Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Επισκόπηση κυριακάτικου Τύπου

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
"Στη φόρα" τα εισοδήματα- Το νέο φορολογικό για επαγγελματίες, επιχειρηματίες...

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
"Τα χρυσά ράσα- το ΣΔΟΕ ΄΄εξομολογεί΄΄δέκα ιεράρχες"- Υποπτες καταθέσεις εκατομμυρίων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
"Ο Αλέξης είναι ο νέος Ανδρέας"- Οι Αμερικανοί βλέποντας ότι η κυβέρνηση είναι ΄κουτσό άλογο΄, όπως πάντα, προετοιμάζουν το νέο όχημα για την Ελλάδα

ΕΞΠΡΕΣ
"’μεση δράση με 500 εκατ.για ανάσχεση της ανεργίας"- Ξενικούν από τις αρχές του 2013 προγράμματα 5μηνης στήριξης της απασχόλησης.

Η ΑΥΓΗ
"Έτοιμοι για κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας"- Το μήνυμα της συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
"Μητέρες: Όλες οι αλλαγές για παλαιές και νέες ασφαλισμένες"- Τι ισχύει για κάθε ταμείο ξεχωριστά

Η ΕΠΟΧΗ
"Ενα ακόμα βήμα μπροστά" - Ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
"Οι άμεσοι στόχοι του κ.Σαμαρά"- Αποκρατικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμες οφειλές και έργα υποδομής για ανάπτυξη.

Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
"8 κορυφαίες στρατηγικές επιλογές για τα λεφτά σας"- ποιές ευκαιρίες γεννιούνται μετά το Eurogroup

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Η εκκλησία ξανασταυρώνεται" - Πώς χρησιμοποιούν περιπτώσεις μητροπολιτών με άνομες ΄καταθέσεις΄για να απαξιώσουν την ιεραρχία και να επιβάλουν τους όρους τους.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
"Το ΠΑΜΕ προβάλλει και διεκδικεί νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας"- Κάλεσμα αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα συνδικάτα

Ο ΛΟΓΟΣ
"Χαριστική βολή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις"- Το φορολογικό νομοσχέδιο- Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
"Ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει για όλα στο Θέμα: Δεν θα χαθεί η ευκαιρία"- Τα ταμεία δεν θα μπουν στην επαναγορά ομολόγων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ
"Τέλος στο πάρτι των τραπεζιτών"- Τραπεζίτες, golden boys και μέτοχοι με ... αέρα θα είναι παρελθόν στο νέο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

ΤΟ ΒΗΜΑ
"Ευρώπη των λογιστών και των ... ρουσφετιών!"- Πολιτική υποδεκαμέτρου και συμφερόντων από τις Βρυξέλλες- Δώδεκα ώρες καυτού παρασκηνίου στο Eurogroup

TO ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
"Απόρρητα κόλπα ΓΑΠ και ΠΑΠ!"- Ντοκουμέντα με φωτογραφίες-σοκ και "καυτά" τηλεγραφήματα για την παράδοση της χώρας στους "γύπες"

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
"Αντάρτικο τραπεζιτών"- Μπλόκο στην επαναγορά: Δεν υπογράφουν αν με νόμο δεν απαλλαγούν από κάθε αστική ευθύνη.

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
"Νέο σκηνικό σε κυβέρνηση και κόμματα"- Πολιτικές εξελίξεις μετά τη συμφωνία για δόση, χρέος- Οι πρωτοβουλίες Σαμαρά, ο ανασχηματισμός και οι ζυμώσεις δεξιά και αριστερά.

FREE SUNDAY
"O Σύριζα σε σταυροδρόμι"- Οι δυσκολίες της συγκυβέρνησης ενισχύουν συνεχώς τη θέση του- Στερείται κυβερνητικού προγράμματος και πολιτικής συνοχής.

REAL NEWS
"Ποιός λέει αλήθεια;"- Έγγραφο- "βόμβα" Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Έρευνα-ΣΟΚ:Αυξήθηκε η παιδική θνησιμότητα για 1η φορά από το 1950!

Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα που αφήνει η κρίση στην Ελλάδα και μάλιστα στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, τα βρέφη...

Για πρώτη φορά μετά το 1950 καταγράφεται αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας στη χώρα μας!

Όπως είναι φυσικό η κατάσταση αυτή μειώνει και το προσδόκιμο ζωής του συνόλου του πληθυσμού, το οποίο αναμένεται να μειωθεί κατά δύο ως τρία χρόνια.

Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ύφεση δεν συνδέεται τόσο με την υγειονομική περίθαλψη όσο με το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, το οποίο πλήττεται βάναυσα την τελευταία τετραετία!

Φαίνεται τελικά ότι τα παιδιά αποτελούν τα πλέον ευάλωτα θύματα της οικονομικής κρίσης, αφού υποφέρουν από ελλιπή σίτιση, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί και τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στη χώρα μας!

Από το 2008, όπου Ελλάδα άρχισε να μπαίνει στην κρίση, η βρεφική θνησιμότητα ανέβηκε στο 3,8 (ανά 1.000 παιδιά ηλικίας ως ενός έτους) από 2,7 που ήταν προ κρίσης.

Τα παραπάνω θλιβερά στοιχεία προκύπτουν από μελέτη που διεξάγεται από δίκτυο ευρωπαίων καθηγητών για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας και δυστυχώς ήταν αναμενόμενα για την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οικονομικές κρίσεις έχουν πάντα σημαντικές επιπτώσεις στη βρεφική θνησιμότητα και στο προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού.

Η διεθνής εμπειρία τον επιβεβαιώνει. Στη Ρωσία, για παράδειγμα, καταγράφηκε αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας και μείωση του προσδόκιμου ζωής μετά το 1989, την περίοδο, δηλαδή, της περεστρόικα, με τη μετάβαση από το σοσιαλιστικό σύστημα στην ελεύθερη αγορά. Τότε επήλθε τεράστιο σοκ στην κοινωνία. Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε τέσσερα ως πέντε χρόνια λόγω του αλκοολισμού, της αύξησης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ψυχικών διαταραχών.

Όσο «πέφτει» το ακαθάριστο κατά κεφαλήν εισόδημα τόσο αυξάνεται η βρεφική θνησιμότητα, δηλώνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Χρύσα Τζουμάκα-Μπακούλα, η οποία διευκρινίζει ότι ο συγκεκριμένος δείκτης δεν συνδέεται με την επάρκεια των υπηρεσιών υγείας σε μια χώρα. Εξαίρεση αποτελούν τα εμβόλια. Η βρεφική θνησιμότητα, σημειώνει, αντανακλά το επίπεδο ζωής των κατοίκων. «Αυτά δηλαδή που παίζουν ρόλο είναι η διατροφή, το νερό που καταναλώνουμε, η αποχέτευση, το ηλεκτρικό, η θέρμανση, η εκπαίδευση των γονέων... Γενικότερα τα εγγειοβελτιωτικά έργα και το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού» εξηγεί.

Τα παραδείγματα που δείχνουν ότι οι αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον συγκεκριμένο δείκτη υγείας είναι πολλά, σύμφωνα με την κυρία Μπακούλα: «Αν ένα σπίτι με μικρό παιδί πυκνοκατοικηθεί ξαφνικά, επειδή κάποια μέλη της οικογένειας έχασαν την εργασία τους ή για άλλους λόγους, αυτό που πρωτίστως θα επηρεαστεί αρνητικά είναι η υγεία του βρέφους. Και αυτό γιατί η υγεία του απειλείται από τον κίνδυνο λοιμώξεων και την επακόλουθη πτώση της άμυνας του οργανισμού» αναφέρει.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Δύο σενάρια για το εφάπαξ

Στην καταβολή κάθε μήνα 4.000 εφάπαξ σε δικαιούχους θα προχωρήσει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Στόχος είναι μέσα στο 2013 να διατεθούν 1.1 δισεκατομμύρια ευρώ για να καταβληθεί το βοήθημα συνολικά σε 40.228 άτομα.

Χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης του εφάπαξ.

Αυτή τη στιγμή ο χρόνος αναμονής φτάνει τους 24 μήνες, καθώς καταβάλλεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση τον Σεπτέμβριο του 2010. Στη συνάντηση εξετάστηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή του εφάπαξ, ενώ αποφασίστηκε η στελέχωση του Ταμείου με 25 ακόμα υπαλλήλους. Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις:

Να καταβάλλεται όλο το ποσό στους δικαιούχους με σειρά προτεραιότητας (δηλαδή ανάλογα με την ημερομηνία της αίτησης).

Να καταβάλλεται ένα τμήμα του ποσού, ώστε να καλυφθούν περισσότεροι δικαιούχοι.

Οπως τόνισε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της απονομής των εφάπαξ», προσθέτοντας πως «πρέπει να καταβάλλουμε σε 40.228 δικαιούχους εφάπαξ 1,1 δισ. ευρώ και αυτό μέχρι το τέλος του 2013». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκκρεμούν 17 αιτήσεις από το 2009, 5.981 αιτήσεις από το 2010 και 20.168 από την περσινή χρονιά. Φέτος έχουν ήδη υποβληθεί 14.063 αιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται πως συνολικά θα φτάσουν τις 55.000 με 56.000 οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα για το εφάπαξ. Ωστόσο το Ταμείο είναι σε οικονομικό αδιέξοδο και τα έσοδά του (αν δεν προβλεπόταν η καταβολή του 1,1 δισ. ευρώ) έφταναν μόλις για την έκδοση 8.500 εφάπαξ τον χρόνο. Πάντως το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα καταβληθεί μειωμένο κατά 38.13%, μετά τις δύο περικοπές που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο. Οι απώλειες φτάνουν έως και τα 23.000 ευρώ, με μεγάλους χαμένους όσους έχουν πολλά έτη υπηρεσίας στις κατηγορίες ΤΕ και ΠΕ.

Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

Οσοι υπέβαλαν αίτηση από 1ης Αυγούστου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 με διάταξη που πέρασε πέρυσι έχουν μείωση 15% στο εφάπαξ. Με τον τελευταίο νόμο έρχεται και νέα περικοπή 22.67%.

Οσοι υπέβαλαν αίτηση από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά έχουν μείωση -με τον περσινό νόμο- κατά 20%. Τώρα έρχεται νέα περικοπή 22.67%.

Αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης σε 1.600 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που δεν προσήλθαν να δηλώσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα στα γραφεία του Ταμείου και να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να χορηγηθεί εκ νέου η σύνταξη.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Νέο τρένο μαγνητικής αιώρησης θα πιάνει τα 500 χιλιόμετρα την ώρα!

Δοκιμάζει το πρωτότυπο η Σιδηροδρομική Εταιρεία Κεντρικής Ιαπωνίας..
Η Σιδηροδρομική Εταιρεία Κεντρικής Ιαπωνίας ετοιμάζεται να δοκιμάσει το πρωτότυπο ενός τρένου μαγνητικής αιώρησης που θα εκτελεί το δρομολόγιο Τόκιο-Ναγκόγια με μέγιστη ταχύτητα 499 χιλιομέτρων την ώρα.

Εφόσον οι δοκιμές ολοκληρωθούν με επιτυχία, το νέο τρένο θα αρχίσει να εξυπηρετεί το κοινό το 2027 και θα καλύπτει την απόσταση των 260 χιλιομέτρων σε μόλις 40 λεπτά.

Τα τρένα μαγνητικής αιώρησης, γνωστά και ως maglev, δεν έχουν ρόδες, αλλά αιωρούνται πάνω από υπεραγώγιμους μαγνήτες που βρίσκονται κάτω από τις ράγες, μειώνοντας έτσι δραστικά τις τριβές και το θόρυβο.

Τρένα μαγνητικής αιώρησης δοκιμάζονται σε διάφορες χώρες από τη δεκαετία του 1970, ωστόσο το υψηλό κόστος και οι τεχνικές δυσκολίες περιορίζουν τις εμπορικές τους εφαρμογές.

Σήμερα υπάρχουν μόνο τρεις γραμμές μαγνητικής αιώρησης που λειτουργούν σε εμπορική βάση -η μία εξυπηρετεί το αεροδρόμιο της Σαγκάης με μέση ταχύτητα 266 χιλιομέτρων ανά ώρα, ενώ οι άλλες δύο καλύπτουν σύντομες διαδρομές στο Ντεετζόν της Νοτίου Κορέας και στο Αΐτσι της Ιαπωνίας.

Το ρεκόρ ταχύτητας ανήκει σε ένα ιαπωνικό maglev που πέτυχε το 2003 μέγιστη ταχύτητα 581 χλμ/ώρα.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Εισιτήριο απασχόλησης για 65.000 νέους

Με στόχο την αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας των νέων, που έχει εκτιναχθεί στο 58%, το υπουργείο Εργασίας ρίχνει στη μάχη δύο νέα προγράμματα κατάρτισης και... πρόσληψης ανέργων καθώς και ενίσχυσης της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Πρόκειται για προγράμματα που αφορούν συνολικά 65.000 νέους ανέργους όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση κατά τη χτεσινή του συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Το πρώτο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου, δίνει επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας σε 45.000 άνεργους νέους έως 29 ετών προβλέποντας κατάρτιση έως 100 ώρες σε οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες και τοποθέτηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ως «πρακτικά ασκούμενων» για απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας διάρκειας 5 μηνών. Οι ασκούμενοι θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ αν είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 460 ευρώ οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ για πλήρη απασχόληση με ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφάλιση κινδύνου. Επιχορήγηση 100 ευρώ θα δίνεται εφόσον η επιχείρηση διατηρήσει τη θέση για ένα χρονικό διάστημα μετά το 5μηνο.

Το δεύτερο πρόγραμμα παρέχει από 1/1/2013 και για διάστημα δύο ετών (έως το τέλος του 2015) επιχορηγήσεις και συμβουλευτική για τη δημιουργία επιχειρήσεων σε όλους σχεδόν τους τομείς:

* Σε 7.000 άνεργους νέους ηλικίας 18 - 35 ετών που θα ανοίξουν επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο - ακόμη και στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας - θα δίνεται επιχορήγηση 10.000 ευρώ + 4.000 ευρώ (για τη φάση της συμβουλευτικής).

* Σε 950 άνεργες γυναίκες της ίδιας ηλικίας που έχουν απολυθεί την τελευταία τριετία ή έχουν χάσει επιχείρηση που είχαν. Η επιχορήγηση θα φθάνει ανάλογα με τα τυπικά προσόντα και την οικογενειακή κατάσταση τα 20.000 ευρώ, καλύπτοντας λειτουργικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές και την πρόσληψη ενός ακόμη (επιδοτούμενου) ανέργου για 12 μήνες.

* Σε 3.000 άνεργους νέους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα δοθούν κατάρτιση και κίνητρα για τη δραστηριοποίηση ως επιχειρηματιών στην ύπαιθρο και στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

* Σε 7.000 νέους που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν σε καινοτόμους επιχειρηματικές δράσεις θα παρέχονται συμβουλευτική και αρχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ.

Θετικά αντιμετώπισαν τις προτάσεις του υπουργείου οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε η ΓΣΕΕ
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Αυτή είναι η αόρατη ομπρέλα. Το απόλυτο gadget για την βροχή

Φανταστείτε να χρησιμοποιείτε τον αέρα για να σας προστατεύει από τη βροχή. Φανταστείτε να περπατάτε στο δρόμο, μέσα στη βροχή και να κρατάτε μόνο ένα βραχίονα, ενώ το νερό που πέφτει από τον ουρανό τρέχει γύρω σας και όχι πάνω σας.
Αυτό είναι το concept των Je Sung Park και Woo Jung Kwon, βιομηχανικών σχεδιαστών και εμπνευστών της αόρατης ομπρέλας. Της ομπρέλας που χρησιμοποιεί τον αέρα για να δημιουργήσει ένα προστατευτικό κάλυμμα πάνω από το κεφάλι σας και να διώχνει τη βροχή που πέφτει.
Ευφυές; Απόλυτα. Χρηστικό; Εννοείται! Εύκολο; Θα χρειάζεται να πατήσετε ένα κουμπί και περιοδικά, να το φορτίσετε.
Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμα λεπτομέρειες για τον μηχανισμό που θα ενεργοποιεί αυτή την ομπρέλα, καθώς βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του “concept” αλλά νομίζουμε πως άλλη μία φορά, θα δούμε ένα απολύτως αδιάφορο και καθημερινό προϊόν να επανα-εφευρίσκεται και να γίνεται καλύτερο. Όπως το νυχοκόπτη.
Πηγή: Yanko Design
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

ΔΕΗ: Ηλεκτροσόκ με αύξηση 37% στα τιμολόγια...

Ηλεκτροπληξία... στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα προκαλέσουν το νέο έτος οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» θα είναι 37% και πρόκειται για εισήγηση που κάνει η επιχείρηση ηλεκτρισμού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στο υπουργείο ΠΕΚΑ.

Η επιβάρυνση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των απαιτήσεων της τρόικας για απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων και προβλέπεται και στο προσχέδιο του Μνημονίου το οποίο έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση και οι δανειστές μας. Οπως προκύπτει από το κείμενο, η αύξηση-σοκ θα πέσει σε τρεις δόσεις. Η πρώτη θα είναι την 1η Ιανουαρίου του 2013, οπότε και το ΥΠΕΚΑ μαζί με το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσουν τη σχετική απόφαση της αναπροσαρμογής των τιμολογίων, η δεύτερη δόση θα έλθει την 1η Μαρτίου και η τρίτη την 1η Ιουλίου, οπότε και τα τιμολόγια θα έχουν απελευθερωθεί πλήρως.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη μνημονιακή μας υποχρέωση, θα εξαιρέσει από αυτές τις αυξήσεις τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, με την καθιέρωση ειδικού τιμολογίου ρεύματος. Βέβαια, δεν αποσαφηνιζεται αν σε αυτές τις κατηγορίες οι ανατιμήσεις θα είναι μικρότερες ή μηδενικές.

Στοιχεία

Μέσα σε δύο χρόνια οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν μετρήσει, μαζί με τις τρεις αναμενόμενες δόσεις, συνολικά 15 αυξήσεις στα τιμολόγια. Είτε αυτές είναι ευθέως, δηλαδή στην τιμή της κιλοβατώρας, είτε εμμέσως, όπως φόροι ενέργειας, ΦΠΑ και τέλος υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ).

Σε ό,τι αφορά τη νέα μεγάλη ανατίμηση του 37%, αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας τελείως στρεβλής κατάστασης που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Δημόσιο, αντί μέσω του προϋπολογισμού του να επιδοτεί χαμηλά τιμολόγια για τις ασθενείς κοινωνικά ομάδες, υποχρέωνε τη ΔΕΗ να κάνει κοινωνική πολιτική. Ετσι, έχουν διαμορφωθεί χαμηλές τιμές για τα νοικοκυριά (τη χαμηλή τάση ρεύματος), τις οποίες χρηματοδοτούν άλλες κατηγορίες τιμολογίων.

Ταυτόχρονα αυτές οι τιμές δεν αντανακλούν το κόστος παραγωγής ρεύματος. Με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στη χώρα μας, το 1999 ως κοινοτική υποχρέωση, η είσοδος των ιδιωτών ήταν και είναι ακόμη απαγορευτική καθώς η ΔΕΗ διατηρούσε, όπως και τώρα, το μονοπώλιο στην παραγωγή και διάθεση ρεύματος. Ετσι, είναι ουσιαστικά αδύνατος ο ανταγωνισμός.

Αν με απλά λόγια είχε ξεκινήσει με σταδιακό τρόπο, από τα προηγούμενα έτη, το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ και τη διαμόρφωση τιμολογίων που να αντανακλούν το κόστος παραγωγής, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα πλήρωναν μονομιάς και με βίαιο τρόπο την απελευθέρωση.

Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου μιλώντας σε συνέδριο στη Ν. Υόρκη έκανε γνωστό ότι η απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων θα έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Σημείωσε πως θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τις ασθενείς οικονομικά ομάδες. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως στις αρχές του νέου έτους θα είναι έτοιμο και το σχέδιο για τον τρόπο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Επιπλέον προανήγγειλε και την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαβούλευσης ανάμεσα στη ΡΑΕ και τους παραγωγούς ρεύματος. Το νέο πλαίσιο θα είναι έτοιμο μέχρι το 2015. Εως τότε για το άνοιγμα του ανταγωνισμού θα γίνονται δημοπρασίες υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας.

Από αυτές τις μεθόδους αποκαλύπτεται και το μοντέλο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, που θα είναι η διάθεση «πακέτων» υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης σε ιδιώτες.

Οι αυξήσεις της ΔΕΗ μέσα σε δύο χρόνια

1. Αυξήσεις, λόγω ρήτρας καυσίμου, κατά 0,22€/1.000 KWh στην υψηλή τάση, 0,23€/1.000 KWh στη μέση τάση και 0,24€/1.000 KWh στη χαμηλή τάση - Β' τρίμηνο 2010.

2. Αύξηση του ΦΠΑ από 9% στο 10% - Μάρτιος 2010.

3. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 5 ευρώ ανά 1.000 KWh για οικιακή και δημόσια χρήση και 2,5 ευρώ ανά 1.000 KWh για επιχειρηματική χρήση - Μάιος 2010.

4. Τέλος ΔΕΤΕ (Δικαιώματα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) 0,50 ευρώ ανά 1.000 KWh - Μάιος 2010.

5. Αύξηση του τέλους ΑΠΕ από 0,3 σε 5,57 ευρώ η MWh για βιομηχανίες και εμπορικούς πελάτες - Ιούνιος 2010.

6. Αύξηση (νέα) του ΦΠΑ από 10% στο 11% - Ιούλιος 2010.

7. Αύξηση των χρεώσεων για τη χρήση του δικτύου διανομής κατά 15% στη μέση και κατά 7% στη χαμηλή τάση - Ιούλιος 2010.

8. Νέα αύξηση της τάξης του 2,65% στο τέλος ΑΠΕ που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις - Δεκέμβριος 2010.

9. Νέα αύξηση του ΦΠΑ από 11% στο 13% - Ιανουάριος 2011.

10. Αυξήσεις στα τιμολόγια, που για τα οικιακά φτάνουν στο 13,7% - Ιανουάριος 2011.

11. Μεσοσταθμική αύξηση 12,2% - Ιανουάριος 2012.

12. Αύξηση 47% στο τέλος υπέρ ΑΠΕ - Αύγουστος 2012. + 3 αυξήσεις το 2013. Συνολικό ύψος 37% σε τρεις δόσεις (Ιανουάριος, Μάρτιος και Ιούλιος).
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Ευγενία Μανωλίδου: Δείτε τη με τον 17χρονο γιο της! (Φωτογραφίες)

Η Ευγενία Μανωλίδου εμφανίστηκε στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης "Ο Μολυβένιος Στρατιώτης", του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε διασκευή και σκηνοθεσία της Μαριάννας Τόλη στη σκηνή του θεάτρου "Γκλόρια".

Η 37χρονη μαέστρος και παρουσιάστρια παρακολούθησε την παράσταση μαζί με τον 17χρονο γιο της, Αλέξανδρο, καρπό του έρωτά της με τον γνωστό ζωγράφο Θεόδωρο Μανωλίδη, με τον οποίο ήταν παντρεμένη επί σειρά ετών. Μάλιστα, η ομοιότητα του νεαρού Αλέξανδρου με τη μαμά του είναι κάτι παραπάνω από προφανής.

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Η...γυναίκα - λάστιχο της showbiz πήρε τα βουνά! (Φωτογραφίες)

http://www.markos.tv/sites/default/files/imagecache/Article_Main_Image/sites/default/files/lastixo.jpg

Η celebrity με το κορμί - λάστιχο, η γυναίκα που ξέρει να αναστατώνει τους άντρες και να κάνει τις γυναίκες να "χαζεύουν" τις στάσεις που παίρνει με τις ώρες... ξαναχτυπά! Ποια είναι και γιατί πήρε... τα βουνά;



Για όσους δεν καταλάβατε τη... λένε Χριστίνα Πάζιου και τα σπάει! Είναι τέτοια η τρέλα της για τη γυμναστική που την έχει αναγάγει σε extreme sport. Εμάς, βέβαια, μας αρέσει κι όταν χαλαρώνει, ειδικά στην παρακάτω πόζα η Χριστίνα είναι... τρέλα!

Το νόμισμα, όμως, έχει δύο πλευρές, γι' αυτό ελάτε να δούμε και την πίσω...

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Πρωτοφανείς βροχές στη Λέσβο (BINTEO)...


Λίγο έλειψε να πνιγούν 12 άνθρωποι!...
Τις πληγές του μετρά ο δήμος Λέσβου μετά τις ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή το Σάββατο.

Τεράστιες καταστροφές σε δρόμους, σπίτια, καταστήματα και... αυτοκίνητα άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες, ενώ πολλοί άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους, σύμφωνα με το «LesvosPost».

Τόνοι λάσπης σκέπασαν τους δρόμους στο κέντρο της πόλης, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια από την καταρρακτώδη βροχή που ξέσπασε το Σάββατο γύρω στις 12:00 το μεσημέρι που είχε σαν αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν όλα τα ποτάμια και οι χείμαρροι στην πόλη της Μυτιλήνης αλλά και στα χωριά της Λέσβου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης δέχθηκε αμέτρητες κλήσεις για άντληση νερών από υπόγεια, ισόγεια και αυλές, ενώ επενέβη σε πολλές περιπτώσεις και για τον απεγκλωβισμό οδηγών αυτοκινήτων.

Χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να σκεπάσει ο όλεθρος το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Στη Λέσβο από το μεσημέρι του Σαββάτου αναβιώνουν εικόνες της Μεγάλης Καταστροφής: δρόμοι που έχουν κοπεί στη μέση, σπασμένα γεφύρια, άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε αυτοκίνητα, εκατοντάδες σπίτια πλημμυρισμένα.

Η πρωτοφανής σε ένταση και διάρκεια κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον οδικό άξονα, στην αγροτική οδοποιία καθώς και σε διάφορα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης αλλά και στην ζωική παραγωγή.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »

Αύριο η σύνταξη και το δώρο στους δικαιούχους του ΟΓΑ...

Αύριο, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί σε 784.797 συνταξιούχους του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), η σύνταξη του Δεκεμβρίου και το δώρο Χριστουγέννων, όπως ανακοίνωσε η... διοίκηση του Οργανισμού.

Η πληρωμή θα γίνει με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει οι δικαιούχοι, ενώ η συνολική δαπάνη του Οργανισμού, για την καταβολή της σύνταξης και του δώρου, ανέρχεται σε 678.198.104 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το άρθρο ... »