Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Έρχεται και συμπληρωματική δόση στην επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου. Την Τρίτη ξεκίνησαν να δίνονται τα χρήματα της εξισωτικής στους δικαιούχους


Οι μαζικές αντιδράσεις των αγροτών, που περίμεναν τη δεύτερη δόση της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου να είναι ισόποση της πρώτης (που ήταν ύψους 81,3 εκατ. ευρώ), οδήγησαν τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά να δώσει εντολή για να βρεθούν και τα υπόλοιπα χρήματα (περίπου 25,6 εκατ. ευρώ). Έτσι με διευκρινιστική ανακοίνωσή του, το ΥπΑΑΤ, υποστηρίζει ότι θα υπάρξει και τρίτη συμπληρωματική δόση της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου σε δύο εβδομάδες. Όσον αφορά την εξισωτική αποζημίωση, ενώ οι αρχικές ανακοινώσεις του Υπουργείου, στις 10/10/2013, έκαναν λόγο για 50 εκατ. ευρώ, τελικά το ποσό θα είναι μειωμένο και θα ανέλθει στα 42,3 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 11/10/2013 έγινε η πληρωμή των Μέτρων της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2012 μετά την εξέταση των ενστάσεων, με 63.806 δικαιούχους και ποσό 42.393.277,60 ευρώ. Τα ποσά θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, από την Τρίτη, 15/10/2013.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, που εξέδωσε στις 11/10/2013, για την επιστροφή ΕΚΦ πετρελαίου, αναφέρει τα εξής:
«Για την Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου Κίνησης 2013 η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν 80 εκατ. ευρώ για την 1η δόση και αντίστοιχο ποσό για τη 2η δόση, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζονταν οι αναγκαίοι εθνικοί πόροι. Με απόφαση του κ. Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η 2η δόση της επιστροφής θα είναι ισόποση της 1ης δόσης. Μετά τη χθεσινή τμηματική πληρωμή της 2ης δόσης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνουν ότι έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίες πιστώσεις και η εξόφληση της υπόλοιπης τμηματικής δόσης θα γίνει σε διάστημα δύο εβδομάδων. Όπως δήλωσαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί από κοινού: «Με την υλοποίηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης ικανοποιείται το αίτημα των αγροτών όπως είχε συμφωνηθεί και οι πληρωμές της επιστροφής ΕΦΚ Πετρελαίου συμβαδίζουν με τις εποχιακές ανάγκες των εκμεταλλεύσεων».

Με αιχμές για την όλη διαδικασία, χωρίς να υπεισέρχεται σε περαιτέρω λεπτομέρειες, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει στο ακέραιο τη δέσμευσή της για την επιστροφή της δεύτερης, ισόποσης με την πρώτη, δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες. Μετά και την παρέμβαση του πρωθυπουργού, δεν μπορεί κάποιοι, μάλλον ατυχείς χειρισμοί, που προκάλεσαν εύλογη αναστάτωση στους αγρότες, να επισκιάσουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση εν μέσω της οικονομικής κρίσης διασφαλίζει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για τη στήριξη των παραγωγών. Η κυβέρνηση στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγρότες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει έμπρακτα ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματά τους με ευαισθησία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας.