Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

37.000 άνεργοι στην Κύπρο

Εντός των ημερών τίθεται σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα για πρόσληψη ανέργων με επιδότηση του μισθολογικού κόστους από το Υπουργείο Εργασίας.
Η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε δηλώσεις στο Super Spor FM, είπε ότι το πρόγραμμα αφορά νέους, εως 29 ετών, οι οποίο είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι τουλάχιστον για τρεις μήνες, καθώς και άτομα άνω των 28 ετών που είναι μακροχρόνιοι άνεργοι και είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους για τουλάχιστον επτά μήνες.

Διευκρίνισε επίσης ότι το σχέδιο καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση και θα επιδοτείται το μισθολογικό κόστος κατά 50% και στην κατασκευαστική βιομηχανία κατά 65%.

Αναφερόμενη στα κριτήρια, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν ανέργους, δεν πρέπει να έχπουν εκκρεμότητες στον Φόρο και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν θα μπορούν να προσλαμβάνουν συγγενείς πρώτου βαθμού και δεν θα πρέπει να έχουν απολύσει προσωπικό τουλάχιστον για τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων περιορίζεται σε ένα μήνα, ενώ σε ένα μήνα θα εξετάζονται και οι αιτήσεις με στόχο την ταχύτερη δυνατή εργοδότηση ανέργων.

Αναφερόμενη στην ανεργία στην Κύπρο, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι έφθασε το 9,5%, που αντιστοιχεί σε 37 χιλιάδες άτομα.

Ερωτηθείσα κατά πόσον το υπουργείο εξετάζει νέα μέτρα, επανέλαβε πως με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης έχει δημιουργηθεί μια τριμερής επιτροπή για την απασχόληση στην οποία όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, και οι συνδικαλιστικές και οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν υποβάλει μια σειρά από εισηγήσεις αναφορικά με τα θέματα της ανεργίας.

Τώρα, πρόσθεσε, είμαστε στο στάδιο που θα κωδικοποιήσουμε και θα αξιολογήσουμε αυτές τις εισηγήσεις και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα δούμε ποιες από αυτές τις εισηγήσεις θα μπορέσουμε να προωθήσουμε».

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ακόμα ότι «ο στόχος για τη μείωση της ανεργίας είναι άμεσα συνυφασμένος με τα θέματα της ανάπτυξης και το κλειδί για να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι η ανάπτυξη. Εδώ είναι που η κυβέρνηση επικεντρώνεται συνολικά να επαναφέρουμε τη κυπριακή οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης και σ’ αυτή την προσπάθεια χρειάζεται φυσικά και ο ιδιωτικός τομέας να δώσει τη δική του συμβολή».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας.