Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Φθηνό πετρέλαιο τέλος!

Φθηνό πετρέλαιο τέλος!Η εποχή του φθηνού πετρελαίου έχει περάσει
όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας IEA Φάτιχ Μπιρόλ και δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχίσει να αυξάνεται αλματωδώς χωρίς αντίστοιχη προσαρμογή της προσφοράς: «12 εκ. βαρέλια επιπλέον θα χρειαζόμαστε καθημερινά 20 χρόνια από σήμερα. Περίπου τα μισά θα καλύπτουν τις ανάγκες της Κίνας και τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν στην Ινδία».

Οι μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου προέρχονται σήμερα από τα Νότια Ουράλια και την χερσόνησο της Σαουδικής Αραβίας. Εκεί η εξόρυξη μαύρου χρυσού είναι εύκολη. Οι περισσότεροι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι η παραγωγή πετρελαίου στις περιοχές αυτές έχει ξεπεράσει πια το ζενίθ. Όμως ο Γερμανός καθηγητής Βόλφγκανγκ Μπλέντιγκερ, ο οποίος έχει εργαστεί για εταιρείες πετρελαίου και διδάσκει σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κλάουσταλ έχει διαφορετική άποψη: «Η παραγωγή στη Σαουδική Αραβία έχει φθάσει ήδη στα όριά της. Ίσως να υπάρχουν αποθέματα ειδών πετρελαίου που δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί κανένα διυλιστήριο. Είναι ωστόσο γεγονός εδώ και μια δεκαετία ότι η παραγωγή γίνεται στο όριο».

Ειδικοί όπως ο Φάτιχ Μπιρόλ από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας υπογραμμίζουν ότι στο μέλλον θα αναγκαστούμε να περιορίσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες και να βρούμε τρόπο να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο μετακινήσεων
Τα αποθέματα που εντοπίζονται στον Καναδά ή στις ΗΠΑ, στην Ανταρτική ή στα ανοιχτά της Βραζιλίας κάποια μέρα θα τελειώσουν και αποτελούν βραχυπρόθεσμες λύσεις.
Μέχρι λοιπόν να βρεθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τα εναπομείναντα αποθέματα πετρελαίου θα έχουν φθάσει ήδη σε αστρονομικές τιμές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας.