Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ορόσημο οι ελληνικές εκλογές για το μέλλον του ευρώ

  • 0
     



 Ορόσημο οι ελληνικές εκλογές για το μέλλον του ευρώ
Το γερμανικό περιοδικό Focus προειδοποιεί πως διακυβεύονται πολλά κια για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη
Η 6η Μαΐου μπορεί να αποδειχτεί, ημερομηνία – ορόσημο για το ευρώ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus. Την ημέρα αυτή, οι Έλληνες θα εκλέξουν νέο κοινοβούλιο, ενώ στη Γαλλία θα εκλεγεί νέος πρόεδρος. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως ειδικά οι ελληνικές εκλογές πιθανόν να έχουν καθοριστική σημασία για το μέλλον του ευρώ.
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως νευρικότητα στις αγορές θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες , αφενός λόγω των ανησυχιών για την Ισπανία, της οποίας το κόστοις δανεισμού βρίσκεται σε επίπεδα συναγερμού. Παράλληλα το Focus θεωρεί πως ολι εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Ελλάδα είναι υψίστης σημασίας για την πρόοδο των προγραμμάτων διάσωσης και κατά συνέπεια για το μέλλον του ευρώ.
Ειδικά η ψηφοφορία στην Ελλάδα έχει τεράστια σημασία για την Ευρωζώνη. Στο δημοσίευμα τονίζεται πως οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν πως δεν θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει το 19,5% και το ΠΑΔΟΚ το 14,5%. Η αποδυνάμωση των μεγάλων κομμάτων οφείλεται στη δυσαρέσκεια του κόσμου για τα προγράμματα λιτότητας, τα οποία οδηγούν σε εκτίναξη της ανεργίας. «Από την ύφεση έχουν πληγεί ιδιαίτερα οι νέοι Έλληνες: Κάθε δευτερόλεπτο μένει κι ένας άνεργος», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το Focus ο θυμός, θα ωφελήσει τα ριζοσπαστικά κόμματα που είναι ενάντια στα μέτρα λιτότητα και τα οποία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους.
Μετά από όλα αυτά το Focus διαπιστώνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολος ο σχηματισμός μιας σταθερής κυβέρνησης συνασπισμού. Όμως τονίζεται πως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η μείωση του ελλείμματος είναι η προϋπόθεση για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. «H Eλλάδα χρειάζεαται 4,2 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου και 3,6 δισ. ευρώ στα μέσα Αυγούστου. Χωρίς τα χρήματα η Ελλάδα θα σπείρει τον όλεθρο και ίσως δεν δεν θα υπάρξει άλλη επιλογή από την έξοδο από το ευρώ» τονίζεται στο δημοσίευμα. «Πρόκειται για μια κρίσιμη εκλογή, για την Ελλάδα, διακυβεύονται πολλά», επισημαίνει ο Γιούργκεν Μάτες από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας.
Τέλος ο αρθρογράφος του Focus προειδοποιεί για τον κίνδυνο μετάδοσης. «Σε περίπτωση που κλιμακωθεί και πάλι η κατάσταση παρά τις προσπάθειες απομόνωσης της Ελλάδας, η κρίση θα συμπαρασύρει και τις άλλες χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα. Η Ισπανία χρειάζεται βοήθεια και πιθανότατα και η Ιταλία. Άρα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα έφτανε στα όριά του», αναφέρει το γερμνανικό περιοδικό,  επικαλούμενο τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη πως η ανάγκη διαμαρτυρίας δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη και το ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας.