Όποιος επιθυμεί να ανακοινώσει κάποια εκδήλωση ή γεγονός που αφορά το χωριό μας ή την ευρύτερη περιοχή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail:kalyviapellas@gmail.com

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΕΛΛΗΝΕΣ: Επιστροφή στη φύση


 Αφήνουν πίσω τους τις πόλεις -τόπους που δεν αγάπησαν ποτέ ή που υποχρεώνονται τώρα να ξεχάσουν; Τους πνίγει το άγχος, ο φόβος, τα χρέη και κυρίως η ανεργία ή θέλουν πράγματι να επενδύσουν σε μια ποιοτική ζωή;

Η έρευνα δεν αποτελεί ψυχογράφημα αλλά τα νούμερα σκιαγραφούν ξεκάθαρα το πορτρέτο του νέου έλληνα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο -που σύμφωνα με τα αποτελέσματα ποντάρει στην αναζήτηση μιας ποιοτικότερης ζωής έστω και με λιγότερα οικονομικά οφέλη.Τα κίνητρα δεν αφορούν μόνο στο χρήμα λένε ή στο προσωπικό όφελος, αλλά έχουν και μια πιο συλλογική επέκταση. Οι πιο πολλοί θεωρούν την επιστροφή στη φύση θετική για την οικογένεια όσο και την αγορά εργασίας.

Την μετακόμιση στην ύπαιθρο σχεδιάζουν 1 με 1,5 εκατομμύριο, σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ Research στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.

ΠΛΑΝΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ: Το 68,2% των ερωτηθέντων σκέφτεται να φύγει, ενώ το 19,3% έχει ήδη σχεδιάσει το πλάνο της «απόδρασης».

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ: Τα 2/3 από αυτούς είναι νέοι και στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο (το 25,4% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, το 43% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ, το 17,1% είναι απόφοιτοι επαγγελματικών σχολών, το 8,2% απόφοιτοι λυκείου και το 1,2% γυμνασίου).

ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ: Οι περισσότεροι σκέφτονται να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία) με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως σε παραδοσιακές και βιολογικές καλλιέργειες. Με έμφαση σε λάδι, κρασί αλλά και σε «προχωρημένα» προϊόντα όπως αρωματικά φυτά, μανιτάρια, τρούφα, ρόδια, στέβια, βιο-καύσιμα.

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ: Η πλειοψηφία τους είναι κάτω των 40 ετών. Πιο συγκεκριμένα το 10,6% είναι μεταξύ 25-29 ετών, το 21,2% μεταξύ 30 και 34 ετών, το 25,3% μεταξύ 35-39 ετών και το 12,9% μεταξύ 40-44 ετών.

ΠΟΙΟΤΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ: Το 70,3% δηλώνει θα έφευγε από την πόλη με το ίδιο ή μικρότερο εισόδημα, σε αντάλλαγμα μια πιο ποιοτική ζωή. Επίσης πιστεύει ότι η ζωή στην ύπαιθρο αποτελεί θετική προοπτική για την οικογένεια (72,9%) αλλά και για το ίδιο το άτομο (70,6%).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας.