στην καθημερινή χρήση της γλώσσας μας


του Παναγιώτη Τελεβάντου

Πολλές από τις πιο κάτω λέξεις γνώριζα ότι έχουν Τουρκική ρίζα. Ορισμένες άλλες όχι. Και μερικές δεν γνώριζα καθόλου ότι ήταν σε χρήση επειδή δεν τις χρησιμοποιούμε στην Κύπρο.
Χρησιμοποιούμε όμως άλλες λέξεις Τουρκικής προέλευσης οι οποίες δεν είναι σε χρήση στην Ελλάδα.

Ούτε που φανταζόμουνα ότι λέξεις - όπως τζάκι, καίκι, εργένης, καρπούζι, καβούκι, λεβέντης, φλιτσάνι, ή μενεξές - είναι Τουρκικής πρόελευσης.

Κάποιες άλλες φυσικά γνώριζα ότι είναι Τουρκικής προέλευσης όπως ντέρτι, ντουλάπι, μπαιράκι, μαραφέτι, γιουρούσι, τσιράκι ή τσογλάνι).

Ορίστε ο κατάλογος των λέξεων που βρήκα στο καλό ιστολόγιο του π. Χρήστου Παπαχρήστου. Νομίζω ότι θα ενδιάφερει πολλούς η ανάρτηση


γιαουρτι (πηγμένο γάλα),
* καρπουζι (υδροπέπων),
μενεξες (εύοσμο λουλούδι),
σουγιας (μαχαιράκι),
τενεκες (δοχείο),
φλιτζανι (κύπελλο),
τσεπη (θυλάκιο),
ταβανι (οροφή),
τζακι (παραγώνι),
καικι (βάρκα),
μελτεμι (άνεμος ετησίας),
μαναβης (οπωροπώλης),
μπακαλης (παντοπώλης),
γλεντι (διασκέδαση),
καβγας (φιλονικία),
κεφι (ευδιαθεσία),
χατιρι (χάρη),
ντερτι (καημός),
νταβαντουρι (σύγχυση),
τσιμπουκι (καπνοσύριγγα),
χασαπικο (κρεοπωλείο),
ντουλαπι (ιματιοθήκη),
δερβενι (κλεισούρα),
μπαιρακι (σημαία),
τσομπανης (βοσκός-ποιμένας),
γιλεκο (περιθωράκιον),
χαμπαρια (αγγελία-νέα),
γιαπι (οικοδομή),
γιακας (περιλαίμιο),
γιαρμας (ροδάκινο),
γινατι (πείσμα),
γιουρουσι (επίθεση),
γκεμι (χαλινάρι),
γουρι (τύχη),
γρουσουζης (κακότυχος),
γκαιντα (άσκαυλος),
εργενης (άγαμος),
ζαμανια (μεγάλο χρονικό διάστημα),
ζαρζαβατικα (λαχανικά),
ζορι (δυσκολία),
ζουμπουλι (υάκινθος),
καβουκι (καύκαλο),
καβουρδιζω(φρυγανίζω-ξεροψήνω),
καζανι (λέβητας),
κασμας (αξίνα-σκαπάνη),
καλεμι (γραφίδα),
καλουπι (μήτρα-πρότυπο),
καλπικος (κίβδηλος),
καπακι (σκέπασμα - κάλυμμα),
καραουλι (φρουρά-σκοπιά),
κουβας (κάδος-αγγείο),
ντιπ για ντιπ (ολωσδιόλου),
κατσικα (ερίφι-γίδα),
κελεπουρι (ανέλπιστο εύρημα),
κιμας (ψιλοκομμένο κρέας),
κιοσκι (περίπτερο),
κολαι (ευκολία-άνεση),
κολαουζος (οδηγός),
κοπιτσα (πόρπη),
κοτζαμ (τεράστιος-πελώριος),
κοτσανι (μίσχος),
καφασι (κιβώτιο),
κοτσι (αστράγαλος),
κουβαρντας (γενναιόδωρος-ανοιχτοχέρης),
κουμπαρας (δοχείο χρημάτων),
κουσουρι (ελάττωμα-μειονέκτημα),
κουτουρου (ασύνετα-απερίσκεπτα),
λαγουμι (υπόνομος-οχετός),
λαπας (χυλός),
λεβεντης (ανδρείος-ευσταλής),
λεκες (κηλίδα),
λελεκι (πελαργός),
λουκι (υδροσωλήνας),
μαγια (προζύμη-ζυθοζύμη),
μαγκαλι (πύραυνο),
μαγκουφης (έρημος),
μαιντανος (πετροσέλινο-μακεδονίσι),
μαντζουνι (φάρμακο),
μαουνα (φορτηγίδα),
μαραζι (φθίση),
μαραφετι (μικρό εργαλείο),
μασουρι(μικρό ξύλο),
μαχαλας (συνοικία),
μεζες (ορεκτικά),
μεντεσες (στρόφιγγα),
μερακι (πόθος),
μερεμετι (επισκευή-επιδιόρθωση),
μουσαμας (κερωμένο-αδιάβροχο ύφασμα),
μουσαφιρης(φιλοξενούμενος-επισκέπτης),
μπαγιατικο (μη νωπό),
μπαγλαρωνω (δένω-φυλακίζω),
μπαλτας (πελέκι),
μπαμια (ιβίσκος ο εδώδιμος),
μπαμπας (πατέρας),
μπαμπαλης(ο πολύ γέρος),
μπαξες (περιβόλι-κήπος),
μπαρουτι (πυρίτιδα),
μπατζακι (κνήμη-σκέλη),
μπατζανακης (σύγαμπρος-συννυφάδα),
μπατιρισα(πτωχεύω-χρεοκοπώ),
μπαχαρικο (αρωματικό άρτυμα),
μπεκρης (μέθυσος),
μπελας(ενόχληση),
μπογια (βαφή-χρώμα),
μπογιατζης (ελαιοχρωματιστής)
μποι (ανάστημα-ύψος),
μπολικος (άφθονος),
μποστανι (λαχανόκηπος),
μποσικος (χαλαρός),
μπουζι (πάγος-ψύχρα),
μπουλουκι (στίφος-άτακτο πλήθος),
μπουλουκος (καλοθρεμμένος-παχουλός),
μπουνταλας (κουτός-ανόητος),
μπουντρουμι (φυλακή),
μπουρι (καπνοσωλήνας),
μπορα (καταιγίδα)
μπουτι (μηρός),
μπουχτισμα (κορεσμός),
ναζι (κάμωμα-φιλαρέσκεια),
νταμαρι (φλέβα-λατομείο),
νταμπλας (αποπληξία),
νταντα (παραμάνα-τροφός),
νταραβερι (συναλλαγή-αγοραπωλησία),
ντελαλης (διαλαλητής),
ντελης (παράφρονας),
ντιβανι (κρεβάτι),
ντουβαρι (τοίχος),
ντουμανι (καταχνιά-καπνός),
ντουνιας (κόσμος-ανθρωπότητα),
παζαρι (αγορά-διαπραγμάτευση),
παντζαρι (κοκκινογούλι-τεύτλο),
πατζουρι (παραθυρόφυλλο),
παπουτσι (υπόδημα),
περβαζι (πλαίσιο θυρών),
πιλαφι (ρύζι),
ραχατι (ησυχία)
σακατης (ανάπηρος),
σαματας (θόρυβος),
σεντουκι (κιβώτιο),
σερτικο (τσουχτερό, βαρύ),
σιναφι (συντεχνία, κοινωνική τάξη),
σιντριβανι(πίδακας),
σιροπι (πυκνόρρευστο διάλυμα ζάχαρης),
σαινι (ευφυής),
ρακι (τσικουδιά, τσίπουρο),
ρουσφετι (χαριστική εξυπηρέτηση),
σοβας (ασβεστοκονίαμα),
σοι (καταγωγή-γένος),
σοκακι (δρόμος),
σομπα (θερμάστρα),
σουλουπι (μορφή-σχήμα),
ταμπλας (αποπληξία-συγκοπή),
ταπι (χωρίς χρήματα),
ταραμας (αυγοτάραχο),
τασακι (σταχτοδοχείο),
ταχινι (αλεσμένο σουσάμι),
ταψι (μαγειρικό σκεύος),
τεκες (καταγώγιο),
tεμπελης (οκνηρός-ακαμάτης),
τερτιπι (τέχνασμα-απάτη),
τεφαρικι (εκλεκτό-αριστούργημα),
τεφτερι(κατάστιχο),
τζαμι (υαλοπίνακας-γυαλί),
τσαμπα (δωρεάν),
τζαναμπετης (κακότροπος-δύστροπος),
τοπι (σφαίρα),
τουλουμι (ασκός),
τουλουμπα (αντλία),
τουμπεκι (σιωπή),
τραμπα (ανταλλαγή),
τσαιρι (λιβάδι-βοσκοτόπι),
τσακαλι (θώς),
τσακιρης (γαλανομάτης),
τσακμακι (αναπτήρας),
τσαντα (δερμάτινη θήκη),
τσαντιρι (σκηνή),
τσαπατσουλης (ανοικοκύρευτος-άτσαλος),
τσαρκα (επιδρομή-περιπλάνηση),
τσαντιζω (εξοργίζω-προσβάλω),
τσαχπινης(κατεργάρης-πονηρός),
τσιγκελι(αρπάγη-σιδερένιο άγκιστρο),
τσιφουτης-τσιγκουνης (φιλάργυρος),
τσιρακι (ακόλουθος),
τσισα (ούρα),
τσιφτης (άψογος-ικανός),
τσουβαλι (σακί),
τσουλουφι (δέσμη μαλλιών),
τζογλανι (νέος)
τσοπανης (βοσκός)
φαρασι (φτυάρι-σκουπιδολόγος),
φαρσι (τέλεια-άπταιστα),
φυντανι(φυτώριο),
φιστικι (πιστάκη),
φυτιλι (θρυαλλίδα),
φουκαρας (κακομοίρης-άθλιος),
φουντουκι (λεπτοκάρυο-λευτόκαρο),
φραντζολα (ψωμί),
xaboyza (δεξαμενή νερού),
χαζι (ευχαρίστηση),
χαλαλιζω (συγχωρώ),
χαλι (άθλιο),
χαλι (τάπητας),
χαλκας (κρίκος),
χαμαλης(αχθοφόρος),
χανι (πανδοχείο),
χαπι (καταπότι),
χαραμι (άδικα),
χαρμανης (χασισοπότης),
χαρτζιλικι (μικρό χρηματικό ποσό),
χαβας (μουσικός σκοπός)
χαφιες(καταδότης),
χουζουρεμα (ανάπαυση),
χουι (ιδιοτροπία),
χουνερι (πάθημα-εξαπάτηση).
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Δείτε πως γίνονται τα λουκάνικα (VIDEO)





Δείτε το βίντεο και μετά πράξτε όπως νομίζετε.

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Οι αυτοσχέδιες μπάλες παιδιών στην Αφρική!


προκειμένου να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα

Κουρέλια, σκουπίδια και ό,τι άχρηστο μπορείτε να φανταστείτε χρησιμοποιούν τα παιδιά στη Νότια Αφρική για να φτιάξουν τις δικές τους αυτοσχέδιες, χειροποίητες μπάλες ποδοσφαίρου προκειμένου να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα.

Έναν χρόνο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική, η βελγικής καταγωγής φωτογράφος Jessica Hilltout ξεκίνησε ένα οδικό ταξίδι επτά μηνών σε ολόκληρη την ήπειρο προκειμένου να πάρει μια γεύση της αγάπης του λαού για το ποδόσφαιρο. «Οι άνθρωποι παίζουν για τη χαρά του παιχνιδιού και οι μπάλες τους είναι μικρά έργα τέχνης φτιαγμένες κυριολεκτικά με ό,τι βρουν», λέει η ίδια.

Σαν μικρά απολιθώματα, οι μπάλες των παιδιών κερδίζουν τις εντυπώσεις καθώς σε κάθε σπιθαμή τους αποτυπώνεται τόσο η αγάπη για το παιχνίδι όσο και η αδυναμία τους να αποκτήσουν μια κανονική μπάλα, που σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρείται πολυτέλεια.

Τα παιδιά μπορούν στην κυριολεξία να μεταμορφώσουν τα πάντα σε μια μπάλα και να δώσουν κυκλικό σχήμα σε ό,τι έχουν μπροστά τους. Οι φωτογραφίες της Hilltout ενέπνευσαν ένα βιβλίο με τίτλο «Amen. Grassroots Football».

Γιατί μερικά πράγματα δεν είναι αυτονόητα για όλους…













Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »