Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ψάχνουν σχολές που… δίνουν δουλειά

  • 9
     



 Ψάχνουν σχολές που… δίνουν δουλειά
Η οικονομική δυσπραγία και η αναζήτηση τρόπων για να ξεφύγουν τα νοικοκυριά από την κρίση αλλάζουν και τον προσανατολισμό των υποψηφίων για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και των οικογενειών τους.

Οι υποψήφιοι το επόμενο διάστημα θα κληθούν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά, αλλά το μυαλό τους ήδη τρέχει στην επαγγελματική αποκατάσταση.

«Εμείς σκεφτόμαστε να μετακομίσουμε στο χωριό για να εκμεταλλευτούμε την πατρική γη και το παιδί θέλει να σπουδάσει σε αντικείμενο σχετικό με τη γεωργία και την κτηνοτροφία για να στηρίξει αργότερα την αγροτική μας επιχείρηση…». Αρκετές οικογένειες προσανατολίζονται να εγκαταλείψουν τη Θεσσαλονίκη για να αξιοποιήσουν τυχόν περιουσία στην επαρχία ή να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, γεγονός που εκτιμάται ότι «τονώνει» το ενδιαφέρον για σπουδές των νέων στις Γεωπονικές Σχολές, στα Τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής και σε σχολές σχετικές με το περιβάλλον.

Την τάση αυτή καταγράφουν σύμβουλοι σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, που παρέχουν συμβουλές στους υποψηφίους των πανελλήνιων εξετάσεων, εν όψει της υποβολής του μηχανογραφικού. Πάντως, σταθερά στην πρώτη γραμμή της ζήτησης παραμένουν οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, οι Πολυτεχνικές, οι Οικονομικές και οι Παιδαγωγικές.
Στρατιωτικές και Αστυνομικές

Επιζητώντας τη σιγουριά του Δημοσίου πολλοί υποψήφιοι στρέφονται στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές. Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον εκδηλώνεται, σύμφωνα με συμβούλους ΣΕΠ, για τις Πολυτεχνικές Σχολές, τις Οικονομικές, αλλά και τα Παιδαγωγικά Τμήματα. Στα τελευταία μπορεί να παρατηρείται κάμψη της ζήτησης, εξαιτίας της συρρίκνωσης των διορισμών δασκάλων στα δημόσια σχολεία, ωστόσο εξακολουθούν να είναι ελκυστικά.

Αξιοσημείωτη θεωρείται και η στροφή στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, στη Ν. Μηχανιώνα, καθώς προσφέρονται μετά τις σπουδές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.
Ειδικότερα, για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο ο σύμβουλος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού Λευκού Πύργου Κώστας Τσαπουρνάς τόνισε ότι εκδηλώνεται ενδιαφέρον για την ειδική αγωγή (Τμήματα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ειδικής Αγωγής του Βόλου), την Ψυχολογία, αλλά και τη Νομική, αν και υπάρχει υπερπληθώρα δικηγόρων.

Στο 2ο Πεδίο οι υποψήφιοι ρωτούν συχνά για το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, για την Πληροφορική, καθώς και για εξειδικεύσεις σχετικά με τη Γεωπονία (Γεωπονικές, Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής). «Υπάρχουν οικογένειες που προσανατολίζονται να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη για να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, γεγονός που τονώνει το ενδιαφέρον για τις Γεωπονικές Σχολές, τα Τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής και γενικά τις σχολές που σχετίζονται με το περιβάλλον», υποστήριξε ο κ. Τσαπουρνάς, εξηγώντας ότι ο στόχος είναι να σπουδάσουν οι νέοι επαγγέλματα σχετικά με το αντικείμενο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και να απασχοληθούν αργότερα σε οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις. Αρκετοί γονείς επιθυμούν είτε να αξιοποιήσουν χωράφια που έχουν στο χωριό, είτε να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα ή να συνεργαστούν με συγγενείς που διαθέτουν γη, όπως είπε ο ίδιος.

Στο 3ο Πεδίο η Ιατρική διατηρεί σταθερά το… κοινό της, που απαρτίζεται κυρίως από αριστούχους, αλλά οι μαθητές απευθύνουν ερωτήσεις και για τα Τμήματα Διατροφολογίας, Φυσικοθεραπείας κι Εργοθεραπείας.

Στις πρώτες θέσεις του μηχανογραφικού πολλών υποψηφίων εκτιμάται ότι θα βρεθούν από το 4ο Πεδίο Πολυτεχνικές Σχολές (κυρίως τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, ΗΜΜΥ και Μηχανολόγων), καθώς και σχολές που συνδέονται με το περιβάλλον. Στο χώρο της Πληροφορικής, σύμφωνα με τον κ. Τσαπουρνά, υπάρχουν πολλά τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ και οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν τι επιλέγουν, διότι αντιπροσωπεύουν διαφορετικές εξειδικεύσεις.
Για το λόγο αυτόν αυτοί οι μαθητές καλούνται να συγκρίνουν τους οδηγούς σπουδών και καλό είναι να απευθύνονται για πληροφορίες στους συμβούλους Σταδιοδρομίας. Ο κ. Τσαπουρνάς, αφού συνέστησε προσεκτική μελέτη των ΤΕΙ του 4ου Πεδίου, τόνισε ότι εκδηλώνεται φέτος ενδιαφέρον για τα Τμήματα Γραφιστικής, Συντήρησης Αρχαιοτήτων (ΤΕΙ Αθήνας), Εσωτερικής Διακόσμησης, Αυτοματισμού κ.ά.

Στο 5ο Πεδίο υπερέχουν οι σχολές Αξιωματικών της Αστυνομίας και Αστυφυλάκων, οι Οικονομικές, η Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθώς και οι Σχολές Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επαγγελμάτων. Ο κ. Τσαπουρνάς συνέδεσε τη ζήτηση των σχολών τουριστικών επαγγελμάτων με την πεποίθηση των νέων ότι θα έχουν καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας.