Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Το μνημόνιο των καρτέλ μένει στο απυρόβλητο

  • 0
     



 Το μνημόνιο των καρτέλ μένει στο απυρόβλητο
Η ακρίβεια φουντώνει παρά τη μείωση μισθών και κατανάλωσης
Ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, αλλά η ακρίβεια στα νοικοκυριά ψηλώνει…
Αυτό προκύπτει από ειδική έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης που αναλύει τον δείκτη τιμών καταναλωτή και τα αίτια των ανατιμήσεων σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Η αύξηση των φόρων και η επιβολή νέων, ελέω τρόικας, η κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, οι κλειστές αγορές αλλά και τα ανεξέλεγκτα καρτέλ της εγχώριας αγοράς ευθύνονται για μεγάλες ανατιμήσεις στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που έχει ανάγκη για τη διαβίωσή της η ελληνική οικογένεια.
Και φυσικά, η ακρίβεια φουντώνει… με τη μείωση των μισθών, τη φορολογική επέλαση και την αύξηση της ανεργίας.
Μοναδικό αντίβαρο στις ανατιμήσεις αποτελεί η βουτιά της καταναλωτικής ζήτησης.
 Το μνημόνιο των καρτέλ μένει στο απυρόβλητο
Η ουσία, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, είναι πως σε σχέση με πέρυσι έχουν αυξηθεί οι τιμές σε βασικά τρόφιμα. Τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 13,85% από πέρυσι, το φυσικό αέριο ακρίβυνε κατά 20,66% και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν υψηλότερη κατά 15,63%.
«Φωτιά» στα ράφια Οι συνήθεις ύποπτοι έχουν πυροδοτήσει μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη του καλαθιού της νοικοκυράς σε σχέση με πέρυσι η σκοτεινη πλευρα της συνοδου G8
Οι 3 πυλώνες του πληθωρισμού
 Το μνημόνιο των καρτέλ μένει στο απυρόβλητο
Οι εστίες «ανάφλεξης» σύμφωνα με τη Στατιστική και έρευνα του υπουργείου Ανάπτυξης
Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έκλεισε με αύξηση (σε ετήσια βάση) 1,9% από 1,7% τον Μάρτιο και κατά τα 3/4 διαμορφώθηκε από τις αυξήσεις στα είδη διατροφής και τις ανατιμήσεις που αφορούν τη στέγαση και τις μεταφορές.
Παραμένει αυτοδύναμη η ακρίβεια στο καλάθι των νοικοκυριών. Ο πληθωρισμός του Απριλίου μπορεί να είναι στο χαμηλό 1,9%, όμως βασικά αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζουν οι ελληνικές οικογένειες παρουσιάζουν ανατιμήσεις δυσβάσταχτες, αν αναλογιστεί κανείς τις μειώσεις των μισθών και την αύξηση της ανεργίας αλλά και τη μεγάλη βουτιά της καταναλωτικής ζήτησης.
 Το μνημόνιο των καρτέλ μένει στο απυρόβλητο
Από ειδική έκθεση που έχουν κάνει οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης προκύπτει ότι οι φόροι, οι διεθνείς αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και των πρώτων υλών, κλειστές αγορές και επαγγέλματα πυροδοτούν… την ακρίβεια.
Την ίδια στιγμή, αλώβητα παραμένουν και τα καρτέλ… με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην έχει να επιδείξει μία καταδικαστική απόφαση που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών και το άνοιγμα των αγορών.

1. Διατροφή +1,65%
Οι συνήθεις ύποπτοι ξαναχτύπησαν

Στη διατροφή, παρά τις συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις των τιμών, ο δείκτης της διατροφής καταγράφει τη χαμηλότερη μεταβολή των τελευταίων μηνών (1,65%).
Πάντως, σε βασικά είδη του καλαθιού καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι. Οι ανοδικές πιέσεις στη διατροφή οφείλονται κυρίως:
Στις διεθνείς αυξήσεις των πρώτων υλών (ζάχαρη +7,35%, σιτηρά +14%, ρύζι +6,1%, καφές +18%, ηλιέλαιο +18,3%, λιπάσματα +7,2%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το ΔΝΤ).
Στις ανοδικές τάσεις συναλλάγματος.
Στις εγχώριες αυξήσεις των τιμών παραγωγού (αγελαδινό γάλα +15,55% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ).
Στο αυξημένο κόστος μεταφοράς και διακίνησης των προϊόντων λόγω των τιμών των καυσίμων (πετρέλαιο BRENT +24,4%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου).
Στην κοστοβόρα εφοδιαστική αλυσίδα.
Στις αυξήσεις του συντελεστή ΦΠΑ (από 13% σε 23% από 01/09/2011 στα μη αλκοολούχα ποτά) και στην ανελαστικότητα της ζήτησης.

2. Στέγαση +6,01%
«Κεραμίδα» από ρεύμα και πετρέλαιο

Στη στέγαση οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στη ραγδαία αύξηση των τιμών στα καύσιμα θέρμανσης και στην ενέργεια (πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και υγραέριο).
Ετσι, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 13,85% από πέρυσι, το φυσικό αέριο ακρίβυνε κατά 20,66% και η τιμή του πετρελαίου κατά 15,63%.
Τόσο οι διεθνείς τιμές όσο και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οδήγησαν τις λιανικές τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Στον αντίποδα η κρίση στην κτηματαγορά συνεχίζει να πιέζει τα ενοίκια (μείωση 1,3%). Στην εστίαση οι ανατιμήσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (από 13% σε 23% από 01/09/11).

3. Μεταφορές +4,01%
Πιο ακριβά παρά την… αυτορύθμιση

Οι ανατιμήσεις στις μεταφορές (καύσιμα κίνησης), οι αυξήσεις των τιμών που αφορούν στη διατροφή και τη στέγαση (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος), διαμόρφωσαν σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά τα 3/4 τον πληθωρισμό του Απριλίου για να κλείσει τελικά στο 1,9% από 1,7% τον Μάρτιο.
Στις μεταφορές οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στη ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων κίνησης, παρότι υπάρχει σημαντικός περιορισμός των περιθωρίων κέρδους των πρατηρίων και των εταιρειών εμπορίας (κυμαίνεται σταθερά κάτω από τα 10 λεπτά ανά λίτρο, μειωμένο κατά περίπου 20%). Η μεταβολή του δείκτη μετριάζεται από την πτώση των τιμών στην αγορά, συντήρηση και επισκευή του αυτοκινήτου.
Τα καύσιμα αυτοκινήτου και τα λιπαντικά έχουν ανατιμηθεί κατά 9,59%. Ταυτόχρονα, το κλειστό επάγγελμα των μεταφορέων αλλά και τα εμπόδια στην ανάπτυξη των logistics περιορίζουν τον ανταγωνισμό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας.