Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Πώς θα ταΐσετε σωστά και χωρίς υπερβολές το παιδί σας, αν βρίσκεται στην προσχολική ηλικία

Είναι άλλο πράγμα να τον καθίσεις στο τραπέζι κι άλλο να τον πείσεις να φάει! Είναι άλλο πράγμα να τον καθίσεις στο τραπέζι κι άλλο να τον πείσεις να φάει!
Μέχρι πριν λίγους μήνες ταΐζατε εσείς και η σύζυγος το παιδί. Παίρνατε το κουταλάκι και το βάζατε στο στόμα του. Τώρα πια, όμως, έφθασε στην ηλικία που το κάνει μόνο του. Η εξίσωση αλλάζει, φροντίστε ο δικός σας παρανομαστής να είναι ο σωστός!
Το "μπλιαξ" και το "ίου" θα μπουν πια για τα καλά στο καθημερινό σας λεξιλόγιο. Ο κανακάρης σας ή η κούκλα σας θα κάνει το παν για να αντισταθεί στο φαγητό. Δεν είναι μόνο ότι δεν θέλει να φάει, είναι χίλιοι δυο λόγοι. Αλλά ας πάρουμε τον πιο σημαντικό πρώτα: Ένα παιδί στην προσχολική ηλικία αλλάζει εντυπωσιακά. Χάνει το μωρουδίστικο λίπος που τού φούσκωνε τα μάγουλα, τα μπράτσα, τα μπούτια και την κοιλιά, ψηλώνει και "δένει". Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερες από 1.200 με 1.800 θερμίδες καθημερινά. Το να κυνηγάτε όλη μέρα το παιδί σας για "να βάλει κάτι στο στόμα του" είναι αυτό που κοροϊδεύατε στους άλλους, πριν γίνετε πατέρας. Δεν χρειάζεται. Το παιδί θα φάει όταν πεινάσει (εντάξει, θα πρέπει να τού το υπενθυμίσετε κι εσείς), αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να τρώει όλη την ώρα. Πιο σημαντικό είναι να τρώει σωστά.
Αν το παιδί επιμένει να μην ακουμπάει το φαγητό του, είναι είτε επειδή όντως δεν πεινάει (και ψάξτε να βρείτε τους λόγους γιατί) είτε επειδή έχει βρει έναν εύκολο τρόπο να τραβάει την προσοχή σας, που σ' αυτήν την ηλικία την θέλει συνέχεια. Μην πέσετε στην παγίδα του και το κάνετε μέγα θέμα. Κάποια στιγμή θα πεινάσει και θα φάει. Όσο το πρήζετε όμως με προστακτικές, "πρέπει" και μαλώματα, θα σάς αντιστέκεται -κι ας είναι για το κακό του.
Τι πρέπει να τρώει;
Λίπος και πρωτεΐνη πάνω απ' όλα. Είναι τα συστατικά που χρειάζεται σε αυτήν την ηλικία. Και τα χρειάζεται μέσα από μια ποικιλλία τροφών. Το ιδανικό είναι να τα τρώει μέσα από πολλά μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας (5 με 6) και μάλιστα το κάθε γεύμα να περιέχει όλα τα είδη των τροφών που χρειάζεται. Πρέπει να τρώει πολλά δημητριακά, ψωμί και υδατάνθρακες (συνεπώς φροντίστε να συνοδεύετε τα κύρια γεύματα με ρύζι ή μακαρόνια), αρκετά φρούτα (οπότε ορίστε πάντα ένα επιδόρπιο), μπόλικο ασβέστιο (δεν φτάνει μόνο το γάλα πριν πέσει στο κρεββάτι) και στα κύρια γεύματα να υπάρχει και η πρωτεΐνη (άρα κρέας, αυγά, ψάρια, φασόλια...)
Γιατί πολλά μικρά γεύματα; 
Γιατί το στομάχι είναι ακόμη μικρό. Είναι προτιμότερο να φάει 2-3 κύρια γεύματα (με μικρές ποσότητες) και 3-4 ενδιάμεσα (αλλά υγιεινά) σνακ, από τον να προσπαθήσετε να το στουμπώσετε επειδή θέλετε να τρώει μαζί σας στο τραπέζι. Δυστυχώς, θα πρέπει να ξεβολευτείτε. 
Γιατί τού αρέσει ή δεν τού αρέσει κάτι;Μην περιμένετε να καταλάβει τι είναι θρεπτικό και τι όχι για τον ίδιο ή την ίδια. Επιλέγει τι θέλει να φάει κυρίως βάσει γεύσης. Το καλό είναι ότι όσο μεγαλώνει, τόσο περισσότερες νέες γεύσεις τού αρέσουν. Το κακό είναι ότι αρχίζει να επηρεάζεται από άλλους παράγοντες. Από μια διαφήμιση που είδε στην τηλεόραση, για παράδειγμα, ή από αυτό που μασουλούσε ένα άλλο παιδάκι σε κάποιο πάρτυ. 
Κι ένα τελευταίο tip: Τα δόντια του. Πείστε τον ότι πρέπει να τα πλένει δύο φορές την ημέρα. Κάντε τον να πιάνει την οδοντόβουρτσα μηχανικά μετά από τα κύρια γεύματα ή πριν πάει για ύπνο. Δημιουργήστε ένα μοτίβο, γιατί αυτή είναι η περίοδος που θα μάθει  να τηρεί την στοματική υγιεινή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας.