Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Πόσους φόρους θα πληρώσουμε το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου


Φορολογική αφαίμαξη 9,6 δισ. ευρώ φέρνει το τελευταίο δίμηνο του έτους. Κάθε  Έλληνας θα πληρώσει κατά μέσο όρο περίπου 1000 ευρώ σε φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τις τελευταίες έξι βδομάδες του έτους πρέπει να εισρέουν κατα μέσο όρο τουλάχιστον 310 εκατ. ευρώ ημερησίως στα κρατικά ταμεία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο στόχος του προϋπολογισμού που είναι σε εξέλιξη και μα μην υπάρξει αστοχίασρο έλλειμα του 7% του ΕΠ ή 13.537 εκάτ. ευρώ.
 
Τα χρήματα που θα πληρώσει η πλειονότητα των φορολογουμένων μέχρι να κλείσει η χρονιά αφορούν:
 
1. Εισόδημα - έκτακτη εισφορά. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες θα εξοφλήσουν τις τελευταίες δόσεις από τον φόρο εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά, που προέκυψε βάσει της φορολογικής δήλωσης που υπέβαλαν την περασμένη άνοιξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου οικονομικών, στα κρατικά ταμεία αναμένεται να εισρεύσουν  1.981 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων. 
 
2. Ακίνητα. Το χαράτσι στον τομέα των ακινήτων είναι διπλό, καθώς βρίσκεται σε εξόφληση του Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων, που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και ετοιμάζονται τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων της τριετίας 2010 - 2012. Τα σημειώματα για τον ΕΤΑΚ είναι υπό σύνταξη  και, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών, θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται εντός των επόμενων μερών. Οι προσδοκίες, πάντως, των ιθυνόντων περιορίζονται σε μόλις 435 εκατ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο του έτους.
 
3.Οχήματα. Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Περίπου 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσου ν από 22 ευρώ (οχήματα μέχρι 51 κυβικά εκατοστά) και μέχρι 1320 ευρώ (οχήματα άνω των 4.000 κυβικών) για να διατηρήσουν σε κίνηση το όχημά τους και το επόμενο έτος. Τα υψηλά τέλη εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν και φέτος αποτρεπτικά, οδηγώντας εκατοντάδες ιδιοκτήτες οχημάτων στα γκισέ των εφοριών  όχι για να πληρώσουν το τέλος, αλλά για να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας θέτοντας τα ουσιαστικά εκτός κυκλοφορίας , καθώς δεν έχουν ανάλογο αντίτιμο.
 
4. Ληξιπρόθεσμα. Οι προσδοκίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου οικονομικών είναι να φτάσουν στα δημόσια ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς, σε σύνολο 2,1 δισ. ευρώ που προβλέπεται για φέτος ο προϋπολογισμός. Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα είναι μονίμως ανοιχτή, αλλά υπάρχει περιορισμένη ανταπόκριση  από πλευράς φορολογουμένων, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Μισθωτοί και συνταξιούχοι ζουν τα τελευταία δυόμισι χρόνιο τον εφιάλτη της μείωσης εισοδημάτων τους και οι μικροεπιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν ξεμείνει από ρευστό.
5. Κατανάλωση. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, κυρίως από το πετρέλαιο θέρμανσης για το οποίο η χειμερινή περίοδος ξεκίνησε την 15η Οκτωβρίου με τον αυξημένο φόρο (330 ευρώ από 60 ευρώ πέρυσι για τα 1.000 λίτρα), αλλά και από τις βενζίνες, εκτιμώνται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους.
 
6. ΦΠΑ. Περισσότερα από τα 2 δισ. ευρώ θα κατατεθούν στο δημόσιο μέσω των δηλώσεων απόδοσης ΦΠΑ από τις αγορές ( από γάλα μέχρι βενζίνη) των καταναλωτών που θα πραγματοποιηθούν  κατά τους τελευταίους μήνες του χρόνου.
 
Η εφημερίδα των συντακτών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας.